Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 lekcij starejših ljudi o tem, kako ostati mladosten

GENEROUS WOMAN

Shutterstock

Nicole Poole - objavljeno 20/07/18

Pametno je učiti se od tistih, ki so hodili po poti pred nami

Starejši ljudje so lahko prava zakladnica izkušenj in nasvetov, ki bi jih morali večkrat izkoristiti. Ogromno je namreč takšnih, ki ne dovolijo, da bi jih starost ovirala pri tem, da bi v življenju uživali.

Tukaj je pet načinov, kako lahko živite polno življenje, ne glede na to, koliko ste stari.

1. Na tem svetu ste z namenom, ne glede na vašo starost

Že res, da včasih nastopi obdobje, ko morate potožiti nad tem, da vas kolena več ne ubogajo in da vas boli to in ono, a na koncu ne pozabite, da vedno stremite k temu, da delite svoje življenje z drugimi. Ne glede na to, koliko ste stari, vedno imate namen. Mladi potrebujejo vaše nasvete, vašo modrost, izkušnje in starševsko ljubezen, da bi uspešno jadrali v različnih življenjskih obdobjih.

2. Družite se z mlajšimi

Biti v družbi mlajših ali mladih je vedno nekaj, kar nam lahko daje veliko pozitivne energije. Tako boste lažje ostali mladi po srcu. Prav vseeno je, koliko smo stari, nikjer ne piše, da se moramo kot starci tudi vesti. To pomeni, da se lahko pri 70 letih vedemo, kot da jih imamo 20, a ne nezrelo.

Tako eni kot drugi lahko s skupnim druženjem veliko pridobimo. Bolj kot se naša življenja prepletajo, lažje jih krmilimo. Nič ni lepšega, kot če te nekdo spremlja na tvoji poti, te bodri in ti pomaga.


JAPANESSE DOCTOR

Preberite še:
Zdravnik, ki je dočakal 105 let, z nami deli 12 načel za dolgo življenje

3. Učite se in poskušajte nove stvari

To, da se vse življenje učimo, je nekaj najboljšega, kar lahko naredimo. Svet se ves čas spreminja.

Pojdite na kuharski tečaj ali tečaj fotografije. Povabite na pogovor nekoga, ki dela na zanimivem področju, in naj vam pove kaj več o tem. Hranite svoje možgane prav tako, kot hranite svoje telo. Mladost namreč ni povezana samo z našim fizičnim, ampak tudi psihičnim zdravjem.

4. Svoje preizkušnje uporabimo za to, da pomagamo drugim

Življenje je težko in polno preizkušenj. Temu se težko izognemo. Preizkušnje pa nas lahko ohromijo ali okrepijo. In to je odvisno samo od nas.

Preizkušnje nam lahko pomagajo tudi, da s svojim pričevanjem pomagamo nekomu, ki se je znašel v podobni življenjski situaciji. Trpljenje lahko z nekom delimo ali pa ga nekomu pomagamo nesti.


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik

5. Bodite odkriti

Čeprav zadnja točka, je hkrati tudi najpomembnejša. Vedno bodite iskreni. Povejte tudi tisto, kar je težko. Življenje ni vedno z rožicami postlano, to je dejstvo. Resnica je tista, ki šteje. V življenju je najbolje imeti okoli sebe ljudi, ki vam bodo vedno pripravljeni povedati resnico. Ne glede na to, kakšna je. Tako bomo bolj svobodni in mlajši.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


GENERATION Z

Preberite še:
Generacija Z ‒ poznate značilnosti mladih, rojenih med letoma 1995 in 2010?


MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Intelektualna ponižnost je privlačna. Kako vemo, ali jo imamo?


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je tako pomembno, da otrokom beremo pravljice?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.