Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

“Camino” naših prednikov. Kam so romali?

COMPOSTELA

Pxhere

"Hodite po svoji poti. Bodite mladi, ki sledite poti. Poti, ki gleda proti obzorju, ne v ogledalo, vedno naprej, na pot, in ne zleknjeni na kavču. Mladi, ki so zleknjeni na kavču, postanejo upokojenci pri 24 letih."

Veronika Snoj - objavljeno 22/08/18

Ste se kdaj vprašali, od kod prihaja beseda romati?

V slovenščino je prišla prek italijanščine iz latinske besede romaeus, ki pomeni rimski oziroma tisti, ki hodi v Rim.

Toda Rim ni bila prva destinacija, kamor so začeli romati kristjani. Rim je postal priljubljen šele v srednjem veku, ko je postal tudi, v največji meri zaradi relikvij apostola Petra, najbolj priljubljeno romarsko središče.


PIELGRZYM NA CAMINO

Preberite še:
Zakaj bi hodili v Španijo? Slovenski Camino je krajši, a težji

Prvo pričevanje o romanju že od 4. stoletja

Romanja so v resnici v krščanstvu prisotna tako rekoč od prvih stoletij po Kristusu. Sprva so kristjani hodili v kraje, kjer je svoj čas živel in deloval Jezus, torej v Betlehem, Jeruzalem, Nazaret, čeprav je romanje v Sveto deželo iz Evrope trajalo več let in je predstavljalo tako velik finančnih zalogaj kot tudi veliko tveganje.

O prvih romarjih priča najstarejši znani ohranjeni krščanski potopis pod imenom Itinerarium Burdigalense iz 4. stoletja, ki opisuje samo romarsko pot, ljudi, ki jih je nam neznani pisec na poti srečal, ter popis svetih krajev.


AMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
“Camino te postavi pred ogledalo in te pripelje, kamor moraš priti”

Romanja po Evropi se razširijo v zgodnjem srednjem veku

V 7. stoletju so Sveto deželo zavzeli Mohamedovi sledilci. In čeprav so dogovori med kalifati in evropskimi kraljestvi občasno dovoljevali romanje na Bližnji vzhod, je bila pot kljub temu nevarna in polna ovir. Politično dogajanje je tako prispevalo k razvoju romarskih središč po Evropi.

V prvi polovici 9. stoletja so v španski Galiciji našli ostanke sv. Jakoba, ki se je na ta najbolj zahodni košček današnje Španije odpravil evangelizirat pogane.

Le nekaj let po odkritju relikvij se je v okolici ostankov razvilo romarsko središče, ki je bilo v 10. stoletju že znano kot Compostela, skozi zgodovino pa je postala po Jeruzalemu in Rimu najbolj priljubljena romarska destinacija. Že v 12. stoletju so zaradi velike količine romarjev za vsak dan hoda postavili prenočišča.
Preberite še:
Pot v Compostelo že poznate, kaj pa pot ob Jordanu?

Od kazenskega do nadomestnega romanja

Po Evropi so romanja v srednjem veku postala zelo priljubljena, sploh med tistimi, ki so si lahko privoščili zapustiti svoj vsakdan za dlje časa. Razširilo se je tudi “nadomestno” romanje, ko se kdo zaradi bolezni ni mogel odpraviti na pot in jo je namesto tega prehodil nekdo drug. Romanje na svete kraje je bila tudi oblika kazni za prestopnike in kriminalce: v 14. stoletju je bila zelo pogosta v Franciji in Italiji.


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”


Rita Clare Anne Yoches

Preberite še:
Nekdanja odlična športnica in žurerka je zdaj pred večnimi zaobljubami


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.