Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zapadel sem v krizo vere. Kaj lahko storim?

ASHAMED

Shutterstock

Canção Nova - objavljeno 11/07/18

Bolezni, ločitve, trpljenje in brezposelnost so lahko nekatere od skušnjav, ki jih sovražnik uporablja, da ljudje podvomijo o ljubečem Božjem delovanju

Vera je v življenju kristjana gorivo, ki mu pomaga, da lahko presega ovire in ostaja trden v Bogu. Vsak človek ima boje in se sooča s trpljenjem, a obstaja razlika med vernim in nevernim človekom: smisel človeškega življenja. Kristjan verjame, da bo po preživetih zemeljskih preizkušnjah v Bogu našel odrešenje za večnost.
Preberite še:
Kako je obdavčena naša vera?

Življenje brez vere zgubi smisel za svoj obstoj

Božja beseda o veri pravi takole: “Je pa vera obstoj resničnosti, v katere upamo, zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo.” (Heb 11,1). Torej človek z gotovostjo pričakuje nekaj, kar se v očeh ljudi ne da razložiti in ni otipljivo.

Katekizem Katoliške cerkve pod številko 153 piše, da je “vera Božji dar, nadnaravna krepost, ki jo [v človeka] vlije Bog”. Torej je Božji dar njegovim otrokom in pot, ki človeka vodi k Bogu.

Če je torej vera osnova, da pridemo v nebesa, bo sovražnik zagotovo naredil vse, da bi jo iztrgal iz ljudi. “Vera more biti postavljena na preizkušnjo. Svet, v katerem živimo, se pogosto zdi zelo daleč od tega, kar nam zagotavlja vera; izkustva zla in trpljenja, krivic in smrti se zdi, da govorijo zoper evangelij; omajati morejo vero in postati zanjo skušnjava.” (KKC 164)

Bolezni, ločitve, trpljenje in brezposelnost so lahko nekatere od skušnjav, ki jih sovražnik uporablja, da ljudje podvomijo o ljubečem Božjem delovanju. Ko ljudje podvomijo, se začno oddaljevati od Gospoda, zapadejo v versko krizo, v kateri se začnejo spraševati o obstoju Boga.


THINK

Preberite še:
Razum in skrivnost – kdaj nastopi vera?

S katerimi koraki premagamo krizo

1. Prosite za pomoč ljudi, ki so na verskem področju zreli, na primer duhovnik, duhovni spremljevalec ali nekdo, ki je za vas referenca. Bodite zelo iskreni in svobodni pri vaših vprašanjih in odprti za nasvete.

2. Odmaknite se od aktivnega življenja, da boste živeli ta boj v zakulisju. Če gre za osebo, ki je na vodilnem položaju, je to čas, da se odpove svoji zadolžitvi. To ne pomeni, da se dogodkov ne udeležuje več, pač pa odmaknjena pazi, da ta boj s sovražnikom ne postane neobvladljiv.

3. Zanesite se na podporo ljudi, ki vas imajo zares radi in vas ne sodijo. Kriza, ki jo imate, bo minila, če pa jo boste kakovostno preživeli, bo obrodila dobre odrešenjske sadove. Naj ljudje govorijo, kar hočejo, ne dopustite, da bi pripombe in sodbe vplivale na vas. Razumite, da bo sodba na koncu življenja le med vami in Bogom.

4. Bog ne bo kršil človekovih zakonov in svobode, ki jo je On sam dal svojim otrokom. Primer: da se mož, ki je zapustil ženo, vrne domov, se mora odločiti in prehoditi pot vrnitve. Bog ga ne bo prisilil k temu. Še en primer: kdor hoče, da je njegova bolezen ozdravljena, mora slediti zdravnikovim navodilom. Če Bog želi, ga lahko ozdravi, to je skrivnost vere. A pomembno je, da se bolnik odloči in svobodno podvrže zdravljenju, ki mu ga zdravniki predpišejo.


POISON

Preberite še:
Je vaša vera strupena? Ste politični ali farizejski katoličan?

Bog me ljubi in tolaži

Skozi vse neuslišane molitve in preživete boje ohranite gotovost vere: Bog vas ljubi in tolaži. Zrelost v veri dosežemo, ko sprejmemo, da Bog ni dolžan izpolniti vseh naših želja in ne v tistem trenutku, ko želimo mi. Kar potrebujemo, je njegova ljubezen in tolažba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”


KOBIETA NA ŁAWCE

Preberite še:
Prestrašeni katoličan. Od kod vsi ti kompleksi, povezani z našo vero?


church.jpg

Preberite še:
Zakaj nekateri nočejo več hoditi k maši?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.