Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

So vzhodnjaške verske prakse škodljive?

WOMEN EXERCISING

Soulcore | Facebook | Fair Use

Družina - objavljeno 16/08/18

Vprašanje bralke

Zasledila sem mnenja nekaterih eksorcistov in teologov, da so lahko različne vzhodnjaške prakse (joga, reiki, feng šu, …) in tudi homeopatija ter bioenergija nevarne za kristjana. Zakaj bi Bog, stvarnik vsega vesolja, dopustil, da so nekatere prakse, nekatere energije škodljive? Hvala za odgovor. Marta

Odgovarja ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik

V zadnjih letih zelo veliko obiskujem univerze v Indiji, Koreji, Vietnamu in na Japonskem, v zadnjem času pa predvsem na Kitajskem. Zelo veliko se srečujem z ljudmi z Daljnega vzhoda in imam tam zelo dobre prijatelje. Z njimi me je seznanil predvsem sošolec iz Oxforda ter škof v Luksemburgu Jean Claude, ki je bil več kot 20 let v Tokiu na Japonskem, in moj dragi prijatelj p. Vladimir Kos.

Veliko prijateljev imam na tem območju, nekateri so kristjani, večinoma pa so hindujci, budisti, konfucionisti (Kitajska) ali pripadniki drugih vzhodnih verstev. Ko se osebno redno srečujem z njimi, vidim v njihovem verovanju predvsem veliko askezo, njihov ego naj bi bil vedno bolj nepomemben in v vsem tem jih globoko občudujem.


WOMAN WITH TALISMAN

Preberite še:
Je škodljivo, če uporabljam talismane?

Ko verovanje oblikujemo po lastnem okusu

Ko pa se pogovarjam z njimi, vedno znova doživljam, kar mi povedo, namreč da je vse to, kar je z Daljnega vzhoda preneseno v Evropo in ZDA, zelo daleč od njihovega verovanja. Evropski in ameriški iskalec si izbere predvsem to, kar mu “paše”, ugaja in ga vodi k nekemu udobju.

Zahodnjaški iskalec si pogosto ob vsem, kar ima, želi tudi verovanje oblikovati po “lastnem okusu”, torej, kar mu ugaja, kar je prijetno in čim bolj udobno. Kot vse druge stvari v življenju si tudi religijo želi oblikovati po lastnem okusu, to je t. i. “koktajl religioznost”.

Bil sem zelo presenečen, ko so mi prijatelji, pripadniki teh religij, povedali in bili zelo kritični do takšnih mešanic in neke kvazi religije z Daljnega vzhoda, ki se pojavljajo v Evropi in ZDA. Najbolj uničujoča in dobesedno samomorilska pa je pot, ki skuša z različnimi nadomestki in iluzijami v modernem svetu sebi pričarati pot, ki bo tudi na religioznem področju čim bolj udobna in bo ugajala vsem. Prav v tem vidijo moji prijatelji z Daljnega vzhoda veliko manipulacijo, “šarlatanstvo” in predvsem veliko pobiranje denarja velike večine tako imenovanih učiteljev, gurujev, saj večina od njih o vsem skupaj nima pojma. In prav tu je jedro problema, ki ga postavljate v svojem vprašanju.


ROSARY

Preberite še:
Eksorcist: Tudi Slovenija ni imuna na satanizem

Manjka nam hvaležnosti

Bog Stvarnik nam je dal toliko darov in milosti, da če to sprejmemo po razsvetljenju Svetega Duha, potem smo kristjani lahko samo hvaležni in veseli za vse milosti, ki nam jih ljubi Bog podari.

Ko se srečujem s prijatelji različnih verstev, od budistov, hindujcev, šintoistov, konfucionistov, sem vedno znova hvaležen dobremu Bogu, da je v srce vsakega človeka na tem planetu položil hrepenenje po Večnem, Neskončnem, Božjem, kristjani pa smo lahko iz globine svojega srca hvaležni za dar razodetja Jezusa Kristusa, velikonočno skrivnost, ki je temelj naše vere. In Božjo in našo mater Marijo, ki je naša priprošnjica in zgled učiteljice vere.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 67, številka 33.


TOILET

Preberite še:
Kdo pravi, da ne moremo hkrati duhovno zoreti in drgniti stranišča?


SPIRITUAL

Preberite še:
Duhovnost nas dela bolj človeške. Zakaj?


ST JOSEMARIA ESCRIVA,OPUS DEI

Preberite še:
Kaj je Opus Dei? V čem je imel Dan Brown prav … in v čem se je motil

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.