Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Veste, zakaj je v ljubljanskem grbu zeleni zmaj?

LJUBLJANA DRAGON

BARBARA OPRČKAL | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/04/18

In kakšno zvezo ima to z današnjim dnem?

Sveti Jurij v osmih točkah …

1. Sv. Jurij je bil iz Kapadokije (pokrajina v Turčiji) in je živel v 4. stoletju. Po rodu bogat plemič je postal rimski vojak in med preganjanjem kristjanov junaško zagovarjal svojo krščansko vero. Umrl je mučeniške smrti po kar osemdnevnem mučenju.

2. Znan je po svoji velikodušnosti in dobrodelnosti, saj je vse svoje imetje razdal ubogim.

3. Sv. Jurij je zavetnik številnih evropskih držav: Anglije, Gruzije (ki se po angleško imenuje Georgia), Malte, Portugalske, Španije in Romunije. Poleg tega je tudi zavetnik italijanskega mesta Genova (in še nekaterih drugih italijanskih mest), v Sloveniji pa seveda Ljubljane, Ptuja in Pirana.

4. Mesto Ljubljana ima v svojem rdeče-zeleno-belem grbu bel grad, na katerem čepi zelen zmaj. To je zmaj, ki ga je v legendi ubil sv. Jurij.


BARAGA SEMINARY

Preberite še:
Zamolčana zgodba o stavbi sredi Ljubljane

SAINT GEORGE
PUBLIC DOMAIN
Preberite še:
Ko je Slovencem prekipelo, ker na Ljubljanskem gradu ni plapolala slovenska zastava

5. Legenda pravi, da je velik in zloben zmaj ustrahoval deželo Libijo, uničeval kmetom pridelek, moril živino in grozil tudi kraljevi hčeri, da jo bo požrl. Junaški Jurij je zmaja ubil z dolgo sulico in tako rešil princeso ter vso deželo. Številni naj bi se dali po tem dogodku krstiti in so začeli verjeti v Boga. Zmaj kot simbol zla oziroma celo Satana se tako pogosto pojavlja na upodobitvah sv. Jurija, kjer Jurij jezdi na konju, ranjeni zmaj pa leži pod njim.

6. Ime Georgos izhaja iz grščine in ga lahko razumemo kot sestavljanko besed ge (zemlja) in ergon (delo). Zato je sv. Jurij zaščitnih vseh, ki delajo z zemljo, torej na polju, v vinogradu … Poleg tega, da je zavetnik kmetov in pastirjev ter živine, je tudi zavetnik rudarjev, kovačev, popotnikov, ujetnikov, vojakov in priprošnjik za lepo vreme, proti skušnjavam, proti gobavosti, kugi, sifilisu in kožnim boleznim.


OLIVIER TARAMARCAZ

Preberite še:
“Poredneži”, ki so postali svetniki

7. Sveti Jurij je tudi zavetnik skavtov. Zato po Sloveniji na nedeljo oziroma konec tedna, ki je najbližje Jurijevemu godu 23. aprilu, organizirajo številna romanja, sprejemajo skavtske zaobljube in tako dalje. V Ljubljani se ljubljanski skavti udeležijo slovesne maše na Ljubljanskem gradu, ki se obhaja kot zahvala in priprošnja za celotno Ljubljano in vse njene prebivalce.

8. Po tradicionalnem ljudskem izročilu se pomlad zares začne prav z jurjevim, zato so s tem praznikom povezana številna ljudska izročila. Še zlasti je po tem znana Bela krajina, kjer imajo sprevod zelenega Jurija. V zeleno brezovo listje oblečenega zelenega Jurija od hiše do hiše spremljajo v narodne noše oblečeni moški, ženske in otroci, on pa med podboje vrat zatakne brezovo vejico za srečo, zdravje in dober pridelek.


Chapelle de Bethléem Saint Jean de Boiseau

Preberite še:
Kako so gremlini prišli na srednjeveško cerkev v Franciji?


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?
Preberite še:
Kam na družinski izlet v okolici Ljubljane?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.