Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije nasveti, kako na primeren način kaznovati otroke

ANGRY

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 06/07/18

Katera je osnovna napaka, ki jo naredimo, ko želimo kaznovati otroke?

Priljubljena ameriška blogerka Kristina Kuzmič, je mamica treh otrok, ki je svoje oboževalce prepričala predvsem s svojimi zapisi pa tudi videi, v katerih nastopa samozavestno, izžareva pozitivno energijo in, kar je najpomembnejše, govori o svojih izkušnjah ter daje starševske nasvete, ki so kratki, jedrnati in uporabni.


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”

V enem izmed svojih vlogov je spregovorila tudi o kaznovanju otrok. Kako otroke kaznovati na primeren način in kateri osnovni napaki se moramo pri tem izogniti. Tukaj so trije njeni nasveti.

1. Ostanite mirni

Otrok ne kaznujete zato, ker ste jezni ali slabe volje. Kaznujete jih zaradi njihovih dejanj. Ne gre za vas, ampak za otroke. Zato je ključno, da se pomirite, stopite korak nazaj, globoko vdihnete in šele potem, ko ste popolnoma mirni, otroku predstavite kazen, ki ga je doletela na primer zaradi grdega obnašanja.

Če boste otroka kaznovali s povzdignjenim glasom, boste dajali vtis, kot da se nimate pod nadzorom. A zapomnite si. Stvari lahko imate pod nadzorom. Zmorete. Zato: ostanite mirni.

2. Objem

Potem ko otroku predstavite kazen, ki ga je doletela, ga objemite in mu povejte, da ga imate radi. Pojasnite mu tudi, da je kaznovan zato, ker želite, da se iz tega nekaj nauči in spozna, da je ravnal narobe. Ko to naredite, se umaknite.

Nekaterim otrokom, sploh najstnikom, gre to zelo na živce. Ker so sami slabe volje, ker so bili kaznovani, si želijo, da ste tudi vi slabe volje. A niste. Izkazujte jim ljubezen, hkrati pa ohranjajte svojo strogost.

Pomembno je, da otroci vedo, da jih imamo radi tudi takrat, ko jim spodleti.


BOY DOING HOMEWORK

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo uspešni

3. Poskrbite, da bo kazen izpolnjena

Če boste že naslednjo sekundo popustili, potem sploh nima smisla, da otroka kaznujete. Če ste se odločili, da ta večer otrok ne sme gledati risanke ali filma, potem se tega držite.

Otroci bodo ugotovili, da se kazni lahko izognejo, saj nikoli ne držite besede. Slabo dejanje, zaradi katerega so bili “kaznovani”, pa bodo tako ponavljali še naprej, saj jih nič ne bo izučilo.

Seveda ni lahko biti dosleden, ko kaznujemo otroka, a s tem ne boste škodovali samo sebi, ampak tudi otroku. Otroci potrebujejo meje in potrebujejo tudi kazen. Naučiti se morajo sprejeti odgovornost za svoja dejanja, da to storijo, pa morate poskrbeti vi, starši.

Celoten video v angleškem jeziku si lahko ogledate spodaj.

[protected-iframe id=”5c683391df4db5d498cd2648f6a8b8f5-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKristinaKuzmic%2Fvideos%2F851535338389173%2F&show_text=0&width=476″ width=”476″ height=”476″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


Will Smith

Preberite še:
Will Smith: Vstanite iz udobnega naslonjača in delajte napake


BORED LITTLE BOY

Preberite še:
Koristni nasveti za obvladovanje otroške muhavosti


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.