Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Nasmejani in pripravljeni na nove izzive. Kdo so novomašniki 2018?

NOVOMASNIKI PRIESTS

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Družina - objavljeno 29/06/18

Cerkev na Slovenskem se letos veseli kar dvajsetih novomašnikov, kar je največ po letu 2005

Poglejmo nekaj zanimivi številk in podatkov o letošnjih novomašnikih:

  • Od dvajsetih novomašnikov jih je 12 škofijskih in 8 redovnih.
  • Povprečna starost je 32 let. Najstarejši je star 52 let, najmlajši trije pa imajo 24 let.
  • Za duhovniško pot se je takoj po končani srednji šoli odločilo devet novomašnikov, ostali so prvotno izbrali drug študij: računalništvo, informatiko, politologijo, matematiko, slovenščino, filozofijo, strojništvo, gradbeništvo, lesarstvo. Trije so že imeli poklic in bili zaposleni.
  • Še vedno največ novomašnikov prihaja s podeželja, le štirje izhajajo iz mesta.
  • Največ, t. j. enajst novomašnikov, prihaja iz družin s tremi otroki, štirje so iz družin z dvema otrokoma, po en novomašnik pa prihaja iz družine s štirimi in družine s petimi otroki. Iz družin s šestimi otroki prihajata dva, najštevilnejša družina novomašnika pa šteje sedem otrok.

LUKA MODIC 3

Preberite še:
Od kapucinov do dekleta in nazaj: Jokal sem od sreče in šoka

Spodaj si lahko ogledate galerijo s fotografijami letošnjih novomašnikov in njihova novomašna gesla.

“Naj nas ne vznemirja število ali pomanjkanje novomašnikov”

V zadnjih letih je bila sicer zaskrbljenost zaradi majhnega števila novomašnikov vedno večja. A koliko je število novih novomašnikov v resnici pomembno. Duhovnik Peter Kokotec je v svojem komentarju za Družino zapisal takole:

“Bistvo ni v številu in zapolnjenosti župnijskih ali pastoralnih mest, ampak je bistveno splošno duhovništvo vsakega kristjana, ki ga živi po vključenosti v občestvo v moči zakramenta svetega krsta, in službenega duhovništva, ki ga duhovnik živi v odločitvi za troedinega Boga v zakramentu mašniškega posvečenja. Zato naj nas ne vznemirja število ali pomanjkanje novomašnikov. Poglejmo samo apostole. Dvanajst mož, ki so se tri leta vzgajali in izobraževali ob Jezusu, Božjem Sinu, spoznavali Očeta in po vnebohodu polni Svetega Duha oznanjali Božje kraljestvo. Ti apostoli (brez Juda Iškarijota, a s sv. Matijem in sv. Pavlom) so oznanjali evangelij na zemljepisnem območju, ki je veliko za 337 Slovenij. Samo dvanajst jih je bilo, pa se niso bali, ampak so polni Svetega Duha pričali za Kristusa. Preživljali so se z delom, živeli od darov dobrih ljudi, se združevali v molitvi, pridigali in pisali pisma. Niso bili vezani na materialne dobrine, reševali so težave posameznih skupnosti in ljudje so v njih prepoznavali delovanje Boga Očeta in Sina in Svetega Duha. Zato naj tudi naš pogled ne bo usmerjen v sedanjost pomanjkanja, tožbe in obupovanja, ampak v veselje poslanstva, ki ga v svojem zakramentalnem življenju izvršuje vsak izmed nas.”


PIRAN SLOVENIA

Preberite še:
Kaj se dogaja s slovenskim turizmom in kaj imajo s tem duhovniki


NEW YORK,ORDINATION

Preberite še:
Sredi Manhattna v duhovnika posvečena dvojčka


NUN

Preberite še:
Zakaj bi sodobna ženska sploh želela postati redovnica?

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.