Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 stvari, ki jih morate vedeti, preden z najstnikom govorite o spolnosti

ZAKOCHANA PARA

Shutterstock

Jim Schroeder - objavljeno 27/04/18

Starši imajo do pogovora o spolnosti različne pristope, a v nečem se lahko strinjajo: nikoli ni "dobro", da imajo najstniki spolne odnose

“Saj vsi to delajo.”

To je eden izmed najpogostejših odgovorov, ko pridemo do teme o spolnosti. Še posebej v obdobju pubertete. A realnost je daleč od tega, kar skuša zajeti.

Starši se v svojih vzgojnih metodah razlikujejo. Nekateri menijo, da ni nič takega, če je najstnik že spolno aktiven, drugi menijo, da bi morali počakati, da bodo odrasli ali poročeni, tretji menijo, da je to zelo zahtevno področje, ki mu moramo posvečati veliko pozornosti. Mnenja so različna, ne glede na vse pa menijo, da za najstnika ni “dobro”, da je spolno aktiven oz. da to predstavlja več tveganja, kot pa je pozitivnih učinkov.

Ko rečemo, da ni “dobro”, v to besedo zajamemo pojme varno, zdravo in vzgojno. Celo številni najstniki se s tem strinjajo.


WOMAN IN SKIRT

Preberite še:
Preprosta obleka, sramežljiv nasmeh in nedolžnost – si “stereotipna katoličanka”?

Spolnost je sicer nekaj lepega in je lahko čudovit del našega življenja, a le če je umeščena v pravi kontekst.

Tudi zato je pomembno, da se starši znajo pogovarjati z otroki o spolnosti, čeprav je tema morda “neprijetna”. Vprašanje je tudi, kdaj o tem sploh spregovoriti. Tu je sedem stvari, ki jih morajo starši vedeti pred tem.

1. Začnite zgodaj z učenjem samokontrole in empatije

Pogovor o spolnosti lahko na začetku (sploh pri majhnih otrocih) še nekaj časa počaka. Najprej jih lahko učimo o samokontroli in empatiji. Samokontrola je ena izmed najkoristnejših veščin, ki se jih otroci lahko priučijo že zelo zgodaj (za razliko od inteligence) in to tudi uporabijo v vsakdanjem življenju. Empatija pa je najverjetneje najpomembnejša vrlina vsakega človeka.

Ti pozitivni lastnosti skupaj tvorita okvir, znotraj katerega se oblikujejo zdravi odnosi. Če tega oseba nima oz. ima v majhni meri, potem je večja verjetnost, da bo spolnost izkusila že zelo zgodaj. Bolj kot sta ti lastnosti zakoreninjeni v osebi, večja je verjetnost, da bodo mlade odrasle osebe sprejemale zdrave odločitve.


GIRLS COFFEE

Preberite še:
Zakaj mi tega nisi prej povedala?

FAMILY
Wavebreakmedia - Shutterstock

2. Potrebno je razumeti, kateri dejavniki spodbujajo in kateri zavirajo čistost

Čeprav lahko najstniki sprejmejo kakšno nezdravo odločitev ne glede na vse ovire, morate vedeti, da je spolna aktivnost redko nekaj takega, na kar najstnik kar tako naleti.

Obstajajo določeni dejavniki, ki k temu spodbujajo, na primer nizka samozavest, pretirano gledanje televizije, slabi odnosi s starši, pospešen pubertetni razvoj in slab uspeh v šoli. Raziskave prav tako ugotavljajo, da večji nadzor (staršev) vpliva na nizko stopnjo spolne aktivnosti. Bolj kot je otrok prepuščen samemu sebi, večja je verjetnost, da bo podlegel skušnjavi.

3. Poskušajte razumeti, kako se najstniki odločajo v zvezi s spolnostjo

Ko se najstniki odločajo, ali se spustiti v spolne odnose ali ne, po raziskavah sodeč upoštevajo kar nekaj dejavnikov: okoliščine, odnose, ugled, oceno tveganja, postavljanje mej, vrednotenje preteklih spolnih izkušenj …

Starši moramo razumeti, kaj sproži takšne odločitve, da bomo znali o teh temah tudi spregovoriti na primeren način.


COUPLE

Preberite še:
Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?

4. Mediji

Kar današnja mladina vidi na televizijskih zaslonih, zelo vpliva na njihove odločitve, povezane s spolnostjo. Večina namreč vidi več, kot bi bilo zanje primerno. Vprašanje se postavlja, do kakšne mere in kako intenzivno bomo to poskušali omejiti v naših domovih.

5. Vlagajte v stvari, ki pojasnjujejo in učijo o vrednotah

Spolnost ni ravno tema, o kateri bi se lahko pogovorili tako mimogrede. Običajno takšne pogovore spremlja zadrega in sram tako na eni kot na drugi strani. Preden se lotite takšnih pogovorov, je pametno o tem čim več prebrati, nato pa tudi zapisati, kaj bi pravzaprav radi svojemu najstniku sporočili.

6. Nikoli ni prepozno sprejeti prave odločitve

Ste že slišali za drugo deviškost? O tem je pisalo že kar nekaj avtorjev, gre pa za deviškost, ki jo lahko pridobimo, ko se odločimo, da se spolnosti vzdržimo, četudi smo bili pred tem že spolno aktivni.

Če se z najstniki pogovarjate o spolni vzdržnosti, boste najverjetneje naleteli na dva različna odziva. Ali bodo zelo v zadregi ali pa se bodo nasvetu posmehovali. Ne glede na njihove izkušnje ni nikoli prepozno sprejeti odločitev, s katero bomo spoštovali sebe in druge.

Te odločitve sicer niso lahke, a so mogoče. Še posebej če osebi ponudite podporo, ki jo potrebuje.

7. Učite, da je čistost nekaj, kar življenje bogati, in ne pomeni zamujene zabave

Prepogosto je spolna vzdržnost prikazana kot nekaj, čemur se mora najstnik upreti zaradi moralnih ali verskih nazorov. To je sicer zelo pomembna komponenta čistosti, a vendar morajo najstniki razumeti, da se z odločitvijo, da počakajo s spolnimi odnosi, ne odpovedujejo ničemur.

Spoznajo naj, da bodo s to odločitvijo pridobili na drugih področjih in da jih ta odločitev ne bo postavila pred sprejemanje izzivov, ki so povezani z njihovim zdravjem ali življenjskimi odločitvami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


KID ALONE AT SCHOOL

Preberite še:
Pustite, da je otrokom kdaj tudi neprijetno. Zakaj?


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

Tags:
osebna rastotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.