Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je vaš otrok razredni “slonček Dumbo”? Kako mu lahko pomagate?

DUMBO

CC BY 2.0

Dolors Massot - objavljeno 03/07/18

Negativno perspektivo, s katere gledate na otroka, je treba spremeniti in poiskati otrokove talente, ki ga bodo utrdili v zaupanju vase

Skoraj v vseh družinah in šolskih razredih se najde otrok, ki nekoliko izstopa in njegova dejanja niso povsem skladna s tem, kar običajno počnejo sošolci ali otroci njegove starosti. Tak je na primer otrok, ki ure in ure prebira knjige, nerodnež pri športu, otrok z govorno napako, otrok, ki ne igra tistih iger, ki se jim posvečajo drugi otroci, otrok, ki se raje druži z odraslimi, in podobno.

Če ne mara dejavnosti, pri kateri ponavadi preostali sodelujejo, se njegova drugačnost lahko spremeni v resen problem. Hitro pride do tega, da imamo v razredu t. i. slončka Dumba.


MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Kratek vodič preživetja za starše najstnikov

Za kaj v resnici gre?

To je situacija, ko imamo opravka z otrokom, ki ni 100-odstotno v sozvočju z vrstniki iz njegove okolice. Slonček Dumbo je bil majcen slonček z velikimi ušesi, zaradi katerih so se vsi iz cirkusa, v katerem je živel, iz njega norčevali. Dumbo se je utapljal v žalosti, dokler ni ugotovil, da bi mu ušesa lahko služila kot krila, in je ravno zaradi tega postal zvezda.

Režiser Tim Burton trenutno snema filmsko različico te klasične Disneyjeve zgodbe. Ob tem izziva k premisleku o tem, kaj storiti, ko se tudi sami znajdemo v podobni situaciji, predvsem v šoli ali v družini.


MOTHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe

CHILD,COVERS,EARS
Shutterstock

To so drugačni otroci

“Pojav Dumbo” so posebni otroci, kar od vzgojiteljev zahteva drugačen pogled. Treba je znati preseči njihove posebnosti in odkriti njihove močne točke.

Maria Zabay, novinarka in avtorica knjige Todos contra el bullying (Vsi proti vrstniškemu nasilju), v njej podaja navodila, kako naj drugačni otroci ne postanejo žrtve maltretiranja.

Morda je v ozadju otroka, ki mu športne dejavnosti ne ležijo, velik matematični um. Mogoče ima otrok, ki se navdušuje nad rovkami, izjemno umetniško roko ali je pravi mali filozof.

Zgodba Hansa Christiana Andersena, Grdi raček, govori o račku, čigar videz ni posebej prikupen, a čas se izkaže, da gre v resnici za laboda. To je univerzalna zgodba, ki se ponavlja skozi stoletja, zgodba o učencu, ki je imel malo spretnosti na enem področju, a je postal genij na drugem.


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je tako pomembno, da otrokom beremo pravljice?

Nasvet za starše in učitelje

“Opogumljajte jih in jim pomagajte, da spoznajo druge – njim podobne – otroke. Te posebne otroke je treba opogumljati. Odkriti moramo tiste njihove plati, kjer so močni. In moramo doseči to, da se družijo z otroki z enakimi sposobnosti, na primer če nekemu otroku nogomet ni všeč, všeč pa mu je šah ali plavanje, poiščite združenje ali klub, v katerem se bo lahko zabaval in tekmoval s sovrstniki. Otroci, ki imajo precej možnosti, da se jim vrstniki posmehujejo ali jih zaničujejo, lahko na ta način odkrijejo, da imajo oni pač druge močne točke,” pravi Maria Zabay.

V omenjenem procesu je bistveno, da otrok čuti, da je ljubljen tak, kakršen je, da lahko verjame vase, ker vidi, da njegovi starši in sorojenci zaupajo vanj. Poleg njegovih učiteljev, seveda.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


UPSET CHILD

Preberite še:
Odlična tehnika, ki bo otrokom pomagala uravnavati čustva


KID ALONE AT SCHOOL

Preberite še:
Pustite, da je otrokom kdaj tudi neprijetno. Zakaj?


CHILD TENNIS

Preberite še:
Kaj reči otroku, ki ne zna izgubljati?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.