Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali je narobe, če vnukinji vegetarijanki podtaknem nekaj mesa?

GRANDPARENTS

Bbernard - Shutterstock

Katrina Fernandez - objavljeno 26/04/18

Babica dvomi o prehranjevalnih navadah svoje hčerke in njenega moža in sprašuje, ali naj stvari vzame v svoje roke
Draga Katarina, imam zeta, ki je vegetarijanec in moje vnuke hrani na vegetarijanski način. Skrbi me, da vnuki ne dobijo zadosti potrebnih hranil. S hčerko in njenim možem ne želim začeti prepira, a resnično menim, da to ni zdravo. Kako pa vi gledate na to, da moj zet svoji družini narekuje tako stroge prehranske omejitve? Kadarkoli gledam svoje vnuke, jim želim dati nekaj mesa in beljakovin, saj so vsi tako vitki.Hvala!babica

Draga babica,

če navad svoje hčere in njenega moža ne boste spoštovali, tvegate, da bo to vplivalo na odnos, ki ga imate. Ali res verjamete, da bi vaša hči namenoma škodovala zdravju svojih otrok? Vprašati jo morate edino to, kakšno hrano in prigrizke imajo otroci radi, da jih boste imeli na zalogi, ko bodo prišli na obisk. To je vse. Hranjenje vnukov na skrivaj proti željam staršev je najhitrejši način, da izgubite zaupanje in po možnosti povzročite, da se vaša hči od vas oddalji. Kako bi se pa vi kot mlada mati odzvali na takšno vmešavanje? Najbrž ne bi bili preveč zadovoljni.

Hčeri in zetu morate zaupati, da otroke vzgajata na način, za katerega menita, da je za njihovo družino najprimernejši. Nihče ne dvomi v vašo ljubezen do vnukov – iz vaše skrbi za njih je to očitno. Vegetarijansko prehranjevanja otrok morda ni način, ki bi ga ubrali vi, toda vaša hči meni drugače. To ne pomeni, da zavrača vaš način vzgoje, ker z možem ravnata drugače. Ni razloga za preveliko skrb. Svetujem vam, da jima zaupate.


APPLE CIDER VINEGAR

Preberite še:
Zdravilni učinki jabolčnega kisa – kako ga pravilno piti?


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?

Morda bi vam pomagalo, če bi se o vegetarijanski prehrani nekoliko  podučili. Za takšno prehranjevanje so razlogi različni (verski, družbeni in moralni), ob tem pa obstaja več vrst vegetarijanskih diet. Laktovegetarijanci npr. ne jedo hrane živalskega izvora, a uživajo tudi mlečne izdelke. Laktoovovegetarijanci tem dodajajo še jajca, vegani pa se držijo le hrane rastlinskega izvora.

Lahko se posvetujete tudi s kakšnim zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano. Odkrili boste, da se večina strinja s tem, da je lahko dobro uravnotežena vegetarijanska prehrana za otroke precej zdrava. Z vitamini, obogatenimi živili in raznolikimi jedmi je lahko takšna dieta tudi zelo okusna. Na spletu in v knjižnici si lahko o tem veliko preberete. Zakaj ne bi šli na kuharski tečaj vegetarijanskih jedi  in se naučili, kako hčeri in družini pripraviti njihove najljubše jedi? Z nekaj truda bi ji lahko pokazali, da ji kot mati zaupate in jo podpirate.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.




Preberite še:
Na “detox” dieti


WOMAN AND FOOD

Preberite še:
Je to najbolj univerzalen recept, da se boste prehranjevali zdravo?

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.