Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

6 razlogov, da prenehate gledati filmske napovednike

JURASSIC WORLD

ZAJEM ZASLONA

Lucija Čakš - objavljeno 24/07/18

Kje in zakaj so včasih napovedniki filmov zgrešeni

Ko greste v kino, vam pred filmom, ki si ga nameravate ogledati, prikažejo tri ali štiri napovednike za stvaritve, ki prihajajo na platna v bližnji prihodnosti. Se vam je že kdaj zgodilo, da vas nobeden od napovednikov ni pritegnil ali v vas vzbudil zanimanja? To ne pomeni, da noben izmed prihajajočih filmov za vas ne bo zanimiv ali da so vsi v splošnem slabi. Morda je bil kriv le slabo zložen napovednik.


STILL ALICE FILM

Preberite še:
5 razlogov, da si ogledate film Še vedno Alice

Najpogostejše napake napovednikov

Čeprav naj bi filmski napovedniki privabljali ljudi v kino, imajo včasih nasproten učinek: ubijejo nam zanimanje za film, ki bi nam bil sicer morda zanimiv.

Poglejmo si nekaj tipičnih spodrsljajev, ki jih lahko vidimo v filmskih napovednikih:

1. Pokažejo preveč zgodbe
Po ogledu takšnega napovednika imate občutek, da ste že ves film videli, izvedeli vse, kar je vredno izvedeti, in to le v dveh minutah. Zakaj bi torej plačevali za kinovstopnico?

Eden bolj svežih takšnih primerov je napovednik za film Jurski svet, ki smo ga že predstavili in v katerem smo izvedeli in videli že vse razen končnega razpleta.

2. Izdajo, da se bo nek lik pojavil tudi v nadaljevanju
Fantazijski filmi, ki so del franšize in imajo več nadaljevanj, včasih kakšen pomemben umrli lik prikličejo nazaj v življenje. A če to izdajo že v napovedniku, uničijo presenečenje in navdušenje oboževalcev med ogledom filma. Najbolj svež primer je napovednik za film Liga pravičnih, ki je bil nadaljevanje filma Batman proti Supermanu, v katerem slednji umre. Napovednik za Ligo pravičnih pa izda, da se ta vrne med žive.

3. Pokažejo hudobneža, pošast ali pač tisto, česar se je treba bati
Če je film fantazijski, grozljivka ali triler, je pomembno, da igra na element presenečenja. Mnogi napovedniki pa razkazujejo zlikovca že v napovedniku in omogočijo gledalcu, da se njegova podoba usede v gledalčevo zavest, še preden si je film ogledal. Lik tako izgubi večino svojega čara.

Primer takšnega napovednika je za film Thor: Ragnarok – v njem ne le, da več sekund kot Thora gledamo zlobnico Helo, temveč tudi dobro spoznamo vse njene moči.

4. Pri komedijah vanj vključijo vse najboljše skeče
Takšni napovedniki sicer gledalca pritegnejo k ogledu filma, vendar se nato počuti oropanega ali prikrajšanega. Film, ki so si ga ogledali, je bil namreč zabaven predvsem zaradi šal, ki so jih že videli, vmes pa niti ne.

Takšen je bil napovednik za film Deadpool. Pri ogledu so se mnogo bolj smejali tisti, ki ga niso videli.

5. Uporabljajo prizore, ki na koncu sploh niso v filmu …
Seveda je to do neke mere razumljivo, saj napovedni filmčki izidejo že mesece, včasih celo leto prej, preden je film dokončan. Zato se v njih pojavi tudi kak prizor, ki je na koncu izpadel iz končnega izdelka. Zato lahko učinkujejo zavajajoče ali gledalca zmedejo.

Primer je film Družice, v napovedniku katerega so vključili kar nekaj prizorov, ki jih na koncu ne vidimo v filmu, celo tistega, v katerem naj bi glavni lik srečal morebitnega spremljevalca za poroko.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LzsHQCb4Cqo&w=560&h=315]

6. … ali pa uporabijo prizore samo iz določenega dela filma
Tako v gledalcih vzbudijo lažno prepričanje, da jih čaka povsem drugačen film. Ni prav, da napovednik zavaja tako močno, da se gledalec ob ogledu filma zaradi napovednika počuti prevaranega. Tipičen primer je animirani film Spuži na suhem. Tako kot napovednik tudi naslov namiguje, da se večina filma dogaja na suhem. V resnici pa so v napovednik vključeni skoraj vsi prizori na suhem, vse preostalo je pod vodo.

Za vse, ki uživate v filmskih presenečenjih, je priporočljivo, da se o ogledu določenega filma odločate le na podlagi tekstovnega opisa ali ocene, ki jo ima na kritiški spletni strani Rotten tomatoes. Med napovedniki, ki se v kinu vrtijo neposredno pred filmom, pa raje poklepetajte z osebo, s katero ste prišli v kino. Ali pa na kak drug način poskrbite, da boste napovednike spremljali le z enim očesom in ušesom. Naj vam slabi napovedniki ne pokvarijo užitka gledanja dobrih filmov.


PAUL,APOSTLE OF CHRIST,MOVIE

Preberite še:
Film, ki sprašuje vest: Bi tudi ti to storil za Kristusa?
Preberite še:
Presenetljiva novost, ki jo na filmsko sceno prinaša film Ivan


MOVIE

Preberite še:
5 izvrstnih knjig, ki so letos dobile tudi filmsko upodobitev

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.