Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tri napačne predstave o Bogu

GOLD FISH

PIXABAY

Klemen Čeligoj - objavljeno 19/06/18

Komu Bog ni podoben?

Ker Boga ne videvamo vsak dan v trgovini, ker nima profila na Facebooku in ker običajno ne odgovori na poziv: “Povej mi nekaj o sebi,” si ga ni ravno preprosto predstavljati. Če bi iskali asociacije na besedo Bog, bi verjetno dobili zelo različne odgovore. Med njimi bi zagotovo bili: Oče, Odrešenik, Vsemogočni … Bogu pa (čeprav se tega morda kdaj sploh ne zavedamo) pripisujemo tudi lastnosti, ki jih nima. Poglejmo si tri take.




Preberite še:
“Bog je ženska. Ima najlepši nasmeh, kar sem jih kdaj videl”

Serviser

Ko se nam pokvari kolo ali avto, ga peljemo na servis. Če je treba, ga nekaj časa pustimo tam, potem pa ga spet veselo odpeljemo in upamo, da mehanika čim dalj časa ne bomo videli (vsaj v njegovi službeni vlogi ne). Tudi Bog nam pomaga, ko smo v težavah, ko “se v nas kaj pokvari”, konec koncev v Svetem pismu beremo: “Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, jaz vam bom dal počitek” (Mt 11,28).

Vendar nikjer ne piše, naj k Bogu pridemo izključno takrat. Da se lahko spomnimo nanj le, ko smo v stiski, ko kaj potrebujemo. V evangeliju res beremo: “Prosite in vam bo dano” (Lk 11,9), a na več kot desetih mestih v Svetem pismu piše tudi, da se moramo Bogu za njegovo dobroto zahvaljevati. Torej ne imejmo Boga za mehanika, ki “nas popravi”, ko je kaj narobe, pač pa za Prijatelja, ki želi biti z nami v odnosu takrat, ko smo v stiski, a tudi takrat, ko smo srečni, in prav tako ob vseh čisto vsakdanjih trenutkih.

Zlata ribica

V mislih imam zlato ribico iz pravljic, ne iz kakšnega akvarija. Torej zlato ribico, ki izpolnjuje želje. Običajno res sicer samo tri, ampak verjetno se nihče med nami ne bi pritoževal, če bi se znašel sredi pravljice in bi ribica obljubila, da mu bo izpolnila tri želje. Bog pa ne živi v pravljici. Bog je resničen. In tudi zares izpolnjuje želje. A ne vseh. Le tiste, ki so dobre za nas. Tega pa ne zmore niti kakšna izboljšana različica pravljične zlate ribice!




Preberite še:
Sošolke me zaničujejo, ker verjamem v Boga

Bančnik

Če na banki vzamemo posojilo in ga nato vnaprej odplačujemo, banke sploh ne moti, če nekaj časa kredita sploh ne vračamo. Ali lahko podobno ravnamo tudi v odnosu do Boga? Če nekaj časa hodim redno k maši poleg nedelj tudi npr. ob sredah, ali si lahko potem privoščim kak mesec ali dva brez nedeljske maše? Seveda ne. Nedeljo moramo posvečevati, pravi tretja božja zapoved, to pa ni mogoče brez nedeljske maše. Poleg tega pa bi se verjetno Bog precej začudil, kako to, da po obdobju rednejšega obiskovanja maše tudi med tednom kar naenkrat pomislimo, da ne bi hodili k maši niti ob nedeljah.

To je verjetno mogoče le, če smo pred tem pogosteje k maši hodili zgolj za to, da smo “nabirali točke”; če pa smo čutili že(l)jo po maši, po Bogu tudi med tednom, ta gotovo ne bo usahnila.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, v rubriki Mladi val.


KOBIETA NA ŁAWCE

Preberite še:
Prestrašeni katoličan. Od kod vsi ti kompleksi, povezani z našo vero?


CONFORMATION

Preberite še:
Kako je Bog podoben sestavljanki. In birma vozniškemu izpitu.




Preberite še:


Tags:
Bogvera
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.