Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dvojčica, ki je preživela splav. Svetu želi sporočiti to …

CLAIRE CULWELL

Claire Culwell's Story; Abortion Survivor | Facebook

Ewa Rejman - objavljeno 12/05/18

Tonya je zanosila pri trinajstih letih. Ko je to izvedela njena mama, jo je takoj odpeljala na kliniko, kjer so opravljali splave. V nekaj urah je bil torej "problem rešen". Splavljen je bil majhen fantek. Po nekaj tednih pa se je pokazalo, da Tonyin trebuh raste naprej

Mama jo je spet peljala v isto bolnišnico, kjer ji je zdravnik povedal, da je očitno imela dvojčke, pa je en otrok iz neznanega razloga preživel. V tem obdobju bi bil splav za najstnico že nevaren. Tonya je čez čas rodila punčko. Mala Claire je bila nedonošenka in je imela – najbrž zaradi poskusa splava – resnejše zdravstvene težave.


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

Posvojitev in iskanje družine

Takoj ko je prišla iz bolnišnice, je bila posvojena v čudovito družino. Čeprav je vedela, da ni njihov biološki otrok, je čutila, da je ljubljena in se zato ni spraševala, kdo so njeni biološki starši. Ko je dopolnila dvajset let, se je njena mlajša sestra, ki je bila prav tako posvojena, odločila, da poišče in spozna svoje starše. To je spodbudilo Claire, da je sama stopila v stik s posvojitveno agencijo in prosila za podatke o svoji mami. Dobila jih je.

Ko jo je poklicala, je na drugi strani zaslišala glas: “Vem, kdo si. Tvoja fotografija dvajset let stoji na moji mizi.”


GIULIA MICHELINI

Preberite še:
“Sin, ki sem ga želela splaviti, mi je rešil življenje”

Srečanje z biološko mamo

Kmalu se je Claire dogovorila za srečanje s svojo biološko mamo, med katerim je spoznala tudi tri sestre. V pozdrav je mami dala voščilnico z napisom: “Hvala, ker si mi dala življenje.” Tonyo so zalile solze. Tistega dne je Claire spoznala okoliščine svojega rojstva in resnico o bratcu dvojčku, ki splava ni preživel. Na vprašanje, zakaj on in ne jaz, ni našla odgovora.

Na svojo biološko mamo ni jezna. Prestrašeno trinajstletno dekle je mislilo, da bo njeno življenje po splavu tako, kot je bilo prej. Claire raje govori o sreči, ki jo je doživela v dobri in ljubeči nadomestni družini, ki ji je dala vero in jo naučila odpuščati.

FORGIVENESS
Shutterstock | Surasak Ch

Lahko govorim o odpuščanju

Odločila se je, da svojo mamo spozna z družino, ki jo je posvojila. Tonyo je bilo najprej sram in se je srečanja bala. “Ni še vedela, da je mama, ki me je posvojila, najbolj razumevajoča in ljubeča oseba, kar jih poznam. Prav tako si ni mislila, kako zelo moder, ponižen in poln skrbi za drugega je moj oče,” se spominja Claire.

Trenutno je med družinama prav prisrčen odnos. Claire je srečna, ker je tudi s svojimi pravimi sestrami zgradila lepo vez.

Tonya hčerko večkrat prosi, da bi svojo zgodbo delila z drugimi, saj verjame, da v sebi nosi zakladnico upanja. Pomembno ji je, da bi ta zgodba vsaj komu pomagala, da ne bi naredil podobne napake, kot jo je pred leti naredila sama. “Ne bom sedela tiho, ker je danes toliko mater in otrok na točki, na kateri smo bili takrat mama, moj brat dvojček in jaz. Rada bi jim povedala, da obstaja tudi drugačna možnost,” pravi Claire. Obrača se tudi na ženske, ki so naredile splav, in jih prepričuje, da je ozdravljenje te rane mogoče. “Kot otrok, ki je preživel, jim lahko govorim o odpuščanju,” pravi.


KATARINA NZOBANDORA

Preberite še:
“Če bi res razumeli, kaj ta odločitev pomeni, se zanjo ne bi odločili”

“Pokazala si mi, kaj pomeni ljubezen”

Med svojimi javnimi nastopi Claire poudarja, da o tem govori tudi zato, da bi počastila spomin na svojega mrtvega bratca. “Če ne bi bilo njega, bi umrla jaz. Verjamem, da mi je Bog dal besedo, da spregovorim tudi zanj.”

Pred kratkim je praznovala trideset let. Na njenem Facebook profilu so se pojavile čestitke njenih staršev. “Tako srečna sem, da se je Claire rodila, in da sem bila izbrana, da postanem njena mamica,” se glasi objava njene posvojiteljice. “Rad te imam bolj kot svoje življenje in molim, da bi čutila ljubezen in občudovanje vseh nas, ki te poznamo,” je napisal oče.

Pisala je tudi Tonya: “Vse najboljše moji prvi hčerki! Hvala, da si mi pokazala, kaj pomenita ljubezen in odpuščanje. Upam, da bo tvoj dan tako lep, kakor si lepa ti. Rada te imam!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


SILENT PLACE

Preberite še:
Tiho mesto: najbolj nepričakovano verski film leta
Preberite še:
Izpoved mamice, ki že ima “angela” v nebesih


p. Daniel Golavšek

Preberite še:
“Toliko, kot sem prejokal kot bolniški duhovnik, nisem v vsem življenju”

Tags:
družinaosebna rastotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.