Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dekle, ki se ne boji več teroristov, čeprav so ji pred očmi ubili mamo

NESMA,KAREN

@Aid to the Church in Need

Aleteia - objavljeno 26/06/18

Izpoved, ki vas bo pustila brez besed

V Kairu so 29. decembra 2017 teroristi izvedli krvav napad na ortodoksno koptsko cerkev. V streljanju, ki se je začelo nekaj minut po zaključku svete maše, je umrlo devet ljudi, med žrtvami pa je bila tudi mlada mamica Nermeen Sadiq. Njena 13-letna hči Nesma Wael je bila ob njej, ko so jo ustrelili.


JESUS; CRÈCHE; NOËL

Preberite še:
Terorist se ne rodi terorist, rodi se otrok!

Mama želela pomagati teroristu

“Ko je bilo maše konec, sem skupaj s sestrično in mamo zapuščala cerkev. Mama je okoli vratu nosila križ in nobena od nas ni nosila tančice. V revnih predelih muslimanske ženske pogosto nosijo tančice, zato da se ločijo od kristjank,” je dogajanje opisala hči Nesma.

“Ko smo zavile v stransko ulico, smo zagledale moškega na motorju, ki je peljal proti cerkvi in padel. Mama je stekla k njemu, da bi mu pomagala. Moški je takrat hitro vstal in začel streljati z avtomatskim orožjem, ki ga je imel skritega pod obleko.”

“Takoj ko sva s sestrično zagledali orožje, sva se skrili za mamo, ki je zakričala, naj pobegneva. Terorist je najprej ustrelil prav mamo, ki naju je skušala zaščititi. Medtem ko smo tekle, pa je padla in ni mogla pobegniti z nama. S sestrično sva pobegnili v manjšo trgovino, kjer naju je prodajalka skrila za hladilnik. Od tam sva opazovali, da naju je napadalec iskal. Ker naju ni našel, pa se je obrnil nazaj k mami in večkrat ustrelil vanjo.”


ARNAUD BELTRAME

Preberite še:
“Njegov smisel življenja je bil braniti domovino”

Pomoči od nikoder

Vse to se je po besedah Nesme zgodilo v nekaj minutah. Ko je strelec odšel, sta s sestrično stekli k mami. Okoli se je zbralo nekaj ljudi, a nihče ni hotel pomagati, čeprav je bila še živa. Ko so spet odjeknili streli, so se ljudje razbežali.

“Mama me je takrat pogledala in rekla: ‘Ne boj se. S tabo sem. Ubogaj svojega očeta in poskrbi za sestre’. Na ulici je nato ležala kakšno uro. Ko je streljanje ponehalo, sem odšla nazaj v cerkev po svojo mlajšo sestrico. Med potjo sem videla tri znance, ki so ležali na tleh v mlaki krvi. Vedela sem, da so mrtvi. Preden so mamo uspeli prepeljati v bolnišnico, je že umrla.”

Bog je izbral njo

“Danes po ulicah ne hodim več sama. Oče gre vedno z mano. Kljub bolečini v mojem srcu sem po drugi strani vesela, saj je mama umrla kot mučenka. Zato se teroristov ne bojim več. Bila sem z njo v času napada, pa nisem bila niti poškodovana. To je bila božja volja. Njo je izbral, da je šla v nebesa.”

Nesma je še dejala, da ne želi zapustiti svoje države, čeprav si želi boljših pogojev za življenje in za študij. Njena velika želja je postati nefrologinja (zdravnica za zdravljenje bolezni ledvic), to pa je bila tudi velika želja njene pokojne mame.

“Moje sporočilo vsem preganjanim ljudem po svetu je: Ne bojte se. Naša življenja so v Božjih rokah, mi pa se moramo držati svoje vere.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal


CIRIL ČUŠ

Preberite še:
Oče ga je tepel in mu 14-krat prebil glavo, a Ciril je zmogel vse odpustiti
Preberite še:
“Ko sem na islamskih tleh, skušam ostati neopažen. Islam nas ne trpi”
Preberite še:
Kdo so najbolj preganjani verniki na svetu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.