Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Imeli so vse, a z denarjem niso mogli kupiti sreče

BOURDAIN,SPADE

Kathy Hutchins | Everett | Shutterstock Editorial

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/06/18

"Ko dosežeš vse, o čemer si sanjal, in še več, je biti še vedno nesrečen velikanski šok"

V preteklem tednu sta medije pretresli dve smrti.

Kate Spade, Anthony Bourdain

Umrla sta slavna ameriška modna oblikovalka Kate Spade in svetovno znani avtor kuharskih in potovalnih oddaj Anthony Bourdain. Oba sta si življenje vzela sama. To pa nista edini smrti slavnih oseb v letu 2018, ki sta posledici samomora. Tako je že v začetku leta samomor storila pevka irske rock skupine The Cranberries Dolores O’Riordan. Pred leti pa sta podobne smrti umrla tudi modni oblikovalec, ki so mu rekli genij, Alexander McQueen ter priljubljeni ameriški igralec Robin Williams


DOLORES ORIORDAN

Preberite še:
4 stvari, po katerih se bomo spominjali Dolores O’Riordan

Imeli so vse … Res?

Če pogledamo vse prej naštete primere, bi lahko rekli, da so ti ljudje imeli vse. Težav, kot so pomanjkanje denarja, strah za streho nad glavo, brezposelnost, občutek, da si sam na svetu, oni pač niso imeli. To so bili ljudje z velikanskim bančnim računom, ki so jih poznali, občudovali in jim sledili stotisoči. Bili so slavni in prepoznavni, bili so uspešni – vsaj po merilih današnjega sveta. Mnogi od njih so za seboj zapustili enega ali več otrok, torej so imeli tudi družino.

Kaj je tisto, kar tako uspešnega človeka privede do tako strašnega obupa, da vidi edini izhod v tem, da si vzame življenje? Ne smemo si domišljati, da lahko kakorkoli sodimo, saj nikoli ne moremo vedeti, kaj se v resnici dogaja v človekovi notranjosti. Kako velika morata biti stiska in brezup, da se zdi samomor najboljša ali celo edina rešitev, tega si ne moremo in ne znamo predstavljati.

Igralec Jim Carrey, ki ga mnogi poznamo kot odličnega igralca komičnih vlog, recimo iz filmov Butec in butec, Ace Ventura, Vsemogočni Bruce in tako dalje, je za nekaj let izginil z oči medijev, v tem času pa se je tudi sam boril z depresijo, težavami z drogami in z obtožbami, da naj bi bil kriv za samomor svoje spremljevalke.

V začetku tega leta je, vidno spremenjen, podal intervju in v njem povedal zelo zanimivo misel.

“Prišel sem do neke točke, ko sem imel vse, kar bi si kdorkoli lahko zaželel, in se zavedel, da sem vseeno nesrečen. Ko dosežeš vse, o čemer si sanjal, in še več, je biti še vedno nesrečen velikanski šok. Nato ugotoviš: ‘Moj Bog, saj sploh ne gre za to.'”
SAMOBÓJCA
Shutterstock

ANJA KLANČAR WRITER

Preberite še:
Najprej si je življenje vzela mama, nato še oče. To je Anjina zgodba

Duševne bolečine se ne da zadušiti

Iz teh besed je jasno, da človekova najgloblja in najpomembnejša občutja niso vezana na zunanji blišč, temveč odsevajo notranjost, ta pa je včasih lahko za koga pretrd oreh. Premalokrat se zavedamo, da trdno zdravje, za katerega molimo, ne pomeni samo fizičnega zdravja, temveč tudi duševno zdravje. Duševnih stisk, bolečin in bolezni je v sodobnem svetu žal vedno več.

Depresija in druge duševne stiske so v družbi žal še vedno stigmatizirane in marsikdo ne upa ali ne zna poiskati pomoči. Pogosto je prav huda in nezdravljena depresija tista, ki v povezavi z zlorabo substanc pripelje do žalostnega in tragičnega konca.

Že zelo mladi ljudje so izpostavljeni hudim stiskam, ki jim sami niso kos. Tudi nekoliko starejši, pod pritiski okolice, službe, zahtev popolnosti zlahka popustijo. Ostareli so soočeni z osamljenostjo, boleznimi, pešanjem, občutkom nezaželenosti. Odnosi v družini so naporni in včasih zelo boleči. Ljudje včasih ne morejo sami razrešiti vozla, ki se zavezuje okrog njih.


GIRL BEHIND THE TABLE SAD

Preberite še:
Uporaba antidepresivov med srednješolkami se je skoraj podvojila

V svetu, za katerega se morda zdi, da ne more ponuditi nič več lepega, srečnega, neomadeževanega in pozitivnega, se tako mnogi zatekajo v takšno ali drugačno omamo. Tablete, droge, alkohol in drugo za nekaj ur povzročijo, da se človek odklopi od vse bolečine, ki jo skuša zadušiti v sebi. Ko pride streznitev, je vse samo še huje.

Ne denar ali slava, rane lahko zaceli samo On

Pomembno sporočilo, ki ga lahko potegnemo iz tragičnih dogodkov preteklega tedna, je tisto, o čemer so pred več kot petdesetimi leti prepevali že Beatli: da denar ne more kupiti ljubezni (Money can’t buy me love). Slava, uspeh, prepoznavnost, bleščava medijev in vsi honorarji so zaman, če je človek v sebi izgubljen, nesrečen, brez upanja in opore. Morda je včasih zaradi slave in denarja vse samo še huje, kdo bi vedel.

Le Bog nam lahko da odgovor na vprašanje: “Zakaj sem na svetu?” Pa tudi globok smisel, da lahko z njegovo pomočjo in milostjo resnično ozdravimo svoje rane in najdemo svoje mesto v tem svetu.

Če se sami borite s težkimi občutki ali mislimi na samomor ali pa poznate koga, ki je v taki stiski, nemudoma poiščite pomoč. Noben problem ni tako velik, da bi bil vreden cene človekovega življenja.


DEPRESSION

Preberite še:
Si obupan ali žalosten? Zmoli molitev patra Pija


HAND SEEKING LIGHT

Preberite še:
So samomorilci obsojeni na pekel?


DARJA KALAMAR FRECE

Preberite še:
“Pozabljamo, da je življenje smiselno, ne glede na položaj, v katerem smo”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.