Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

A to so vsi vaši? Ne, še tri imam doma!

big-family-shutterstock_1057933211

Por Julia Zavalishina | Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 23/08/18

Ne glede na število otrok v vaši družini, ste gotovo že bili kdaj deležni začudenih pogledov in neprijetnih komentarjev

Znanci, še raje pa neznanci, se pogosto obregnejo ob starše in pokomentirajo število otrok v družini. Če je le en, vprašajo, zakaj neki odlašate, da bi bil že skrajni čas za bratca ali sestrico. Če sta dva istega spola, je na mestu vprašanje, kdaj se bo rodil otrok nasprotnega spola. Če pa je otrok v družini več, (ne)znanci trdijo, da zelo verjetno starši niso najbolje poučeni o metodah kontracepcije.

Spoštujmo odločitve vsake družine

Prav je, da odločitve vsake družine spoštujemo. Nobene potrebe ni, da brezplačno delimo nasvete, za katere nas ni nihče prosil. Vsaka družina ve, zakaj se je odločila za točno takšno število otrok. Morda odločitev ni bila zgolj njihova. Upoštevati moramo, da večinoma vidimo družine le od zunaj. Zato je prav, da ne komentiramo tako občutljivih tem, kot so rojstva otrok. Morda so manjšemu številu kljubovale zdravstvene težave. Morda se težko prebijajo iz meseca v mesec. Morda imajo drugačne želje in poglede na svet kot mi.

Naučiti se moramo medsebojnega spoštovanja. In sprejemanja različnosti. Sploh kristjani. Če so pri nedeljski maši prisotni otroci, ni nobene potrebe po tem, da se čestita materi s šestimi otroki, ker jih je pripeljala. Tudi tista z dvema je zmagovalka. Morda celo večja, ker ne vemo, kakšno je bilo njihovo jutro.


SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bi jih starši morali predstaviti svojim otrokom

OUTDOOR
Shutterstock- Nina Buday

KENNEDY WASHINGTON CAGNEY

Preberite še:
9 velikanov zgodovine iz velikih družin

Starševska ljubezen se množi, a lahko je tudi zmanjka

Vsak od staršev v sebi nosi ljubezen do otrok. Nič ni narobe, če si priznamo, da se utrudimo. Imeti otroke je naporno. In to ljubezen je včasih težko pokazati. Včasih preprosto zmanjka življenjske energije, da bi imeli še enega otroka. Morda zmanjka finančnih sredstev. Morda zakonski odnos ni takšen, kot bi si želeli.

Matere so pod velikimi pritiski, vsak otrok namreč v družino prinese novo dinamiko, treba je poiskati novo ravnovesje. Že nosečnost ni vedno tako čarobna, kot jo opisujejo, porod je lahko zelo naporen, morda celo nevaren. Potem sledi nočno zbujanje, hranjenje, pleničke, otroški jok, … In če smo čisto pošteni, nič ni narobe, če se potegne črto in reče, da si tega ne želimo več. Spoštujmo posameznikove odločitve.

Na drugi strani so tiste družine, ki so se odločile za večje število otrok. Njihova dinamika je povsem drugačna, kaos je verjetno še večji, izdatki vpijoči v nebo, sorojenci se imajo načeloma radi, vendar … Vsaka nosečnost je še bolj tvegana, avtomobili z več sedeži pa vedno dražji. Šolnine in čevlji, izleti in smučarski tečaji. Roditeljski sestanki, puberteta, prve ljubezni, matura, …


REBACK FAMILY

Preberite še:
Mama, ki svojih 16 otrok šola doma, piše blog in vodi dobrodelno ustanovo

1, 2 ali 6, vsi so dar in poslani na svet, da prinašajo Ljubezen

Prav vsak otrok je Božji dar. Krščanske družine se tega zavedajo. Zato je malce stereotipno, ampak resnično, da imajo krščanske družine v povprečju več otrok.

Vsak otrok, ki nam je dan, je tu z razlogom. Morda bo odkril zdravilo za bolezen, ki jo še poimenovati ne znamo v tem trenutku. Morda bo postal strokovnjak na področju računalništva in pomembno prispeval k razvoju. Morda bo majhna deklica “nasledila” mater Terezijo. Prav vsak je tu, poslan od zgoraj, da ta svet naredi lepši in boljši. Da na Zemljo prinese Ljubezen.

Spoštujmo odločitve posamezne družine in ne sodimo. Vsak v sebi nosi Kristusa in če smo dovolj uglašeni, bomo prepoznali naše poslanstvo in poslanstvo naše družine.


FAMILY HABE

Preberite še:
“Mama, ki rodi otroka, je na nek način kakor Bog.” Ko pa jih rodi 12 …


URŠKA GOLOB

Preberite še:
Ko se rodi poseben otrok: “Sprejemanje prihaja počasi, po tihem”


FAMILY FACEBOOK VIDEO

Preberite še:
Staršem in otrokom so zastavili isto vprašanje. Odgovori so presenetili vse

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.