Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je Bog podoben sestavljanki. In birma vozniškemu izpitu.

CONFORMATION

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Timi Čižak - objavljeno 29/04/18

Kaj pravzaprav pomeni troedinost?

Vsak zna na pamet izreči besede: “… In v Svetega Duha, Gospoda, ki oživlja; ki izhaja iz Očeta in Sina; ki ga z Očetom in Sinom molimo in slavimo, …”

Prav tako pri maši slišimo duhovnika reči: “Naj nas Sveti Duh združi, da bomo vsi eno.” In še: “V občestvu Svetega Duha vsa čast in slava na vse veke vekov.” Povsod polno Svetega Duha. To je isti Duh, ki nas napolni ob zakramentu svete birme. Ampak kdo/kaj je ta Duh? Kaj pomeni, da nas napolni, da pride nad nas? Že v otroštvu smo se naučili, daje naš Bog sestavljen iz treh delov (Oče, Sin in Sveti Duh). To so tri božje osebe, ki so v bistvu eno: Bog je hkrati vse to troje.


GODFATHER

Preberite še:
Kako (p)ostati dober boter?




Preberite še:
Kako izbrati birmanskega botra

Torej je Oče na svet poslal Sina, ki je bil v bistvu on sam, in on nam je po Svetem Duhu (kar je tudi on) oznanjal svojo besedo in se je po svoji smrti obudil od mrtvih in poklical v nebesa. Potem je nad svoje učence poslal Svetega Duha, ki je pa seveda tudi Bog, in potem … Kaaaaj?

PUZZLE
OTON NAGLOST | DRUŽINA

Ja, približno tako zakomplicirana je ta troedinost. Ampak je hkrati tudi zelo enostavna, tako kot je preprosto sestaviti sestavljanko s tremi
delčki. Na prvem koščku je Oče, ki nam daje življenje. Na drugem je Jezus, ki nam daje ljubezen. Na zadnjem pa je Sveti Duh,ki nam daje modrost in razum.Vsi skupaj šele razkrijejo podobo našega Boga.


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Biti botra je …

Če en del manjka, je slika nepopolna. In prav to je čar birme! Ob prejemu zakramenta nam je podarjen delček, ki nam je prej še manjkal. Takrat Bog lahko v nas zaživi v vsej svoji veličini.Takrat se v nas nekaj spremeni.Tako kot se je nekaj spremenilo v apostolih, ko so na binkošti prejeli enak dar. Iz učencev so se spremenili v učitelje, iz vajencev so bili povišani v mojstre. Enako je z nami. Iz poslušalcev in učencev božjega nauka in njegove besede se prelevimo v pričevalce in glasnike.

Saj veš, da vozniški izpit velja za splošni simbol zrelosti in prestopa v odraslo življenje. Z njim dobimo uradno dovoljenje, da smemo upravljati z do 3,5 tone težkimi stroji, ki delujejo na principu malih eksplozij bencina v motorju. Ko takole poveš, se sliši vse skupaj še bolj kul, kot že tako ali tako je.




Preberite še:
Si boter ali botra? Sedem idej za dobro botrstvo

A izpit za avto v resnici ni nič v primerjavi trenutkom, ko nam škof podeli zakrament svete birme. Si predstavljaš, da bi lahko nekako stehtal vso brezmejno ljubezen našega Boga? Si sploh moreš zamisliti, kako mogočno je, da imaš moč to ljubezen prejemati,jo razumeti, deliti med ostale in jim s tem lepšati življenje?

No,pri birmi dobimo “dovoljenje” za upravljanje s to ljubeznijo. Pri tem ti pomaga Sveti Duh, ki te usmerja in vodi, da ne zaideš s poti, ki jo je zate začrtal On. Dragi birmanec, koliko lepega je še pred teboj! 🙂

Članek je bil objavljen v reviji #najst, letnik 2015/16, št. 4.


CIRIL ČUŠ

Preberite še:
Oče ga je tepel in mu 14-krat prebil glavo, a Ciril je zmogel vse odpustiti


BRITAIN'S GOT TALENT

Preberite še:
Duhovnik nastopil v oddaji talentov in pustil vse odprtih ust


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne

Tags:
birmaBog
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.