Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako papež Frančišek pojasnjuje molitev zdravamarija vrstico za vrstico

POPE PRAYING VIRGIN

Antoine Mekary | ALETEIA

Gelsomino del Guercio - objavljeno 19/05/18

In se spomni matere, ki je imela neverjeten dar svèta. Takole je svetovala svojemu sinu

Vsi poznamo molitev zdravamarija, toda kdo izmed nas resnično pozna njen pomen? Kaj nam molitev sploh sporoča?

V knjigi z naslovom Marija, Mati vseh (María, Mamma di tutti) nam papež Frančišek pojasnjuje pomen posameznih besed te osnovne molitve.


STATUE MEDJUGORJE

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko zmolimo zdravamarijo

Milosti polna

Angel Gabrijel Marijo nagovori: “Pozdravljena, obdarjena z milostjo” (Lk 1,28); v njej namreč, pojasnjuje papež, “ni prostora za greh, kajti Bog jo je iz vse večnosti izbral za Jezusovo mater in jo obvaroval izvirnega greha”. “Beseda je v njenem telesu postala meso. Tudi mi smo poklicani, da prisluhnemo Gospodu, ki nam govori, in sprejmemo Njegovo voljo. Gospod nam vedno govori.”

Gospod je s teboj

Kar se je na edinstven način zgodilo Devici Mariji, piše Frančišek, “se na duhovni ravni dogaja v vseh nas, ko sprejmemo Božjo besedo s čistim in iskrenim srcem in jo udejanimo. Zgodi se, kot bi se Bog v nas utelesil; pride v nas in v nas biva, kajti Njegov dom je v vseh, ki Ga ljubijo in so zvesti Njegovi besedi. Tega ni preprosto razumeti, zelo preprosto pa to lahko začutimo v svojem srcu.”

“Ali se nam zdi, da je utelešenje Jezusa le dogodek v preteklosti, da se nas osebno ne dotika? Verjeti v Jezusa pomeni darovati Mu svoje telo, z enako ponižnostjo in pogumom kot Marija.”


MAN PRAYING

Preberite še:
Najbolj priljubljena molitev – takoj za očenašem in zdravamarijo

Blagoslovljena si med ženami

Kako je Marija živela svojo vero? “Živela jo je,” odgovarja papež, “v preprostosti številnih vsakdanjih obveznosti in skrbi vsake matere, kot so skrb za hrano in oblačila, skrb za dom … Ravno to običajno življenje Device Marije je bilo temelj, na katerem se je razvil edinstven odnos in globok dialog med njo in Bogom, med njo in njenim Sinom.”

Blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus

Marija je dovzetna, ne pa tudi pasivna, pojasnjuje Frančišek.

“Kakor prejme moč Svetega Duha na telesni ravni, nato pa daruje meso in kri Božjemu Sinu, ki raste v Njenem telesu, tako tudi na duhovni ravni prejme milost in se nanjo odzove z vero. Zato je sveti Avguštin dejal, da je ‘Devica najprej spočela v srcu, nato pa v telesu’. Najprej je spočela vero, nato pa Gospoda.”

POPE PRAYING VIRGIN
Antoine Mekary | ALETEIA

PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Sveta Marija, Mati Božja

Odrešenikova mati, nadaljuje papež, “stopa pred nami in nas potrjuje v veri, našem poklicu in poslanstvu. Z njenim zgledom ponižnosti in pripravljenosti prisluhniti Božji volji nam pomaga, da svojo vero spreminjamo v radostno oznanjevanje evangelija, ki nima meja.”

Prosi za nas grešnike

Da bi pojasnil pomen te vrstice, si papež pomaga z anekdoto:

“Spominjam se, kako sem bil nekoč v spovednici v Marijinem svetišču v Lujánu, pred njo pa je čakala dolga vrsta vernikov. Tam je stal tudi mladenič, zelo sodobnega videza, z uhani, tetovažami in podobnimi stvarmi … In prišel mi je povedat, kaj se z njim dogaja. Imel je veliko težavo, zelo zahtevno. Rekel mi je: ‘Vse to sem povedal tudi svoji mami, pa mi je svetovala, naj grem k Preblaženi Devici, in ta mi bo povedala, kaj naj storim.’ No, to je bila ženska, ki je imela dar svèta. Ni vedela, kako naj reši sinovo težavo, usmerila pa ga je na pravo pot: pojdi k Preblaženi Devici in ona ti bo povedala. To je dar svèta. Ta ponižna, preprosta ženska je svojemu sinu dala najboljši nasvet. Mladenič mi je celo dejal: ‘Pogledal sem Preblaženo Devico in začutil, kaj moram storiti …’ Sploh mi ni bilo treba govoriti; ta mati in mladenič sam sta že vse povedala. To je dar svèta. Matere, ki imate ta dar: prosite, da bi bil dan tudi vašim otrokom. Dar, da lahko svetujete svojim otrokom, vam je dan od Boga.”

Zdaj in ob naši smrtni uri 

Zaupajmo Mariji, piše papež Frančišek, “da nas bo kot Mati našega prvorojenega brata Jezusa lahko naučila, kako imeti enakega materinskega duha do naših bratov in sester, z iskreno sposobnostjo sprejemanja, odpuščanja, krepitve ter vlivanja upanja in zaupanja. To namreč počnejo matere.”

Marijina pot proti nebesom se je začela “z njenim ‘da’, ki ga je izrekla v Nazaretu kot odgovor nebeškemu odposlancu, ki ji je prišel oznanit Božjo voljo. In tako je tudi v resnici: vsak ‘da’ Bogu je korak naproti nebesom, naproti večnemu življenju.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FAUSTYNA KOWALSKA

Preberite še:
Kaj je Jezus obljubil tistim, ki molijo to molitev
Preberite še:
Župnik s traktorjem, Marija pa z Nutello


VIRGIN

Preberite še:
10 stvari, ki jim je Marija rekla ne

Tags:
Marijapapež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.