Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če teh imen ne boste uporabili, vam bodo otroci pozneje hvaležni

NEWBORN

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 30/07/18

Izbrati otroku ime s krstnim zavetnikom ne bi smela biti pretežka naloga, mar ne?

Rodi se vam otrok in zdi se vam, da je najtežje že za vami. Nosečnost in porod sta pač lahko zelo naporna (tako za mame kot očete).

A ko novopečeni starši končno v roke dobijo svoj težko pričakovani zaklad, ju najtežji del šele čaka. Takrat namreč dobita vprašanje: “In kako bo otroku ime?”


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice

Na kaj ga boste pa krstili?

Statistični urad kaže, da so že deset let najpogostejša kratka imena iz treh ali štirih črk, velik porast pa beležijo tudi v novih imenih, ki si jih starši izmislijo sami.

Kot da ni že dovolj zapleteno najti imena, ki bo tako mami kot očetu všeč, pa ob najavi imena novopečeni (pra)dedki in (pra)babice še vprašajo: “Na kaj ga boste pa krstili?”

Izbrati ime, ki ima tudi krstnega zavetnika, se zdi dokaj preprosta naloga. Preprosto polistate po Svetem pismu, koledarju ali po knjigi o svetnikih in izberete nekaj, kar vam lepo zveni.

Ali pa tudi ne …

WEB3-BAPTISM-CHRISTENING-BABY-MAN-HAND-ARMS-PIXABAY
PIXABAY

Niso vse osebe v Svetem pismu svete!

Verjetno svojega otroka nihče ne bi poimenoval Kajn ali Onan. Vendar so določena imena, ki prav lepo zvenijo, pa morate že kar dobro poznati zgodbe iz Svetega Pisma, da veste, da njihovi lastniki niso ravno primerni zavetniki za vašega otroka. Recimo Hermes, Jezabela ali Dalila.


EDUCATION

Preberite še:
10 pomembnih lastnosti, ki jih morajo imeti krstni botri

Jezus, Angel? No, ja …

Čeprav je ponekod po svetu, predvsem v špansko in portugalsko govorečih državah, to povsem običajno, pa je v Sloveniji to zelo nenavadno. Tudi Angel je močno neobičajno. Deklica je sicer lahko Angela, če vas ne moti nekoliko starinski pridih.

Tudi pratika ni brez tveganj

Če raje kot v Svetem pismu ideje za otroška imena izbirate med svetniki, vseeno niste povsem na varnem. Seveda so imeli vsi svetniki, ki so zapisani na koledarju, več kot vzorno življenje ali pa so ga vsaj dovolj vzorno končali, da so si prislužili kanonizacijo. Nimajo pa vsi imen, ki bi jih želeli dati svojemu otroku.


FAMILY ON THE BEACH

Preberite še:
Kako smo lahko z družino med počitnicami še bližje Bogu?

Sveti Beda Častitljivi, ki goduje 25. maja, bo krstni zavetnik vašega otroka le, če si želite, da ga že od malih nog vsi zafrkavajo, pa naj bo njegovo življenje in delo še tako impresivno. Enako velja za sv. Rito, priprošnjico v brezizhodnih situacijah. V to kategorijo bi spadala tudi skrajšana različica imena sv. Leonore – Nora in pa starozavezna žena Ruta.

Skratka, veliko sreče pri izbiri imena, ki ne bo ne prepogosto niti čudno eksotično, ki bo zvenelo lepo, bo otroku v ponos in mu bo hkrati zagotovilo dobrega zavetnika v nebesih. Konec koncev se morate starši zavedati, da ime vašega otroka nikoli ne bo všeč prav vsem.


DAVID DEUTSCHMAN

Preberite še:
Ta dedek je prav poseben: skrbi, da bolni otroci ne bi bili osamljeni
Preberite še:
Veste, koliko katoličanov živi v največji državi na svetu?
Preberite še:
Kaj sporočamo s svojim slogom oblačenja?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.