Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

15-letnega računalniškega “geeka” razglasili za Božjega služabnika

CARLO ACUTIS

CarloAcutis.com

Kathleen N. Hattrup - objavljeno 08/07/18

Včasih imamo malo izkrivljene predstave, kakšni "morajo biti" svetniki

Carlo Acutis je italijanski fant, ki je umrl 12. oktobra leta 2006 zaradi levkemije, star komaj 15 let. Carlo je imel zelo rad tehnologijo in nekateri so ga imeli za pravega računalniškega genija.

Eden izmed njegovih večjih računalniških podvigov je bil projekt zbiranja vseh evharističnih čudežev, ki so se zgodili na svetu. Projekt je začel, ko je bil star 11 let. Takrat je bila ena izmed njegovih izjav: “Večkrat kot prejmemo sveto obhajilo, bolj bomo podobni Jezusu.”

Nato je prosil očeta in mamo, da mu pripovedujeta o krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži. Dve leti in pol pozneje je bil projekt končan.


BAPTISM WOMAN

Preberite še:
“Navadni smrtniki”, ki so se spreobrnili in postali svetniki

Še dva na poti svetosti

Poleg Carla so za častitljivega Božjega služabnika razglasili tudi Pietra di Vitaleja, mladega bogoslovca. Rodil se je leta 1916 in umrl leta 1940. Star je bil 24 let in je ravno vstopil v semenišče. Ko je umiral, je svoji mami rekel: “Mama, naj živita Jezus in Marija.” (Mama, long live Jesus and Mary!)

Tretja kandidatka za svetnico pa je postala Alexia Gonzalez-Barros. Rodila se je leta 1971 v družini, ki je bila močno povezana z Opus Dei. Že zelo mlada je bila veliko bolna. Leta 1979 je odšla v Rim, kjer je prejela prvo sveto obhajilo in celo srečala papeža Janeza Pavla II.

Ko je bila stara 13 let, je zaradi tumorja ostala paralizirana. Umrla je nekaj mesecev za tem leta 1985. Bila je zelo pogumno dekle, ki je lahko zgled mnogim.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


OLIVIER TARAMARCAZ

Preberite še:
“Poredneži”, ki so postali svetniki


GIRL

Preberite še:
Vsak lahko postane svetnik. Tu je devet korakov do tja …


FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.