Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Je obleke Disneyjevih princes navdihnila Marija?

DISNEY PRINCESSES

Disney

Aleteia - objavljeno 11/07/18

Od Elze do Pepelke, vse te princese morda namigujejo na skrito povezavo z Jezusovo materjo

Disneyjeve princese so kot junakinje deklic po vsem svetu izjemno priljubljene. Zanimivo je, da so mnoge med njimi oblečene v modro – pa naj bo to Belle iz zgodbe Lepotica in zver, ko odkrije knjižnico, Aurora iz Trnuljčice, Jasmina iz Aladina, ko se sooči z Jafarjem, Pepelka, ko se odpravi na ples, ali celo Wendy iz Petra Pana, ko odleti v deželo Nije. Celo Elzina značilna obleka iz novejše risanke Ledeno kraljestvo je turkizno modre barve.

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta za barve Pantone Color Institute je v pogovoru pojasnila pomen te barve. Modra – v vseh svojih odtenkih – je barva, ki jo povezujemo z vesoljem sanj in izraža zanesljivost, stalnost in zvestobo.


LITTLE PRINC

Preberite še:
Mali princ in 5 znanstveno dokazanih življenjskih naukov

Kot barva oceana in neba nas modra spominja tudi na potovanja in odkrivanje daljnih dežel – značilnih za pustolovskega in neodvisnega duha, s katerim je Disney nedvomno želel obdariti svoje junakinje. “Junakinji dodamo malce moči, če jo oblečemo v modro,” pojasnjuje Eisemanova. “Na zelo prefinjen način sporočamo: ‘Da, tudi mlade ženske in dekleta so lahko močne.'”

Embed from Getty Images

Modri plašč Device Marije

In vendar, kaj če nam ta barva lahko pričara tudi kaj bolj duhovnega? Kolikor je znano, Disney pri razlagi o izbiri barv, ki jih uporabljajo njegove princese, ni omenjal Device Marije. Precej verjetno je, da izučeni umetniki, ki so izbirali barve oblačil za princese, niso upoštevali ali se zavedali izročila, da je modra barva povezana z ženo, ki jo poznamo kot Kraljico nebes: Devico Marijo.

V verski umetnosti je Devica Marija skoraj vedno upodobljena z modrim plaščem. To izročilo sega najmanj v srednji vek, obdobje, ko se je češčenje Marije izjemno hitro širilo. Ena izmed razlag pravi, da so v tistem času verniki Marijo odevali v barve z dragocenimi pigmenti; lazurni kamen v modri barvi je bil tako dragocen, da je bilo zanj treba odšteti ceno zlata, če ne še več. Kadar so ga uporabljali kot pigment, so ga torej namenili za podobe Device Marije.

OUR LADY STATUE
Worradirek | Shutterstock

CARTOON ABOUT CANCER

Preberite še:
Resnična zgodba deklice Nine v ganljivi risanki

In to še ni vse; modra je tudi barva s skrivnostnim in kraljevskim pomenom, ki ga najdemo v Svetem pismu in v bizantinskem umetniškem izročilu. Mnogo let pozneje je ta asociacija dobila nadnaravno potrditev; 11. februarja 1958 se je mladi Bernardki Soubirous v Lurdu prikazala Devica Marija: “Videla sem gospo, oblečeno v belo obleko z belo tančico, modrim pasom in zlato vrtnico na stopalih,” jo je opisala deklica.

Modra barva nas sprošča, pomirja dušo in jo vabi, naj se ozre onkraj posvetnih stvari.  Morda pa naj bi tudi Disneyjeve princese med mladimi gledalci vzbudile takšne občutke, tako kot nas podobe Device Marije vedno vabijo, naj storimo prav to.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso


Movie God Willing

Preberite še:
5 razlogov, zakaj si morate ogledati ta italijanski film


GIRL WOMAN

Preberite še:
Coco Chanel, kot je še ne poznamo

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.