Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skrivnosti uspešnega dremeža

WOMAN NAPPING

Shutterstock

Marzena Wilkanowicz-Devoud - objavljeno 25/07/18

Kako kar najbolje izkoristiti 20 minut, da boste sveži in znova polni energije

Ali ste že kdaj občutili neznosno utrujenost zgodnjega popoldneva, zaspanost, ki takoj po kosilu posrka vso vašo energijo? Če poznate ta občutek, niste osamljeni. In morda je skrajni čas, da priznate, kako lahko upočasnitev tempa in krajši počitek pomenita veliko razliko za vašo učinkovitost.

Protistresni premor

Dremanje spodbuja spomin, osvobaja našo ustvarjalnost in zmanjšuje stres, pravijo strokovnjaki. Z drugimi besedami, dremež nam pomaga, da ostajamo zdravi. Zato pozabite na kavo ali Red Bull … vzemite si nekaj minut za dremež. To je odlična navada za začetek druge polovice vašega dne.


MOM,BABY,SLEEP

Preberite še:
5 nasvetov za dober spanec, četudi kratek

Bill Anthony, ameriški psiholog in direktor psihiatričnega rehabilitacijskega središča na harvardski univerzi, že dvajset let preučuje koristi dremanja kot oblike lajšanja stresa. Po njegovih besedah dremanje izboljša naš imunski sistem in opazno prispeva k zmanjševanju vsebnosti kortizola, stresnega hormona.

MAN SLEEPING
Shutterstock

Prav tako krepi naš spomin in z obnavljanjem možganov lajša pomnjenje novih informacij. Druge raziskave kažejo, da teh 20 minut spanca spodbuja našo ustvarjalnost in kar za 20 odstotkov povečuje naše razumske zmogljivosti!  In končno, če to počnemo vsak dan, nam 20-minutni dremež lahko nudi enake koristi kot dve uri nočnega spanca.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

Preberite si nekaj skrivnosti za dober dremež, ki jih lahko preizkusite med letnim dopustom, in učinkovito vadite v vseh okoliščinah:

Izberite prostor za dremanje

Za razliko od splošnega prepričanja naj ne bi dremali v postelji, ki je rezervirana za nočni spanec. Dremate lahko v naslonjaču, v viseči mreži ali na zofi – ključnega pomena je, da ste sproščeni in da vam je čim bolj udobno. Predvsem pa se umaknite pred hrupom.


OVERWHELMED WOMAN

Preberite še:
Pot v izgorelost: perfekcionizem, pretirana ustrežljivost, nezmožnost reči ne

Ugasnite telefon

Da bi lahko hitro zaspali, se morate osvoboditi strahu pred motnjami. Ugasnite telefon, če je mogoče, zaprite in zaklenite vrata sobe, v kateri boste počivali, in prosite, naj vas nihče ne moti vsaj 20 minut. Tako boste lažje zaspali.

PHONE
Ramon López Calvo | CC

Prostor naj ostane svetel

Če se želite prebuditi sveži, svojemu telesu ne pošiljajte napačnih znamenj, s tem da ga prepustite temi. Okenske navojnice naj bodo dvignjene, če vas svetloba moti, pa si nadenite le masko za oči.


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice

Poiščite ugoden položaj

Da boste lahko hitro zaspali, mora biti vaše telo sproščeno, kot se le da. Ne pozabite si zrahljati kravate ali odpeti gornjega gumba na srajci. Pomembno je, da ne prekrižate nog.

Izberite pravi čas

Ljudje se med seboj razlikujemo. Vsakdo naj prisluhne svoji biološki uri in izbere primeren čas za dremež. Večina nas je utrujenih med drugo in tretjo uro popoldne, po kosilu. Če je mogoče, si takrat vzemite čas za počitek. Ne dremajte pa po peti uri, ker boste zvečer sicer težko zaspali.

ALARM CLOCK
Alice-photo I Shutterstock

Nastavite alarm

Kratek dremež gotovo vpliva na vašo sposobnost, da se lotite novih stvari. Če pa je daljši kot dvajset minut, lahko oteži preostanek vašega dne. Na koncu boste še bolj utrujeni. Zato si ne pozabite nastaviti alarma.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

Dihajte in se sprostite

Nekateri ljudje zelo težko hitro zaspijo. Strokovnjaki za spanec pravijo, da obstaja zvijača, ki je vsakokrat učinkovita. Vse je odvisno od vašega dihanja. Najprej se udobno namestite. Zaprite oči in se skoncentrirajte na svoje dihanje. Vdihnite globoko, kolikor je le mogoče, in izdihnite čim počasneje. Vzpostavite nežen ritem in duševno sprostite vse mišice, od stopal do lasnih korenin.

Prebujajte se nežno

Koristi dremeža so odvisne tako od tega, kako zaspite, kot tudi od tega, kako se zbudite. Ko zazvoni vaš alarm, nikar takoj ne odprite oči. Pustite svojemu umu, da se počasi prebudi. Pretegnite zapestja in gležnje, medtem pa razmišljajte o nalogah, ki vas čakajo v prihodnjih urah. Ko se vaše telo v celoti prebudi, odprite še oči.


DAVID DEUTSCHMAN

Preberite še:
Ta dedek je prav poseben: skrbi, da bolni otroci ne bi bili osamljeni

Naj vam dremanje preide v navado

Pomembno je, da vztrajate pri rednem urniku dremanja. S tem boste ustvarili cikel dejavnosti in počitka. Lažje boste zaspali in se lažje prebujali. Morda se boste celo prebujali brez alarma in se naučili zadremati za tri ali štiri minute, če vam bo primanjkovalo časa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


JUAN DE CACERES,BARTENDER,PRIEST

Preberite še:
Nekoč je “spovedoval” za šankom, zdaj lahko zares


WOMAN,ONLINE,DATING

Preberite še:
3 nasveti za uspešne spletne zmenkarije


BERNARDA ZARN

Preberite še:
Dame iz medijev, ki svoje poslanstvo jemljejo zelo zares

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.