Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Zakaj so papeži nosili rdeče čevlje in zakaj ima Frančišek črne?

RED SHOES

TIM SLOAN - AFP

Adriana Bello - objavljeno 24/04/18

Papež Frančišek se je odločil, da jih ne bo nosil

Mnogi se morda še spominjate papeža Janeza Pavla II. v rdečih čevljih ali se sprašujete, zakaj jih papež Frančišek ne nosi. Ste vedeli, da so papeški rdeči čevlji tako stari, kot so stari sami začetki Cerkve? In da imajo prav poseben pomen?

Še preden se ozremo v zgodovino teh znamenitih rdečih čevljev, naj pojasnimo, da večina papežev uporablja tri vrste rdečih čevljev: rdeče svilene copate za takrat, ko se gibajo po domačih prostorih za vatikanskimi zidovi, škofovske sandale za mašna slavja (do leta 1969), ki so v skladu z liturgično barvo, in usnjene čevlje za uporabo zunaj doma. Podrobneje si bomo ogledali te, zadnje.


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?

Moč

Uporaba rdečih čevljev je povezana z močjo, kar ne velja samo v Cerkvi. Od bizantinskega obdobja naprej so jih normanski kralji uporabljali kot simbol mučenikov. Tudi rimski vladarji, le da so jim pripisali še simbol za visok status, zaradi česar so jih uporabljali tudi pomembni aristokrati.

V Cerkvi ni bilo dosti drugače, le da je poleg moči, ki jo je izražala rdeča barva, spominjala še na kri, zaznamovano s Kristusovim trpljenjem, in na njegovo pot na križ. Hkrati je tudi simbol za pokornost papeža Jezusu Kristusu, za Božjo ljubezen do človeštva in za vse mučence, ki so dali svoje življenje za Kristusa. Rdeče barve pa niso uporabljali le za čevlje, ampak za vsa oblačila. Ta se je v prid beli barvi začela spreminjati v času papeža Pija V. sredi XVI. stoletja.

Fotografije teh slavnih čevljev in papeža v njih si lahko ogledate v fotogaleriji.

Nekateri celo pokopani v njih

Vrnimo se k čevljem za uporabo zunaj doma: so usnjeni (usnje je ponavadi  maroškega porekla). Navadno so imeli uvezen zlat križ, po letu 1958 je papež Janez XXIII. križu dodal še zlate podkve.

Papež Pavel VI. je nato prosil, da bi s čevljev odstranili vdelan križ in da bi odpravili navado poljubljanja papeževih nog. Dal je odstraniti tudi vse sponke z vseh cerkvenih čevljev v Vatikanu in se odločil, da doma ne bo uporabljal svilenih copat.

Kljub temu so papeži, ki so ga nasledili, še uporabljali rdeče čevlje, nekateri so bili celo pokopani v njih. Na primer: Pavel VI., Janez Pavel I. in Janez Pavel II.. Slednji je živordečo barvo pri čevljih zamenjal z manj kričečim bordo odtenkom ter z enostavnejšim videzom. Papež Benedikt XVI. jih je prevzel iz rok svojega čevljarja Adriana Stefanella.


WEB 3 VATICAN

Preberite še:
Ali “vatikanski skrivni prehod” resnično obstaja?

Papež Frančišek nosi črne čevlje

Papež Frančišek nosi rdečo obutev le doma, zunaj doma pa nosi črne čevlje, s katerimi je prišel v Vatikan. Izdelal jih je Carlos Samaria, ki je že 40 let njegov osebni čevljar. Ta papeževa odločitev je znak ponižnosti in varčnosti.

Od starih papeških oblačil, ki so bila izključno rdeče in za katoliško cerkev tako pomenljive barve, se še vedno ohranjata dva redka rdeča elementa, to sta papeška moceta in ogrinjalo. Sta tiste rdeče barve, ki je tako značilna za prihajajoči binkoštni praznik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


WEB 3 VATICAN

Preberite še:
Zakaj so vatikanski arhivi “tajni”?


WOMAN IN SKIRT

Preberite še:
Preprosta obleka, sramežljiv nasmeh in nedolžnost – si “stereotipna katoličanka”?


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Ganljivo dečkovo vprašanje papežu Frančišku

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.