Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Karel Gržan: V opombah si dam več duška, zato jih tako radi berejo

KAREL GRŽAN

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 23/04/18

Vse najboljše vsem knjigam in njihovim avtorjem

Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige leta 1995. To je hkrati tudi simboličen dan za svetovno književnost, saj je na ta dan leta 1616 umrl William Shakespeare, tega leta in okoli omenjenega datuma pa tudi Miguel de Cervantes in Inca Garcilaso de la Vega.

Kot zanimivost: Katalonci so na ta dan združili več običajev oziroma praznikov. Praznujejo namreč tudi praznik vrtnic, ki izvira iz 17. stoletja. Tako so dobili dan, na katerega fantje dekletom podarijo vrtnico (lepoto), dekleta pa njim knjigo (znanje).


Little boy reading a book

Preberite še:
Sveto pismo, Don Kihot, Ben Hur … Kaj še radi berete?

Noč knjige

Sicer pa se v mesecu aprilu veliko dogodkov vrti prav okoli knjig. V okviru noči knjige se povsod po Sloveniji odvijajo različna srečanja, v šolah, knjižnicah in kulturnih ustanovah, glavni namen pa je uživanje v svetu knjig.

Enega izmed teh dogodkov smo obiskali tudi na Aletei, in sicer smo se udeležili večera v Trebnjem z novinarko in pisateljico Vesno Milek ter patrom Karlom Gržanom.

Kako nastane knjiga?

Med drugim je pogovor tekel tudi o tem, kako pravzaprav nastane knjiga. Pater Karel Gržan je na vprašanje, ali njegove knjige nastanejo v enem zamahu, ko je še pod vtisom različnih čustev, ali morda kako drugače, odgovoril: “V fazi jeze ni dobro pisati. Zadevo moraš najprej predelati. Čeprav tu in tam še vedno kaj ven udari, ampak pri meni je to običajno v opombah. Tam si dam več duška. Zato ljudje tudi pravijo, da zelo radi berejo opombe v mojih knjigah.”

“Sicer pa skušam biti v tekstu spoštljiv in konstruktiven. Brez izbruhov,” je še dodal pater, ki je napisal številne uspešne knjige, med drugim tudi zbirko zabavnih zgodb iz lastnega življenja z naslovom Jaz, Čarli Čeplin.

Kako je nastala ta knjiga? “Zdi se mi pomembno samega sebe spremljati v realnosti. In ironizacija sebe ni nikoli iz poniževanje sebe. Pomembno je, da se imamo radi tudi v tistih situacijah, v katerih raje ne bi bili,” je pojasnil.

“Pravim, da sem z radostjo duhovnik, sem pa tudi s ponosom kmet. Kmet zato, ker se poskušam imeti rad v celoviti resničnosti. V celem paketu. Nočem se zavračati. Spoznavam namreč, da ko sprejemam sebe, lažje sprejemam tudi drugega. Tako mi je drugi bližji v resničnosti in nisem več sam,” je sklenil svojo misel.


HARRY POTTER

Preberite še:
Kako otrokom odmeriti Harryja Potterja?


READING

Preberite še:
Za vse, ki si želite več brati, a “nimate časa”
Preberite še:
Kako naj beremo Sveto pismo? 14 koristnih nasvetov

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.