Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Mama, ki svojih 16 otrok šola doma, piše blog in vodi dobrodelno ustanovo

REBACK FAMILY

Lyette Reback | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 14/05/18

Uspeh Lyette Reback je delno pogojen s tem, kar najprej stori vsako jutro

Ko se je Lyette Reback pri dvajsetih poročila s svojim možem Davidom, se ji ni niti sanjalo, da bo 24 let pozneje mama 16 otrokom: 12 biološkim in štirim posvojenim, v starosti od dveh do dvaindvajset let. In vendar ta mati in prostovoljka s Floride doma poučuje deset hčera in šest sinov, jih vsak teden odpelje na 88 treningov, skrbi za gospodinjstvo (kar med drugim pomeni, da vsak teden pralni stroj napolni kar 42-krat!), vsakega otroka posebej vsak večer pospremi v posteljo, piše nasvete na svojem blogu, The Rebacks, se na večerjah srečuje s prijatelji in najde čas za telovadbo.


TINA MARTINEC SELAN

Preberite še:
Za kopalnico sem vedno zadnja na vrsti

Spoznajte družino

Ena izmed prvih težav starševstva je otroku izbrati ime in predstavljajte si, koliko seznamov so morali pri Rebackovih sestaviti v vseh teh letih! Njihova izbira ni povsem običajna; v družini so Daly Kay (22 let), Ryli (20), Bliss (19), Kemper (17), Glory (15), Trinity (13), Courson (12), Liberty (11), Judson (10),  Shepherd (10), Sojourner (8), Ransom (8), Victory (6), Stone 5), Verity (4) in, zadnji, dveletni Vaughn.

Rebackova ni povsem prepričana, da ne bo imela več otrok, saj si nikoli ni predstavljala “končne številke”, ampak je “odprta za življenje”. Nekaj pa zagotovo drži: z 49-letnim možem Davidom, posrednikom za nepremičnine, se čutita blagoslovljena, da lahko imata otroke, in resnično verjameta, kako je “vzgoja otrok neverjetna priložnost, da na svetu naredimo nekaj izjemnega”.

V pogovoru za ameriške medije je Lyette povedala: “Vsako jutro se zbudim in pomislim: Saj ne morem verjeti, da lahko to počnem. Vzgoja otrok je najboljši poklic na svetu.” Ker imajo Rebackovi petkrat več otrok kot povprečna ameriška družina, so bili že večkrat tarče nejevere in posmeha, toda ob uspehu starejših otrok se Lyette nič več ne počuti, kot da prihaja z drugega planeta.

[protected-iframe id=”c5f2e4669cad562b941c5fbf2af7c548-133580111-130919046″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]


ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

Preberite še:
“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

Običajen družinski dan

Eden izmed razlogov, da družina nemoteno deluje, je Lyettin vsakdanji režim. Zbudi se ob pol šestih zjutraj in dan začne z molitvijo. Potem ko sestavi vse sezname potrebnih opravil za tisti dan, se je pripravljena spopasti s šolanjem otrok, ki jih poučuje celo vrsto predmetov, od matematike do umetnosti. Otroke prevaža na treninge in nazaj domov, kar vsak teden pomeni 88 voženj zgolj v ta namen. Seveda je treba razmišljati tudi o nakupu potrebnih živil in drugih potrebščin, za katere vsak teden odštejejo 650 ameriških dolarjev.

Eden izmed glavnih razlogov za uspeh celotne družine pa je Lyettina stroga delovna etika. Lyette želi svoje otroke vzgojiti v duhu, kako pomembno je, da vsak posameznik pomaga po svojih najboljših močeh. Vsak otrok ima svoje zadolžitve: 13-letna Trinity vsak dan postreže tri obroke, pri tem pa ji pomaga 11-letna sestrica Liberty. 12-letni Carson je zadolžen za perilo in to vlogo jemlje zelo resno; skupaj z brati, ki mu pri opravilu pomagajo, gotovo vedno najde par za vsako nogavico v pralnem stroju!

[protected-iframe id=”766e53ec5fe746b230cebebd3b860efc-133580111-130919046″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]

Lahko sta otroka dva ali pa dvajset. Ni vedno vse popolno, ampak …

“To so človeška bitja, ne roboti, in ni vedno vse popolno in čudovito, toda to velja ne glede na število otrok, lahko imate dva ali pa dvajset,” ugotavlja Lyette. Poleg šolskega dela in gospodinjskih opravil otroci materi pomagajo tudi pri njeni dobrodelni ustanovi, Believe With Me (Veruj z menoj), za vojaške družine, ki so v boju izgubile družinskega člana. Kot velika družina se učijo skrbeti drug za drugega, obenem pa misliti tudi na druge družine, ki nimajo takšne sreče.

In če vse to še ni dovolj, Lyette piše tudi blog o njihovem družinskem življenju, nudi nasvete za različne razvojne stopnje otrok, pa tudi za uspešen zakon. Družina zakoncev, ki sta se zaročila deset dni po tem, ko sta postala par, je iz dneva v dan močnejša, ob tem pa ves čas mislijo tudi na druge. Lyette je na blogu zapisala: “Ko sva se z Davidom poročila, sva oba verjela v Jezusa, vendar sva komaj vedela, kaj to sploh pomeni. Z vsakim otrokom, ki se je pridružil najini družini, sva hitro začela rasti tudi v veri.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?


JURIJ OBLAK

Preberite še:
Od poniževanja in dvojk v osnovni šoli do desetk na fakulteti


TEŚCIOWA

Preberite še:
10 razlogov, zakaj je (večinoma) prav fajn živeti z mamo/taščo

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.