Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik

PIER GIORGIO FRASSATI

Pier Giorgio Frassati | Facebook

Aleteia - objavljeno 15/07/18

Umrl je pri 24 letih, njegov zgled življenja pa je navdušil in vplival celo na papeža sv. Janeza Pavla II., ki ga je razglasil za blaženega

Blaženi Pier Giorgio Frassati se je rodil 6. aprila 1901 v italijanskem mestu Torino. Bil je sin ustanovitelja in direktorja vplivnega časopisa La Stampa.

Nanj je vplival zgled verskega življenja njegove matere, ki je bila slikarka. Še v najstniških letih se je Pier Giorgio kot aktivni član pridružil Katoliški akciji, Apostolatu molitve, evharistični zvezi in Združenju univerzitetnih študentov, častilcev Najsvetejšega.


ST ELISABETH OF THE TRINITY

Preberite še:
10 pogumnih svetnikov, ki so življenje dali v svojih dvajsetih letih

Živel skromno

Čeprav je bil iz bogate družine, je živel življenje v strogi skromnosti, velik del svojega mesečnega dohodka pa je daroval v dobrodelne namene. Želja, da bi delal z revnimi iz delavskega razreda, ga je vodila k študiju strojništva na Politehnični univerzi v Torinu. Tam je kmalu ustanovil skupino mladih katoličanov, ki jim je dajal lep zgled velike ljubezni do Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, ko je vsakodnevno prejemal sveto obhajilo in se pogosto zadrževal v molitvi čaščenja pred Najsvetejšim.

Bil je tudi navdušen športnik. Zelo rad je hodil v hribe. Vedno je bil pripravljen za dobro šalo, kadil je in pozno v noč zavzeto razpravljal o politiki.


PADRE PIO

Preberite še:
5 svetnikov, ki so lahko bili na dveh krajih hkrati

Nekaj utrinkov iz njegovega življenja si lahko ogledate v fotogaleriji.

Umrl kmalu po diagnozi

Konec junija 1925 so Pieru diagnosticirali agresivno obliko polimielitisa (otroška paraliza). Umrl je v tednu dni po diagnozi, in sicer 4. julija 1925 , ko je bil star komaj 24 let. Na njegov pogreb so prišli številni njegovi prijatelji in ljudje, ki jim je pomagal.

Sveti Janez Pavel II., ki ga je leta 1990 razglasil za blaženega, je o tem mladeniču, polnem življenja in ljubezni do Kristusa, dejal: “V mladostniških letih sem tudi jaz čutil dober vpliv njegovega zgleda in kot študent sem bil navdušen nad močjo njegovega krščanskega pričevanja.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


KOPER

Preberite še:
Svetnica iz Kopra, ki je napovedala dan svoje smrti


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.