Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Plogging? Modna muha, ki spreminja svet na bolje

PLOGGING

SHUTTERSTOCK

Viviana Ganzitti - objavljeno 07/06/18

Ekošport, ki zaradi družbenih omrežij postaja priljubljen

Si že slišal za t. i. plogging? Če nisi zakopan v knjige ali ne počneš česa drugega, za kar porabiš ves svoj čas, si verjetno to besedo že zasledil na spletu. Če pa del svojega prostega časa preživiš v naravi, si gotovo že videl koga, ki “ploga”. Trend se širi, priljubljen je tako med nekajletnimi otroki kot med hipsterji ali upokojenci. Skratka, primeren je za vse.

Ampak o čem sploh govorimo? Po domače povedano je plogging tek ali katerakoli druga športna aktivnost, ki vključuje pobiranje smeti. Prihaja iz Švedske, kjer se je leta 2016 začel z organiziranimi dogodki in se v letošnjem letu razširil po vsem svetu. Beseda je sestavljena iz švedske besede plog, ki pomeni nekaj pobrati, in besede jogging (tekati).

Podobna slovenska zloženka “pobrtek” zveni nenavadno. Ker pa plogging združuje rekreacijo in ljubezen do narave, bi mu lahko rekli tudi ekošport.


SLOVENIAN STUDENTS

Preberite še:
Slovenski dijaki v 60 sekundah prepričali, da zaslužijo mesto med najboljšimi

Kakšne so prednosti plogginga?

Najbolj očitna prednost takšne dejavnosti je skrb za zdravje, k čemur prispeva gibanje, pa tudi dejstvo, da to počnemo v naravi. Tako se med drugim tudi sprostimo. A če želimo še dolgo uživati v čisti naravi, moramo poskrbeti tudi za smeti. Ob pobiranju bomo morda lažje ozavestili, koliko nepotrebnih smeti sploh proizvedemo vsak dan in kam jim odvržemo.

Kot se za trend spodobi, je ta “ekošport” nalezljiv. Če vidiš tekača, ki v rokah nosi vse več smeti, boš morda naslednjič tudi sam pomislil, kam sodi prazna plastenka (če se že ne boš morda tudi sam spravil na rekreacijo v naravo).

Seveda je plogging primeren tudi za tiste, ki ne marate teka. Smeti lahko pobiraš tudi med kolesarjenjem (previdnost ni odveč), veslanjem (ali supanjem), pa tudi med sprehajanjem psa.


ECOLOGY

Preberite še:
Trije napotki za ekološko spreobrnjenje

Priljubljenost

Trenda v sedanjem času ni brez družbenih omrežij. Predvsem v Nemčiji in ZDA plogerji mrzlično objavljajo fotografije, na katerih ponosno pozirajo s svojim “plenom”, prav tako so priljubljene fotografije “prej ‒ potem”.

Čeprav nekateri s takšnimi fotografijami le iščejo pozornost, gotovo tudi pripomorejo k širjenju dobrega trenda. Konec koncev lahko s prijatelji izkoristite kakšno prosto popoldne in priredite tekmovanje v ploganju. Dogovorite se le, koliko pretečenih (prekolesarjenih) metrov je vredna ena smet, ali pa si za cilj postavite, da boste poiskali čim bolj neobičajne odpadke.

Morda je tak izziv nenavaden, a je neprimerno manj čuden od mnogih, ki se širijo po družbenih omrežjih. Če objavljene fotografije označiš s #plogging, boš s tem prispeval k širjenju modne muhe. Naj ta poleti po vsej Sloveniji!

Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina, letnik 67, št. 23.


MAN HOLDING EARTH

Preberite še:
Je krščanstvo odgovorno za ekološko krizo?


WOMAN WITH HEADACHE

Preberite še:
Glavobol, zatekanje, mozolji, solze … Kaj se dogaja z vami?


PUSH UPS MUM DAUGHTER

Preberite še:
Fit mami je srečna mami. Pa je res?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.