Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 obredi, brez katerih v zakonu ne gre

RELATIONSHIP,MARRIAGE

Kate Daigneault | Stocksy United

Cecilia Zinicola - objavljeno 16/08/18

Zakonski obredi – naložba v ljubezen

Znani zakonski terapevt William Doherty je dejal, da v modernem svetu obstajajo premočne sile in da se moramo sami odločiti, ali se bomo prepustili njihovemu toku ali ne. Ključ za uspešno plavanje med tokovi je po njegovem v tem, da “v svoji družini namenoma gojimo in spoštujemo določene obrede”.

Načrtovanje skupnega koledarja zakoncema omogoča preživljanje kakovostnega skupnega časa. Tako se bosta lahko napolnila z dobrimi spomini, ki imajo velik pomen pri ohranjanju ljubezni.

Ko par v svoj koledar vključi dnevna, tedenska, mesečna in letna srečanja, se ti rituali spremenijo v ključ za trden in povezan zakon.


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Dnevni obred 

Dan je prepoln priložnosti za izkazovanje ljubezni. Nekdo lahko v trgovini izbira priljubljeno čokolado za svojega moža ali ženo in s tem nevede pomaga tkati zakonsko vez.

Vseeno pa zavesten dnevni obred omogoča, da je ljubezensko sporočilo neposredno poslano in sprejeto.

Tak dnevni ritual lahko vsebuje na primer približno minuto dolg objem ali več sekund trajajoč poljub; zakonca lahko drug drugemu sedita nasproti in si globoko zreta v oči; zjutraj ali/in zvečer lahko skupaj molita.


HAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj na duhovne vaje za zakonce?

Tedenski obred 

Sredi vseh vsakodnevnih opravkov je pomembno, da si par vzame nekaj časa zase. Lahko gresta skupaj na kavo, večerjo ali v kino. Lahko imata skupen konjiček ali gresta preprosto skupaj na sprehod.

Če par ve, da je v petek zvečer njun večer za določeno dejavnost, potem se bosta izogibala drugim načrtom in vedno poskrbela, da bosta pravočasno prilagodila urnike. Sčasoma pa bo tudi njuni okolici to postalo nekaj naravnega.

Če bi bil pri tem potreben kakšen strošek, je to vredna naložba; tudi če to pomeni na primer, da je treba za ta čas najeti varuško.

MARRIED,COUPLE,LOVE
Shutterstock

RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Kako je odvetnik z le štirimi vprašanji rešil zakonca pred ločitvijo

Mesečni obred 

Lahko smo izjemno zaposleni in nam telefoni nenehno zvonijo, morda smo v krizi in dolgo obdobje ne moremo imeti globljega in pomenljivega stika z zakoncem.

Skupne duhovne vaje ali kratek enodnevni izlet ima lahko pozitiven učinek, nas prenovi in nam da novih moči. Takšni skupni odmiki so življenjskega pomena za zakon in za vso družino.

Nujno je, da se zakonca skupaj usedeta in – če lahko tako rečemo – miselno in duhovno načrtujeta prihodnost.

Preživeti dan v dvoje, iti v drug kraj, mesto ali v naravo na sprehod peš ali s kolesom, umakniti se od dela in doma, da si lahko povesta, kaj se v njunem življenju dogaja, razpravljati o težavah in skrbeh, ki jih je treba rešiti … vse to je lahko za zakon neverjetno koristno.

Če bi se umaknila za več časa ali dlje, bi to lahko povzročilo občutek krivde zaradi otrok. Pomembno je vedeti, da dajanje prioritete zakonu utrjuje vso družino.

Nekdo je rekel: “Največ, kar lahko storiš za svoje otroke, je, da imaš rad svojega moža oz. ženo.” Moč približevanja v zakonu otrokom ustvarja občutek večje varnosti. Kakovost odnosa med zakoncema v resnici upravlja kakovost celotnega družinskega življenja.


COUPLE HOLDING HANDS

Preberite še:
2 skrivni orožji, ki lahko prenovita vaš zakon

Letni obred 

Veliki letni dogodek je lahko praznovanje rojstnega dne ali godu. To je priložnost za posebno srečanje, pri katerem lahko uporabimo svojo ustvarjalnost. Zakonca lahko skupaj preživita konec tedna, se odpravita v hotel ali na kraj, kjer sta preživela poročno noč, ali če je možno, odideta na potovanje.

Tako letno srečanje je lahko močen odgovor in sredstvo za ohranjanje žive ljubezni v sodobni družbi, praktičen način, kako dati odnosu prednost, otrokom pa je lahko vzor za to, da je zakon pomemben in da si je zanj treba vzeti čas.

Skupna doživetja ustvarjajo skupne spomine, ki delujejo kot obresti v čustveni banki in zadovoljujejo temeljne potrebe para. Fotografije s skupnih poti in srečanj, ki jih hranimo v albumu, so lahko v pomoč pri njihovem obujanju.

Ne da se opisati, kako zelo pomembno je, da zakonca sama preživita nekaj skupnega časa. Pari, ki doživijo takšno izkušnjo, si bodo v prihodnosti želeli paziti na svoje vnučke, da bodo njihovi otroci lahko preživljali podobno s svojimi zakonci.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


TOM HANKS

Preberite še:
Skrivnost zvezdniških parov za uspešen zakon


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko


PRUDENCE

Preberite še:
Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.