Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 1. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Resnica o tem, zakaj nimate dovolj energije za telovadbo

WOMAN RESTING FROM RUNNING

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 15/06/18

Razlog, zakaj bi morali telovaditi takrat, ko ste izčrpani

Najpogostejši izgovor pri ljudeh, zakaj ne morejo telovaditi, je naslednji: “Čisto sem izčrpan. Vso energijo porabim za delo, družino, življenje in preprosto nimam časa, da bi se še gibal.”

A to razmišljanje je povsem zgrešeno, saj je najučinkovitejši način, kako lahko pridete do energije, ravno telovadba. Ne verjamete?

Poglejmo na zadevo z znanstvenega vidika.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

Skrivnost je v …

Telovadba povečuje energijo na osnovi ponudbe in povpraševanja. Naše telo proizvaja, kolikor porabimo. In če čez dan porabimo samo toliko energije, da pridemo od kavča do hladilnika, potem bo telo proizvedlo ravno toliko energije, kot je potrebujemo za ta “podvig”. Vse, kar bo več, pa bomo občutili kot utrujenost in izčrpanost.

Če pa boste začeli porabljati več energije, bo vaše telo hkrati začelo več energije tudi ustvarjati. Skrivnost je v majhnem organelu, ki ga poznamo pod imenom mitohondrij.

Mitohondrij

Mitohondrij je pomemben celični organel, saj v njem poteka celično dihanje (ali oksidativna fosforilacija). Ravno zaradi tega razloga jih je največ v presnovno aktivnih celicah, to so npr. jetrne, moške spolne in mišične celice, saj za svoje delovanje potrebujejo veliko energije, ki se sprosti pri celičnem dihanju.

Čas za prilagoditev

Naše telo se odziva na naše potrebe po energiji. Ko telovadimo potrebujemo veliko več energije kot sicer. Eden izmed načinov, kako se telo odzove na zahtevo po dodatni energiji, je tudi ta, da ustvarja več mitohondrijev. Zato drži, da telovadba zahteva sicer veliko energije, a jo hkrati tudi ustvarja.

Pri vsem tem pa morate upoštevati, da telo vseeno potrebuje nekaj časa, da se prilagodi na povečano porabo energije. Zato se vam lahko zdita tista prva dva tedna tako naporna. Ker porabljate več energije, kot je vaše telo proizvaja, se seveda počutite izčrpane. A hkrati je vaše telo v procesu prilagajanja. Paziti morate le, da s kakršnokoli vadbo začenjate zmerno in ne da že naslednji dan želite preteči maraton. Tako bo tudi telo lažje sledilo spremembam.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

A brez skrbi. V nekaj tednih bo prišlo do energijskega preobrata. Po telovadbi se ne boste več počutili izčrpani, ampak polni energije, navdušeni, motivirani in srečni.

Najboljše pri tem pa je, da ta energija ne bo kar izginila, tako kot izgine po nekaj urah učinek kave, ampak vam pomaga, da se prebijete skozi dan. Če boste le vztrajali, bo telovadba postala naravni polnilec vaših baterij ‒ tako v telesu, glavi in v duhu.

Naslednjič, ko boste želeli reči, da ste preutrujeni, da bi telovadili, se spomnite na te besede: Preveč ste utrujeni, ker ne telovadite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


PLOGGING

Preberite še:
Plogging? Modna muha, ki spreminja svet na bolje


WOMAN AND FOOD

Preberite še:
Je to najbolj univerzalen recept, da se boste prehranjevali zdravo?


WOMAN RUNNING

Preberite še:
Fizična vadba, ki krepi spomin in se bori proti stresu

Tags:
osebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.