Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pet stavkov, ki jih mož ne sme reči svoji ženi

COUPLE,MARRIED,DINNER

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 27/06/18

Srečna žena, srečen mož – katerim stavkom se izogniti, da ne razjezite svoje žene?

Po tem, ko smo obdelali pet stavkov, ki jih žena ne sme reči možu, smo tokrat pogledali še na drugo stran.

Saj veste, kako pravijo – če se žena razjezi, je ogenj v strehi. Včasih se moškim zdi, da je vse, kar rečejo, narobe. In medtem ko to zagotovo ni res, je tukaj pet stavkov, ki se jim je res bolje izogibati, če možje ne želite razjeziti svoje žene. Verjemite, besede imajo v ženskih mislih in dušah veliko moč. Ob upoštevanju spodnjih predlogov bo vaš zakon srečnejši.


PRUDENCE

Preberite še:
Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …

1. Ja, imaš prav, v tem oblačilu je tvoja zadnjica res videti velika

Vprašanje, ki se ga bojijo vsi moški: “Ali v teh hlačah/krilu/kavbojkah moja zadnjica izgleda velika?” Moški pač vejo, da gre za “lose-lose” situacijo, torej da pravilnega odgovora ni. Če bodo rekli, da je to res in da ji zadnjica v teh kavbojkah res izgleda večja, bo žena seveda užaljena.

Če bodo rekli, da temu ni tako, pa bo vrtala naprej ali jih celo obtožila, da lažejo. Ženski nasvet? Nikoli ne izstrelite kot iz topa: “Prav imaš!”, pravzaprav ji raje ne povejte resnice. Če pa jo že morate, potem to storite zelo obzirno in z mnogimi komplimenti, kako vam je njena zadnjica všeč, tudi če je nekoliko večja, kot je bila.


COMMUNICATE

Preberite še:
9 izjav, ki jih modri ljudje v svojih pogovorih ne uporabljajo

2. Draga, se ti ne zdi, da malo pretiravaš?

Vaša žena je zaradi nečesa vidno vznemirjena. Morda je bila le malenkost, ali pa kaj večjega in pomembnejšega, skratka, nekaj jo je razburilo. V tem trenutku se v njej dogaja pravi vihar čustev, ki jih želi le izraziti in ob tem čutiti, da ste preprosto ob njej. Tudi če – objektivno gledano – stvar, o kateri teče pogovor, res ni bila velika tragedija, se njej v tem trenutku pač zdi tako. In do tega ima vso pravico. Najslabša reakcija moža je, da skuša njeno čustvovanje zmanjšati na nepomembno ali njeno problematiziranje predstaviti kot pretiravanje.

RELATIONSHIP,ARGUMENT
Shutterstock

MARINKA MIHAEL CERNETIC

Preberite še:
“Ljudje se v partnerskem odnosu obnašajo potrošniško: skupaj bova, dokler bo lepo”

3. Eeeeem, seveda te poslušam … Kaj si že rekla?

Ženske so narejene tako, da se s problemom soočajo povsem drugače kot moški. Njemu je pomembno, da ima mir in občutek, da problem lahko razreši sam. Ona pa, ravno nasprotno, želi ta problem deliti z drugimi v pogovoru in ga obdelati z vseh vidikov. Ko konča, se počuti olajšano in je s tem že na pol poti do rešitve problema.

Čeprav obstaja nevarnost, da med dolgim razlaganjem moški izgubi rdečo nit, pa vaši ženi ogromno pomeni, če jo resnično poslušate. To pa ne pomeni, da medtem delate nekaj drugega in odsotno kimate, temveč da sledite njenim besedam in ji pri tem gledate v oči. Če vam uspe občasno izjaviti kaj spodbudnega, recimo: “Kaj res?” ali “In kaj si storila potem?”, ji boste s tem dali vedeti, da jo poslušate. Počutila se bo slišano in razbremenjeno ter vas še bolj vzljubila.

4. Moja mama to jed skuha precej bolje

Ne glede na to, kako se kuharija in peka vaše žene primerja z mamino, nikoli ne dajajte komentarjev v smislu, kaj vaša mama počne bolje od žene. Ko moški odraste in se poroči, mora prerezati popkovino z mamo in sprejeti ženino gospodinjenje s hvaležnostjo. Ko pa gre družina na kosilo k njegovi mami, takrat so komplimenti glede kosila seveda na mestu. Enako seveda velja tudi za ostale primerjave.

5. Kaj pa če bi to rešila takole …?

Za moškega je poslušati o ženinih problemih, ne da bi predlagal konkretne rešitve, zelo težko. Saj so moški po naravi nagnjeni k operativnosti in konkretnim dejanjem. Zato ženi s tem, ko ji predlagate rešitev, resnično želite iz srca pomagati. A za vašo ženo morda poanta sploh ni v tem. Če se uspete zadržati in pustite svoje predloge ob strani, bo pogovor tekel mnogo bolj gladko. Ob nenehnih predlogih rešitev pa se zna celo zgoditi, da se zapleteta v nepotreben prepir.


LOVE

Preberite še:
Čakam njega, ki se bo znal Bogu zahvaliti, da sem jaz njegova ljubezen


TY WOLFE

Preberite še:
Kako je sedemletnik s škatlo za čevlje našel ljubezen svojega življenja


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.