Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Pozor, skavti na cesti!

SCOUTS

TWITTER | PATER BRANKO CESTNIK

Aleteia - objavljeno 21/04/18

Več kot 3000 skavtov na romanju

To je dogodek, na katerega so se pripravljali celo leto. Skavti iz vse Slovenije so danes poromali v tri slovenska romarska središča, in sicer skavti iz štajerske regije bodo romali na Ptujsko Goro, primorski skavti na Sveto Goro, skavti iz ljubljanske regije pa na Brezje.

Na oltar so postavili predvsem vse svoje delo, se Bogu zahvalili za prehojeno pot ter prosili, da bi tudi v bodoče našli pravo sled.

Romanje, ki se ga je udeležilo več kot 3.000 skavtov, so začeli ob 11. uri, nato pa je ob 17. uri na vseh treh lokacijah sveta maša, ki so se je udeležili tudi nekdanji skavti, družine, prijatelji in podporniki.


GIRL

Preberite še:
Kaj so v župnišču počele preluknjane žoge

“To je vzgojni projekt, ki se je rodil lani jeseni. Takrat so vsi stegi dobili nahrbtnike z idejo, da romamo, iščemo Boga. Ob Bogu pa sebe in svojo identiteto, ki nam jo Bog oznanja,” je pojasnil duhovni asistent skavtov Slavko Rebec, ki je daroval sveto mašo na Sveti Gori.

Reči en velik hvala

Tjaša Sušin je skavtinja že več kot 10 let in tudi ena od koordinatorjev regijskih odborov, ki pripravljajo izvedbo vseh treh romanj. Z njo smo se pogovarjali dan pred romanjem in dejala je, da se ga zelo veseli. S tem dogodkom se bo sicer sklenilo celoletno delo in dihanje s tem projektom, na drugi strani pa se bo zbralo veliko skavtov in skavtinj, kar je vedno posebno doživetje.

“To se mi zdi pomembno tudi zaradi motivacije za naprej, zaradi občutka, da nismo sami. Lepo mi je, da lahko na tak način živimo svojo vero, praznujemo v Gospodovi družbi in smo hvaležni za naše skavtske poti, za to, kar lahko skupaj delamo, za prijatelje, starše in vse tiste, ki nam pomagajo, da postajamo boljši ljudje. Skupaj lahko rečemo en velik hvala.”


WAKE UP

Preberite še:
Molitev, da bi dan začeli s hvaležnostjo

TJAŠA SUŠIN
OSEBNI ARHIV TJAŠE SUŠIN

K skavtom po dragocene izkušnje za življenje

“Opazujem nove generacije voditeljev. Imajo hrepenenje, voljo, da bi v tej družbi pustili nekaj pozitivnega. Voditelji bi radi tudi mlajše peljali po vzgojni poti, ki so jo sami prehodili. Ni jim vseeno. Ne za Cerkev, ne za skavtsko gibanje, ne za otroke. S skrbjo in odgovornostjo gledajo na mlajše,” pravi Rebec, ki razvoj skavtov v Sloveniji spremlja že vse od njihovih začetkov.

“Rešitve za težave iščejo sami in s tem pridobivajo življenjske izkušnje. Ko bodo prišli na primer v podjetniške vode ali cerkveno občestvo, bodo prav tako znali reševati probleme in načrtovati.” Zdi se mu, da ti ljudje sicer še ne “premikajo” družbe, ker še ni kritične mase, a verjame, da nekoč bo.

Skavti so zanj gibanje, ki tudi vsakemu posamezniku prinese veliko dobrega: Mladi pri skavtih najdejo prijatelje, znajo koristno preživeti prosti čas, se naučijo samoobvladovati, razmišljati s svojo glavo, se ne bojijo stika z naravo, imajo pozitiven odnos do Cerkve in Boga.

Ena največjih mladinskih organizacij v državi

Skavti kot organizacija rastejo, se prenavljajo, izboljšujejo, zrejo v prihodnost in ostajajo hvaležni za pot, ki so jo prehodili. Z okoli 5.000 aktivnih članov in 820 voditeljev v krajevnih enotah po vsej Sloveniji so ena največjih mladinskih organizacij v državi.

Želijo opozoriti na svoje delo, saj so dejansko največja mladinska katoliška organizacija v Sloveniji. Opozoriti želijo tudi na možnosti mladinske pastorale v skavtskem gibanju in spodbuditi duhovnike in mladinske skupine k soustvarjanju kakovostnega programa za mlade.

Vse pa tudi prosijo, da se jim pridružite v molitvi za mlade, da bodo imeli moč, pogum in možnost slediti pravi sledi in najti svojo poklicanost v svetu.

Vsak skavt, ko vstopi v organizacijo, pri svoji časti obljubi, da:

– si bo z Božjo pomočjo prizadeval služiti Bogu in domovini,
– bo pomagal svojemu bližnjemu in
– izpolnjeval skavtske zakone.

“Teh zakonov je deset in so povezani s prijateljstvom, z občudovanjem stvarstva, s pomočjo bližnjim, z zaupanjem, uboganjem staršev, varčnostjo, delavnostjo …” je še pojasnila Tjaša.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.