Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Spreobrnil se je zaradi televizijskega programa

Père Yvon Fillebeen

Le jour du Seigneur

Vianney de Villaret - objavljeno 22/08/18

Yvon Fillebeen je v pogovoru za Aleteio spregovoril o svojem spreobrnjenju

Yvon Fillebeen je mlad duhovnik, član društva duhovnikov misijonarjev Missions Étrangères v Parizu (MEP). Posvečen je bil 24. junija 2017, trenutno dela v župniji svetega Luka v 19. pariškem okrožju.

Srečati Boga po televiziji

Yvon prihaja iz kraja Pas-de-Calais iz neverujoče družine, ki je vero nekako pustila ob strani. V svojem življenju tako ni prejel nikakršne verske vzgoje. V srednji šoli pa se je začel spraševati o smislu življenja: “Je v življenju kaj, za kar je vredno živeti?” Zato je šel študirat filozofijo in se udeležil tudi tečaja kitajščine, da bi spoznal novo kulturo. Zanj je bilo to lepo odkritje, ki pa ni potešilo njegove žeje po smislu.

Po študiju se je Yvon Fillebeen zaposlil v kraju Clichy-sous-Bois kot učitelj računalništva na srednji šoli in v tem obdobju odkril evangelij. Nekega jutra je prižgal televizijo, kjer so v oddaji Gospodov dan ravno prenašali mašo. Fillebeen pravi, da se ga je globoko dotaknil odlomek: “Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.” (Mt 20,28)


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko

Začutil je klic

Zelo ga je pritegnil pojem zastonjskosti, pojem Boga v službi ljudi, in odločil se je, da bo tudi prihodnjo nedeljo spremljal mašo po televiziji. Takrat se ga je polotil neznan strah, o katerem ni vedel, s kom bi spregovoril. Božja previdnost ga je nekega nedeljskega večera pripeljala v cerkev k maši v stolnico Notre-Dame v Parizu. Bil je očaran nad doživetim in v sebi je začutil gotovost: “Smisel življenja in resnica sta tukaj ali pa ju ni.”

Ko je znova odprl vrata cerkve, ga je duhovnik povabil k pripravi na krst: “Hotel sem si priti na jasno, a sem hkrati čutil, da moram storiti prvi korak.” Na veliko noč leta 2008 je Yvon Fillebeen končno prejel krst. “Jezus je napolnil moje življenje in hotel sem mu posvetiti svoje. Rad sem imel mašo in sem k njej redno hodil, tam sem tudi spoznal ogromno reči. V tem sem začutil svojo poklicanost,” je povedal.

Izkušnja z menihi na Kitajskem ga je navdihnila, da se je včlanil v društvo duhovnikov misijonarjev MEP, ki deluje v Aziji in deželah Indijskega oceana. Nekaj časa za premišljevanje o odločitvi si je vzel v skupnosti Barka, nato pa je vstopil v bogoslovje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


Juan Pablo Aroztegi

Preberite še:
Prijatelj mu je zastavil vprašanje in življenje se mu je obrnilo na glavo


ANTIDOTE

Preberite še:
Moralna kriza v Cerkvi? Obstaja protistrup


JUAN DIEGO

Preberite še:
Služabnik indijanske princese, zaradi katerega se je spreobrnilo šest milijonov ljudi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.