Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 idej, kako otrokom zapolniti čas počitnic

CHILD WRITING

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tina Martinec Selan - objavljeno 25/06/18

Težko pričakovane počitnice za osnovnošolce so tu

Otroci vriskajo, starši morda malo manj. Kajti 10 tednov je kar dolga doba, če nimate izpolnjenega katerega ali kar vseh od naštetih pogojev: ne hodite v službo, kar pomeni, da varstva ne potrebujete; imate vseh pet delovnih dni v tednu na voljo babico, dedka ali koga drugega za varstvo otrok; ste sami svoj šef in si lahko odmerite toliko dopusta, kolikor vam srce poželi.

Če teh pogojev nimate izpolnjenih, otroci pa še niso dovolj stari, da bi jih lahko dopoldne pustili brez varstva, potem vam morda pridejo prav naslednji predlogi počitniških aktivnosti za šoloobvezne otroke.


BORED LITTLE BOY

Preberite še:
Koristni nasveti za obvladovanje otroške muhavosti

1. Oratoriji

Po župnijah vse Slovenije se ta teden začnejo oratoriji. Otroci bodo letos pod varstvom animatorjev, duhovnikov in drugih spoznavali življenje blaženega škofa Barage. Poleg katehez, pesmi in molitev pa bodo dnevi oratorijev namenjeni tudi druženju, družabnim aktivnostim v župniji, naravi in tako dalje. Oratorij je lepa priložnost, da se otroci različnih starosti iz župnije še bolj povežejo. Datume oratorijev po vsej Sloveniji si lahko ogledate na tej povezavi.

2. Ustvarjalne delavnice

Mnogi zavodi in društva ponujajo ustvarjalne in poučne dejavnosti, ki otroke tudi med počitnicami zaposlijo. Ob spodbudnih dejavnostih se otroci lahko učijo tujih jezikov, likovnega ustvarjanja, se spoprijemajo s tehničnimi izzivi, športnimi delavnicami (npr. borilne veščine, plavanje itd). Delavnico izberite skupaj z vašim otrokom, da bo res obiskoval tisto aktivnost, ki ga bo najbolj veselila. Delavnice se izvajajo v dopoldanskem času, pozanimajte se, kje v vašem kraju (ali blizu njega) potekajo in kdaj.

CHILDREN SUMMER CAMP
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

3. Kolonije

Centri šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), Zveza prijateljev mladine in drugi organizirajo tedenske počitniške aktivnosti za otroke. Otroci en teden bivajo v nekem drugem kraju v Sloveniji, kjer so na prvem mestu številne aktivnosti v naravi. Tedni so tematski in namenjeni sproščenemu učenju kakšne izmed veščin, npr. učenju tujega jezika, učenju novega športa, preživetju v naravi, kateri izmed umetniških zvrsti in podobno.


WOMAN WITH SUITCASE

Preberite še:
Preden začnete pakirati kovček za počitnice, preverite teh šest nasvetov

4. Tabori

Če je vaš otrok skavt, ministrant, poje v pevskem zborčku, se verjetno lahko udeleži tudi tematskega tabora, ki ga za določeno skupino organizira vaša župnija ali kraj. Tovrstni tabori običajno trajajo nekaj dni in so zelo poučni in zabavni. Otroci pa lahko tudi med počitnicami urijo katero izmed svojih spretnosti in stvari, ki jih veselijo, torej ministriranja, taborjenja s skavti, prepevanja …, ob hkratnem učenju preživljanja dni in noči na prostem, v šotorih.

5. Ideje za preživljanje časa doma

Tudi če se otrok udeleži katere izmed zgoraj omenjenih aktivnosti, pa bo vseeno ostalo še kar precej časa, ki ga bo preživel doma. Če ste s kmetije, bo seveda dela okrog hiše in na njivi v vsakem primeru dovolj.


FAMILY

Preberite še:
Pet kuhinjskih opravil, ki jih morajo znati vaši otroci

Počitnice so namenjene temu, da se otroci tudi malo spočijejo in lenarijo, naj bodo jutra zanje počasna, saj morajo med šolskim letom stalno loviti minute, da ne zamudijo. Preberejo lahko vse tiste knjige, za katere med letom ni bilo časa, se s prijatelji sproščeno družijo v naravi ob žogi ali loparjih, pogledajo kakšen film in preživijo tudi kakšno uro ob igranju igric.

Prav je, da jih usmerjamo v to, da bodo čim več počitniškega časa preživeli zunaj, na zraku, ter v druženju z brati, sestrami in vrstniki. Nenazadnje pa so počitnice tudi priložnost, ko lahko otroku postane dolgčas, v tem procesu pa bo spoznal, kaj ga pravzaprav zanima. Brez obveze ali prisile bo morda našel nov hobi, pa ne zato, ker bi moral, ampak ker mu bo tako všeč.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov


BRANE MILICEVIC

Preberite še:
“Težave z zasvojenostjo se začnejo pri vzgoji otroka”


FAMILY HABE

Preberite še:
“Mama, ki rodi otroka, je na nek način kakor Bog.” Ko pa jih rodi 12 …

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.