Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Hotel je storiti samomor, nato je ječo napolnila svetloba

freedom-1125539_960_720

pixabay

Marija Krebelj - objavljeno 17/06/18

Huda preizkušnja avstralskega misijonarja v Iranu

Američan Dan Baumann se je v mladosti zapisal oznanjevanju evangelija. Pridružil se je skupini mladih misijonarjev. Z zaupanjem v Božje varstvo se je podal na marsikatero nevarno območje. Po diplomi je na primer odšel v Afganistan, kjer je delal v administraciji očesne bolnišnice. Ko je leta 1997 s prijateljem odšel na misijonsko potovanje v Iran, je doživel težko preizkušnjo, ki pa je obrodila bogate sadove.

Prepuščena na milost in nemilost
Iran in njegovi prebivalci so Dana popolnoma prevzeli. Težave so se pojavile šele, ko sta s prijateljem želela to deželo zapustiti. Na meji so jima cariniki zasegli dokumente. Po šestih urah čakanja so ju odpeljali v različni zasliševalni sobi, kjer sta izkusila zastrašujoče pristope tamkajšnje policije. Nadaljnjih šest ur so ju namreč brutalno pretepali, potem pa zaprli v ječo; vsakega v svojo celico. Na milost in nemilost sta bila prepuščena svojim rabljem.


WIĘZIENIE

Preberite še:
Zapornik, ki je iz samice šel v Rim za kardinala

Čeprav se je Danu sredi trpljenja Bog zdel daleč, je še vedno zaupal, da v samici ni sam. Vse dni je ležal v kotu celice. Zunaj je bil sneg, on pa je zmrzoval brez ogrevanja. Ven je šel le, če so ga odpeljali na zaslišanje v temno sobo s krvavimi madeži po tleh. Tepli so ga po obrazu in trebuhu, včasih so ga brcali. Spraševal se je, zakaj je Bog to dopustil, če je dober in ga ljubi.

Poskus samomora, ki se je končal s svetlobo
Nekega dne se je v sebi zlomil. Odločil se je, da bo raje končal življenje, kot pa da bi preostanek svojih dni prebil v strahu in nasilju. Sklenil je, da se bo utopil v umivalniku. Čeprav je načrt dodobra premislil, mu v štirih poskusih ni uspelo položiti roke nase. Ko je zadnjič hlastnil za zrakom, se je zavedel svojega padca in sramote. V trenutku največjega obupa je sobo napolnila svetloba.

Zlomljeni mladenič se je obrnil in zagledal Jezusa. Gospod se mu je nasmehnil, se ga dotaknil in rekel: “Dan, ljubim te in obljubljam, da te bom tokrat izvlekel.” Trpečega misijonarja je Kristus postavil pred izziv: “Vprašaj me, kaj mislim o tem možu.” Dan je vedel, da gre za moškega, ki ga je mučil in zasliševal.

PRISON
PIXABAY


LECRAE

Preberite še:
Jezusov raper

To težko vprašanje je lahko Bogu postavil šele čez nekaj dni. V trenutku, ko je to storil, se je njegovo srce odprlo in lahko je videl, kako tega moža Bog neizmerno ljubi kljub grozodejstvom, ki jih počne.

Predlog, ki se je končal z zasliševalčevimi solzami
Ko so ga naslednjič vodili v zasliševalčevo pisarno, se je Dan spraševal, kakšne krutosti bo deležen danes. Med zaslišanjem je svojemu rablju ponudil nor predlog.

Rekel mu je: “Gospod, če vas bom srečeval vsak dan do konca svojega življenja, zakaj ne bi postala prijatelja?” Mož se je seveda branil, Dan pa ni odnehal: “Lahko začneva tako, da mi poveste svoje ime.” Kljub lisicam mu je ponudil roko in ga znova pozval: “Gospod, bodiva prijatelja.” Možakar je vstal in se začel tresti. Končno je žrtvi stisnil roko in je deset minut ni izpustil. Po obrazu so mu tekle solze.

WEB3 CHAIN PRISONERS SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

WOMAN PRAYING

Preberite še:
Zgodba o Kristini: “Če je umrl zanje, je tudi zame”

Rekel je: “Dan, moje ime je Razak in rad bi bil tvoj prijatelj.” Tedaj je trpinčeni misijonar spoznal, da Jezus lahko spremeni najtrše srce. Pozneje je slišal, kako so se stražarji pogovarjali o njem in njegovem prijatelju. Eden izmed njih je rekel: “Ta dva tujca sta vedela, da bosta imela težave, če prideta sem, vendar sta imela namen. Imata razlog za življenje in razlog za smrt, in to hočem imeti tudi sam.” Trije od njih so se odločili, da bodo sledili Jezusu.

Jezus je izpolnil obljubo
Dan je bil dvakrat obsojen na smrt. Obtožili so ga misijonarjenja in vohunjenja. Vedel je, da je obtožba resna, saj je v zaporu pogosto poslušal eksekucije. Ko je prišel pred sodnika, ga je ta vprašal: “Gospod, povejte, zakaj ste prišli v Iran.”

Misijonar je v sebi začutil Božjo moč. Pogledal je sodnika in izjavil: “V Iran sem prišel, da vam povem o Jezusu Kristusu.” Čeprav se je zavedal norosti svojega početja, je dvajset minut govoril o evangeliju. Vsi na sodišču so lahko slišali, kdo je Jezus in kako jih ima rad.

Mladeničevo srce je preplavil občutek svobode in misel: “Pa kaj, če me ubijejo! Moje življenje je odkupljeno z Jezusovo krvjo. Moj dom je v nebesih in tega mi ne more vzeti nihče.” Vendar je Jezus izpolnil svojo obljubo in Dana rešil smrti. Po devetih tednih trpljenja ga je vrhovno iransko sodišče oprostilo in je lahko odšel iz države. Danes po svetu še vedno oznanja, kako velik je Bog.

Članek je bil objavljen v reviji Magnificat, februar 2018.


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


BARBARA PIRH

Preberite še:
“Včasih mi kdo reče, kako je meni lahko, a to ne drži, samo pritožujem se ne ves čas”


KOMUNIA ŚWIĘTA

Preberite še:
Sveto obhajilo: Prejel si Jezusa, zdaj pa čaka, da se zganeš

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.