Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšno življenje želite živeti? Izbirajte med temi tremi možnostmi

FREEDOM

Yuricazac - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 26/04/18

Kaj nas v življenju resnično osrečuje?

Da bi razumeli pojem pozitivne psihologije, moramo najprej omeniti, s čim se ukvarja tradicionalna psihologija. Do danes se je ta ukvarjala predvsem s psihičnimi boleznimi in uravnovešanjem oseb z duševnimi motnjami. Vendar je za srečo potrebno več kot samo ravnovesje. Ni dovolj, da nehamo biti nesrečni.

Svoje življenje in srečo lahko zgradimo tako, da skušamo kar najbolj razviti svoje sposobnosti in identiteto.

Pozitivna psihologija je znanstveno dokazala, kaj je bistvenega pomena za to, da se človek počuti izpolnjen, in kako majhno vlogo pri tem igrajo denar, spol, rasa, vera ali družbeni položaj, če jih naštejemo le nekaj.


JORDAN PETERSON

Preberite še:
Fenomen Jordana Petersona in njegovih 12 pravil za življenje

Iskati moramo najboljše načine za obogatitev osebnih kreposti, za obvladovanje okoliščin in upravljanje z lastnimi darovi. Živeti celostno na različnih področjih je bistvenega pomena, da se bomo počutili dobro in se bomo osebno in družbeno uresničili.

Psiholog Martin Seligman navaja tri različne življenjske ravni: prijetno, dobro in pomenljivo.

1. Prijetno življenje

S prijetnim življenjem ni mišljeno lagodno življenje brez višjih ciljev. Nasprotno, gre za spodbujanje trajnih pozitivnih čustev, ki v prvi vrsti zadovoljujejo naše osnovne potrebe, kot so prehranjevanje, varnost, družbena uveljavitev ipd., s čimer dosežemo ravnovesje med našo preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

Da bi dosegli to prvo raven, Seligman predlaga hvaležnost in odpuščanje do vsega, kar smo v preteklosti doživeli.

Pomembno je znati nadzorovati svoja negativna čustva v sedanjosti, da bi znali zreti v prihodnost z upanjem in optimizmom.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

HUG
Public Domain

2. Ustvarjanje dobrega življenja

Sreča ni vedno sinonim za bogastvo, moč ali osebni oz. družbeni uspeh. Širši pogled na srečo nam pomaga dojeti, kako lahko najbolje razvijemo svoj človeški potencial, da se bomo počutili bolj izpolnjeni in bolj zadovoljni s sabo.

Da bi to dosegli, moramo razvijati svoje človeške prednosti.

Če povzamemo izsledke Martina Seligmana in dr. Christopherja Petersona, strokovnjaka s področja upanja in optimizma, te lahko razvijemo na podlagi človeških kreposti:

– Razumnost in znanje: vedoželjnost in zanimanje za svet, ljubezen do znanja in učenja, kritično mišljenje in odprt um, domiselnost, izvirnost in zdrava pamet.

– Srčnost: pogum, vztrajnost in vestnost, integriteta, poštenost in pristnost, življenjska moč in strast.

– Človečnost: ljubezen, sposobnost ljubiti in biti ljubljen, naklonjenost, prijaznost in velikodušnost, čustvena inteligenca, pravičnost, državljanski duh in občutek za enakopravnost.

– Zmernost: sposobnost odpuščanja, usmiljenje, skromnost in ponižnost, razumnost, diskretnost, samoobvladovanje.

– Presežnost: znati ceniti lepoto in odličnost, sposobnost čudenja, hvaležnost, upanje, optimizem in veder pogled v prihodnost, smisel za humor, duhovnost, vera in čut za religiozno.


WOMAN THINKING

Preberite še:
Kako človeka prestaviti iz želodca nazaj v srce

3. Pomenljivo življenje

To je usmerjanje lastnih kreposti in prednosti v osrečevanje drugih.

Martin Seligman altruizem opredeljuje kot vaje v dobroti, kako se dvigniti nad osebni užitek in služiti ljudem okrog nas.

Ta razsežnost nam pomaga oplemenititi življenje z doseganjem pristne sreče.

Psihologija se namreč ne osredotoča zgolj na nezdrave vedenjske vzorce, ampak  zdravim pomaga utrditi prednosti in kreposti, da bi izboljšali svoje vsakdanje življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SIOSTRA ZAKONNA

Preberite še:
Kdo je Mirjam, ženska, ki molči že šestnajst let


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne


SPIRITUAL

Preberite še:
Duhovnost nas dela bolj človeške. Zakaj?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.