Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Počitniški test papeža Frančiška: ali znate počivati? 

POPE MEXICO

ALESSANDRO DI MEO I POOL I AFP

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 10/08/18

Vprašanja za kakovosten počitek

Delovni dan papeža Frančiška se začne še pred peto uro zjutraj in se konča po deseti uri zvečer. Toda zanj je počitek ravno tako pomemben kot delo, čeprav je sam škofom priznal, kako težko se je naučil počivati.

Tako kot delo dviguje naše dostojanstvo, nas počitek lahko približa k Bogu: ko se igraš s svojimi otroki, ko se sprehajaš v naravi, ko greš na kosilo s prijateljem ali ko komu podariš nasmeh, pravi.
Preberite še:
Aplikacija, ki približa papeževe besede

Opozarja na skušnjavo, da se ob počitku pozabi na Boga, in se ob tem spominja Jezusovih besed: “Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.” (Mt 11,28). Zato nas papež vabi, da se v trenutku največje utrujenosti predamo Bogu, ki nas bo med molitvijo in razmišljanjem obnovil.

V nadaljevanju si preberite vprašanja papeža Frančiška o kakovosti našega počitka, ki jih je zastavil v pridigi 2. aprila leta 2015.

  • Znam počivati ob ljubezni in hvaležnosti, ki mi jo daje družina, ali se zatekam v oddihe, ki mi jih ponuja potrošniški svet?
  • Počivam v Svetem Duhu ali se k njemu obračam zgolj tedaj, ko sem v težavah?
  • Znam prositi za pomoč duhovnika? Ali se znam oddahniti od samega sebe, od lastnih zahtev do sebe?
  • Se znam pogovarjati z Jezusom, Bogom Očetom, Devico Marijo in Jožefom, z zavetniki in najti počitek v njihovih zahtevah in skrbeh, ki so le v tem, da bi bolj slavili Boga?
  • Se znam pod Gospodovo zaščito oddahniti od svojih sovražnikov?
  • Se obremenjujem s tem, kako moram delovati, ali se zaupam Svetemu Duhu, ki me bo naučil vsega, kar potrebujem v vsaki situaciji?
  • Nenehno skrbim ali najdem mir v Pavlovih besedah: “Vem, komu sem veroval, in prepričan sem, da more zaklad, ki mi ga je zaupal, obvarovati do tistega dne,” (2 Tim, 12)?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


THINK

Preberite še:
Nekaj idej, če bi se rad nekam vključil, ne bi pa šel ravno v samostan


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
Kako se je papež Janez Pavel II. spovedal pri duhovniku klošarju
Preberite še:
Nasveti duhovnega mojstra, kako zaključiti dan

Tags:
osebna rastpapež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.