Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je v sedanjem času toliko Marijinih prikazovanj?

LOURDES

Lawrence OP CC

Družina - objavljeno 21/08/18

Vprašanje bralca

V zadnjem stoletju in pol je bilo veliko primerov Marijinih prikazovanj, kar nekaj jih je potrdila tudi uradna Cerkev. Je bilo teh prikazovanj več kot v preteklih stoletjih? Nekateri so prepričani, da je razlog za pogosta prikazovanja ta, da Marija opozarja na kopičenje zla v svetu in njegove posledice. Po eni strani se mi zdi takšno razmišljanje otročje: da Marija ves čas “hodi” na Zemljo in ponavlja bolj ali manj iste stvari? Po drugi strani pa se mi zdi, da človeštvo, ko zavrača Boga in naravne zakone, res drvi proti nekemu robu. Prosim vas za mnenje. Hvala. Janez

ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Zakaj je (bila) Marija tako lepa?

Odgovarja: škof Andrej Glavan

Spoštovani g. Janez!

V zadnjem času ugotavljamo zanimiv pojav. Na eni strani opažamo, da število rednih nedeljnikov po cerkvah upada, v Marijinih svetiščih pa raste. To potrjujejo vsa slovenska škofijska romarska svetišča, v svetu pa je ta pojav viden zlasti v Fatimi, Lurdu, Čenstohovi in Medžugorju, kljub temu da Cerkev v zvezi s slednjim še ni izdala dokončne presoje, ugotavlja pa mnoge pozitivne sadove.

Ko govorimo o raznih prikazovanjih, moramo upoštevati razliko med zasebnim (posebnim) in javnim (splošnim) razodetjem. Višek javnega razodetja je razodetje Jezusa Kristusa, ki se je končalo s smrtjo zadnjega apostola. Temu razodetju nobeno drugo ne more dodati kakšne nove resnice, ki bi bila za zveličanje potrebna in zato za vsakega kristjana tudi obvezna. Javno razodetje, zlasti evangeliji, so vir vseh zveličavnih resnic in nravnega življenja.

Cerkev, preden prizna pristnost nekih prikazovanj ali čudežev, temeljito razišče vsak primer. Zato se vsak pameten kristjan lahko zanese in mirno sprejme te odločitve. Cerkev je bila do vseh doslej domnevnih čudežnih in nadnaravnih posegov zelo previdna in natančna.

Marijina prikazovanja so se dogajala tudi v preteklosti. Izročila o nekaterih so potonila v pozabo. A zdi se, da jih je v zadnjih dveh stoletjih več, še zlasti ker so bila skrbno popisana in dokumentirana.


TONČKA KRAJNIK

Preberite še:
Sestra Tončka in njen čudež na Brezjah

Ko se Bog oglasi po Mariji

Odkar so začeli nekateri sloji ljudi v zadnjih dveh stoletjih množično opuščati versko prakso, se celo boriti proti vsaki veri in se je razbohotil racionalizem na eni strani in na drugi strogi janzenizem, se je Bog oglasil po Mariji, ki je spregovorila po na videz skromnih in neukih, a vernih otrocih (Lurd, Fatima, Medžugorje …). Jezus sam je dejal: “Če ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v Božje kraljestvo” (Mt 18,3-4).

Mi pogosto zamenjujemo modrost z učenostjo otrok (fatimski pastirčki, Bernardka …) Otroci so bili odprti, kontemplativni. Prava modrost ni le znanje, ampak ljubezen do Boga in človeka. Kakšno ljubezen do Boga so ti nedolžni pastirji pokazali. Koliko so molili, sprejemali velike in majhne žrtve za spreobrnjenje nevernih. Prav ugotavljate, da Marija opozarja na kopičenje zla v svetu in na njegove posledice. Res je, da Marija ves čas ponavlja bolj ali manj iste stvari. Vsa sporočila zadevajo pokoro, molitev, zadoščevanje za greh. Preprostim mladim ljudem je dala razumeti, da z duhovnimi sredstvi, z molitvijo lahko posegajo v tok zgodovine.
Preberite še:
Kako Cerkev odobri čudež

Marija je z materinsko skrbjo v Fatimi sredi 1. svetovne vojne in ob izbruhu ruske revolucije opozorila na posledice brezboštva in na vojne, ki bodo še sledile, če ne bo molitve in spreobrnjenj. Tako se je naročilo fatimskim pastirčkom o posvetitvi Rusije in sveta Marijinemu brezmadežnemu Srcu nanašalo na spreobrnjenje Rusije od militantnega boljševizma k miru in krščanskim vrednotam, čeprav pastirčki še vedeli niso za Rusijo.

V dokaz, da je z molitvijo mogoče spremeniti tudi zgodovinski potek dogodkov, je bila molitev, ki se je sprožila na Portugalskem po prikazovanjih in ko je Cerkev priznala pristnosti prikazovanj. Ta molitev je pomagala, da Portugalska kot ena redkih evropskih držav ni imela nobene žrtve v 2. svetovni vojni.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina.


Basilica of St. Mary Help of Christians

Preberite še:
Ali res veste, komu je posvečena cerkev na Brezjah?


Nossa Senhora de Lourdes

Preberite še:
Ob 160. obletnici prikazovanj v Lurdu razglasili nov čudež


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.