Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Brez humorja je težko postati svetnik

WEB3 LAUGH CHILD HANDS YOUNG PIXABAY

PIXABAY

P. James Martin - objavljeno 26/05/18

Filip Neri, ki goduje 26. maja, je bil pravi zabavljač

Humor se zdi skorajda prvi pogoj za svetost. Svetniki so znali gledati na stvari skozi prizmo prihodnosti, znali so se smejati nesmislom življenja in vselej so zaupali v Boga.

Večina jih je bila samozavestnih mož in žena, ki so se pogosto spopadali z velikimi preizkušnjami v življenju, doživeli pretresljivo spreobrnjenje (zato so se stvarno zavedali svojih napak in šibkih točk) in prihajali v stik z ljudmi, ki so tudi sami hudo trpeli. Tako so svetniki pronicljivo gledali na življenje, kar je pomenilo, da so resne stvari jemali resno, ne tako resne pa manj resno. Na splošno pa jim je zdrav pogled na življenje omogočal zdrav smisel za humor.

Duhoviti svetnik

Nekateri svetniki so bili znani zlasti po bogatem smislu za humor. Svetega Filipa Nerija, italijanskega duhovnika iz 16. stoletja, so klicali duhoviti svetnik. Nad vrata je pritrdil majhno znamenje, na katerem je pisalo Hiša krščanskega veselja. Med potjo na slovesnost v njegovo čast si je nekoč obril pol brade in se tako ponorčeval iz samega sebe. “Krščansko veselje je Božji dar, ki izvira iz čiste vesti,” je dejal.


CLOCK

Preberite še:
Doza smeha. Zakaj župnik zjutraj noče vstati?

V nekem življenjepisu piše, da je Neri s humorjem večinoma ohranjal ponižnost, ko je v javnosti zganjal norčije, na primer na glavi nosil blazino v obliki turbana ali plašč iz lisičjega krzna sredi poletja. Robert Ellsberg je v knjigi All Saints (Vsi svetniki) takole opisal prešernega Filipa Nerija:

Številni ljudje so ga častili kot svetnika, Neri pa je kot vsi svetniki preziral tako priznanje, vendar se je s tem spopadal po svoje. Rad se je oblačil v smešna oblačila, hodil naokoli samo z enim obritim licem ali užival v dovršenih potegavščinah. To je bil del načrtnega prizadevanja, da ga ljudje ne bi preveč poveličevali. Obenem pa je to zrcalilo njegovo iskreno igrivost in veselje, ki ga je odkrival v duhovnem življenju.

Nekoč ga je neki mlad duhovnik vprašal, katera molitev bi bila najprimernejša, da bi jo zmolil za par pri poročni maši. Filip Neri je za hip pomislil in nato rekel: “Molitev za mir.”

Iz knjige Nebesa (ni)so hec avtorja p. Jamesa Martina.


POPE FRANCIS LAUGHING

Preberite še:
Kako papež Frančišek moli za dobro voljo


HAPPY,PEOPLE,THUMBS UP

Preberite še:
Pet klasičnih katoliških šal


ABRAHAM SARAH

Preberite še:
Svetopisemska žena s smislom za humor

Tags:
humor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.