Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izkušnja spontanega splava: ko o tem spregovorita Beyoncé in Nicole Kidman

BABY

Singh_lens - Shutterstock

Cecilia Zinicola - Cynthia Dermody - objavljeno 11/06/18

Če spregovorimo o izgubi otroka, lahko to pomaga tako paru kot tudi drugim

Do večine spontanih splavov pride pred 20. tednom nosečnosti. To je boleča izguba tako za ženske kot za moške in bolečina je še toliko večja, če se to zgodi več kot enkrat.

Danes o tej težki preizkušnji javno govori tudi vedno več zvezdnikov. To sicer za nikogar ni preprosto, saj ima na nas močan čustven vpliv.

Pevka Beyonce, ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in igralka Nicole Kidman so le nekateri, ki so se odločili javno spregovoriti o tej temi.
Preberite še:
Izpoved mamice, ki že ima “angela” v nebesih

Deliti izkušnjo pomaga pri celjenju rane

Spontani splav se pogosto obravnava kot tiho izgubo, o kateri ljudje ne želijo govoriti. To je še vedno tabu, vzroki zanj pa različni. Kljub temu lahko vsem tistim, ki se ne znajo spopasti s svojimi čustvi, pomaga pogovor z zdravnikom ali psihologom.

Za številne ženske je čustveno celjenje veliko bolj zahtevno kot fizično celjenje, ki sledi spontanemu splavu. V tistem trenutku je zato zelo pomembno ob sebi imeti nekoga, ki se mu lahko zaupaš in pri njem poiščeš tolažbo.

“To je bilo težko deliti, a potem sem ugotovila, da imajo tudi številni moji prijatelji podobno izkušnjo. Toliko stvari je, ki jih ženske tiščimo v sebi,” je v intervjuju z Larryjem Kingom pred časom dejala novinarka Lisa Ling. Za njo je bilo deliti svojo izkušnjo osvobajajoče.

Narediti korak naprej

Čeprav ste morda že doživeli splav, to ne pomeni, da ne boste nikoli imeli uspešne nosečnosti. Morda boste le potrebovali posebno oskrbo, da se bo otrok lahko razvijal. Ženskam, ki imajo spontani splav, zdravniki svetujejo temeljit zdravniški pregled, na katerem skušajo ugotoviti, zakaj je do tega prišlo, in to ustrezno (po)zdraviti.


WORK

Preberite še:
8 starševskih nasvetov matere svete Male Terezije

BEYONCE
Dfree - Shutterstock

Številni zvezdniki so našli upanje, potem ko so doživeli to bolečo izgubo, zrasli pa so tako čustveno kot tudi duhovno.

“Toliko je parov, ki gredo čez to, in to je bil pomemben del moje zgodbe. Zavedanje, da nisem sama,” je dejala v svoji izpovedi Beyoncé, ki je danes mama treh otrok.


KATARINA NZOBANDORA

Preberite še:
“Če bi res razumeli, kaj ta odločitev pomeni, se zanjo ne bi odločili”

Tudi igralka Nicole Kidman je delila svojo zgodbo o tem, kako je doživela dva spontana splava, ko je bila še poročena s Tomom Cruisom, na koncu pa se je odločila za posvojitev. “Od trenutka, ko sva se s Tomom poročila, sva želela imeti otroke. Izgubila sva dva. To sta bili zame dve neverjetno travmatični izkušnji. Nato sva se odločila, da posvojiva Isabello in Connorja.”

KIDMAN
Denis Makarenko - Shutterstock

Vloga medicine

Tudi znotraj zdravniškega poklica je spontani splav sicer pogosto obravnavan kot nekaj “normalnega” oziroma “naravno končanje nosečnosti”. Kljub temu noben spontani splav ne bi smel biti nekaj normalnega, pa čeprav se je to zgodilo že številnim.

Zato bi moral biti medicinski pristop vedno v smeri čim prejšnje diagnoze (čeprav jo je pogosto težko določiti in ugotoviti, kaj je narobe), zdravljenja in nato primerne podpore, takoj ko pride do naslednje nosečnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


p. Daniel Golavšek

Preberite še:
“Toliko, kot sem prejokal kot bolniški duhovnik, nisem v vsem življenju”
Preberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.


MATKA W POŁOGU

Preberite še:
Šest Slovenk, ki živijo v različnih državah Evrope, in njihov porodniški dopust

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.