Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

MORNING WOMAN GIRL

PIXABAY

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/08/18

Namesto da zjutraj najprej pogledate na svoj telefon, raje storite to troje ...

Kaj je prva stvar, ki jo storite zjutraj, ko odprete oči? Ali najprej sežete po telefonu, ki ga imate ob vzglavju postelje, in pogledate, kaj je novega? Kaj pa je vaša prva misel, čim vas budilka, otroci, petje ptic ali kaj drugega prebudi iz sna? Če je vaša prva, čisto prva misel na nekaj, kar vas ta dan zoprnega čaka, je jasno, da se bo dan že začel slabo. Če pa zjutraj najprej poskrbimo za dušo, pozitivno naravnanost in raztegnjeno telo, bomo zagotovo bolje in uspešneje nadaljevali dan.




Preberite še:
Nekaj “farških” vicev za lepši dan

Najslabša stvar je spati ob telefonu in zjutraj najprej seči po njem

Zdaj že vemo, da bi morali ljudje spati v sobi brez elektronskih naprav, še zlasti brez telefona, računalnika in televizije. Zadnja leta so sploh telefoni tisti, ki jih ljudje nazadnje odložijo iz rok pred spanjem, in prve pograbijo, čim odprejo oči. Pravzaprav nekateri še ponoči, če se prebudijo, pogledajo na ekran telefona in preverijo, ali se je na mailu in socialnih omrežjih med njihovim spanjem zgodilo kaj pomembnega.

V resnici ni prav nič ni pomembno, kaj se dogaja na Facebooku, Instagramu, Twitterju in vaši e-pošti ponoči. Kajti ponoči nam mora biti najpomembnejši spanec. Ta pa je bistveno kakovostnejši, če telefona sploh nimamo v spalnici oziroma če imamo izklopljen zvok.

SNOOZE
Shutterstock-Andrey_Popov

Še bolje pa je, če ponoči telefon med polnjenjem (po možnosti v drugem prostoru, ne spalnici) popolnoma izklopimo in se lahko zjutraj tik po prebujanju posvetimo stvarem, ki vplivajo na dober začetek dneva.


ZAGROŻONE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Molitev, ko vam gre mož ali žena na živce

Ko se prebudimo, se najprej “priklopimo” na Boga

Stvar treninga (da, potrebne je nekaj discipline) je, da se naučimo zjutraj najprej pomisliti na Boga in mu izreči lepo misel. To je lahko na primer: “Dobri Bog, hvala ti za preživeto in dobro prespano noč,” ali pa: “Bog, hvala ti za nov dan, naj ti danes dobro služim.”

Ni to najlepša jutranja molitev? Hkrati pa nam dušo, misli in telo naravna na Boga, s tem pa tudi na pozitivno. Bistveno drugače je, kot če najprej pomislimo: “Joj, kaj me bo pa danes bolelo?” ali “Presneta služba, danes me čakajo sami zoprni sestanki!” Ko se malce prebudimo, pa si lahko zamrmramo tudi verz iz kakšnega psalma, recimo: “Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka,” ali: “Gospod, preiskuješ me in me poznaš; ti prodreš v moje misli od daleč; ko hodim in ko ležim, ti vidiš, in na vsa moja pota paziš.”


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko

Nadaljujmo s pozitivnimi mislimi o dnevu, ki se začenja

Nadalje je lepo, da ko se odpravimo v kopalnico, s hvaležnostjo pomislimo na vse, kar smo in kar imamo. Torej osredotočiti se na dobro in pozitivno v našem življenju nas takoj odpre za to, da bomo v prihajajočem dnevu pozorni in odprti za še več dobrega. Tudi na opravke in obveznosti, ki nas čakajo, lahko gledamo z vidika, da se nam bo vse lepo izšlo – da upamo na dober razplet vsega, kar nas ta dan čaka.

WOMAN,STRETCHING,SUNSET
Shutterstock

In končajmo z nekaj vajami za raztegovanje

Pa še ena stvar je zelo pomembna, preden gremo v nov dan, in sicer da se zjutraj malce razmigamo. Za nekatere to pomeni konkretna telovadba ali jutranji tek, če pa nismo ravno zelo športni ali nimamo časa, si vsekakor vzemimo nekaj minut za raztegovanje telesa in razgibavanje. Če si raztegnemo vrat, hrbet, ramenski obroč, roke in noge, bomo mnogo bolj prožno začeli dan.




Preberite še:
Pred poroko? Itak


KEYS,HAND,RING

Preberite še:
Spoznajte vatikanskega ključarja, ki ima pri sebi skoraj tri tisoč ključev


VELIKA PLANINA SLOVENIA

Preberite še:
Tu diši po Bogu!

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.