Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Primož Roglič: fantič, ki so ga prezrli, je postal eden najboljših na svetu

PRIMOZ ROGLIC

ZAJEM ZASLONA

Lojze Grčman - objavljeno 30/07/18

Izvrstni kolesar skozi oči nekoga, ki ga pozna že od mladih nog

V zadnjih dneh je bil v središču slovenske športne pozornosti kolesar Primož Roglič. Na šele svoji drugi dirki po Franciji se je odrezal izvrstno in skupno končal na zgodovinskem četrtem mestu.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Primož Roglič: od grozljivega padca v Planici do svetovne kolesarske slave

Rogliča izvrstno pozna njegov zasavski “sosed” Igor Gošte, novinar in publicist, ki smo ga že predstavili skozi njegov dobrodelni tek. Igor je Primoža večkrat gostil v oddaji Skok v šport na zasavski televiziji ETV.

“Ne morem reči, da je bil med zgovornejšimi, zagotovo pa si lahko iz povedanega čutil, da ve, po kateri poti stopa, kako in zakaj. Če ne bi prišlo do tistega usodnega padca na planiški velikanki, kjer so ga po mojem zaradi narave njegovih skokov spustili kakšno leto prezgodaj, bi ga danes zagotovo slavili kot enega najboljših skakalcev,” je prepričan Gošte, ki v športu ni le “teoretično”, novinarsko, ampak tudi praktično.

Igor Gošte (desno) v intervjuju s Primožem Rogličem in njegovim trenerjem Zvonetom Pograjcem na ETV leta 2004:

Tekaški pogovori

Rekreacija je na Igorjevem jedilniku dnevno. Njegova tekaška pot vodi mimo Rogličevega doma, kjer sta večkrat pokramljala. Iz pogovorov po srhljivem padcu v Planici leta 2007 je bilo mogoče razbrati, da Roglič ne bo kar tako dvignil rok od športa.

“Opazil sem, da bo še poskušal. In je. A nekdo tam zgoraj, v katerega verjame, mu je namenil drugo pot, drugi šport. V takratnem vodstvu za smučarske skoke po mojem niso znali ugotoviti, kakšen biser je. Primož je bil na prelomnici. Lahko bi šport pustil, na srečo ga ni. Le skoke je. A našel je drug izziv, v čisto drugem športu,” se spominja Igor.

Trening že pot domov

Ker so Rogličevi doma iz Strahovelj, vasi nad Kisovcem, je bila vožnja domov za fanta, ki do 21. leta sploh ni imel “resnega” kolesa, pravzaprav del treninga: “Začel je zmagovati na nekaterih amaterskih dirkah. Opazili so ga, potem ko so ga nekateri v skakalnem športu prezrli ali nanj pozabili. Zdaj je to, kar je. Eden najboljših na svetu.”

PRIMOZ ROGLIC
REUTERS

Uživanje in trpljenje

V delih Slovenije, od koder prihajata naš sogovornik in njegov kolesarski sokrajan, je pregovorno doma tudi zasavska trma, ki pride prav obema. Primožu za ekstremne izzive poklicnega kolesarstva, Igorju pa za vztrajnostno-dobrodelne tekaške preizkušnje.

“Le dve poti sta. Ali garaš kot rudarji ali pa uživaš. Jaz predvsem uživam. Po tej poti grem. Primož, verjamem, prav tako. Ampak v tako težkem športu tudi prekleto trpi. Izbral si je predvsem tisto drugo. Saj so tudi rudarji in kmetje, katerih potomci smo mi Kisovčani, pošteno garali, da so vzgojili takšne ase,” se Igor Gošte za konec naveže na druge odlične trenerje in športnike-reprezentante, kot so Zvone Pograjc, Katja Požun, Dejan Judež, Ernest Prišlič, Manja in Andraž Pograjc ter drugi.


CECILIA FINK

Preberite še:
“Če se vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna. Ustvarjeni smo za druge”


THINK

Preberite še:
Nekaj idej, če bi se rad nekam vključil, ne bi pa šel ravno v samostan


MATEJA RANSEK

Preberite še:
Rak v njenem telesu ni plačal najemnine, zato ga je izselila

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.