Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 1. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najboljši način, kako otroke pripraviti na začetek šolskega leta

TEENAGE, GIRL, STRESS

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 29/08/18

Danes se otroci soočajo z drugačnimi težavami in drugačnim stresom, kot so se starši v njihovih letih

Začetek novega šolskega leta lahko za številne otroke in najstnike predstavlja stres. Kaj lahko kot starši naredite, da bo vstop v šolo čim bolj sproščen in neobremenjen, predvsem pa čim manj stresen?

Glavni nasvet je jasen: otrokom ne lažite!


DZIEWCZYNKA SIĘ UCZY

Preberite še:
4 vprašanja, da boste izvedeli, kaj se z vašim otrokom resnično dogaja

Ne recite jim, da jih bodo v šoli vsi imeli radi. Dejstvo je, da ne moremo imeti radi vseh. Zato je povsem mogoče, da se bo našel kdo, ki vašega otroka ne bo maral, pa naj bo to sošolec, sošolka ali učitelj.

Ne recite jim, da so varni. Seveda, to ne pomeni, da jih strašite. Pomembno pa je, da so otroci vedno pozorni, kaj se dogaja okoli njih. Previdnost ni nikoli odveč.

Ne recite jim, da so objave njihovih prijateljev na Facebooku ali Instagramu nepomembne. Objave na spletu niso nedolžne, niti ne nepomembne. Če boste vašemu otroku rekli, da naj se zaradi njih ne obremenjuje in naj jih preprosto ignorira, to ne bo najboljši nasvet, ki jim ga lahko daste. Žal je realnost takšna, da so družabna omrežja postala novodobna otroška igrišča. Stvari, ki se tam zgodijo, so resnične in pomembne. Zato jih ne smemo ignorirati, ampak se moramo z otrokom o tem pogovarjati.


Happy teens having fun at school

Preberite še:
Šolarji, vas v novem šolskem letu čaka dnevna milja?

Kaj pa otrokom reči?

Otroku pojasnite, da bodo v šoli najverjetneje naleteli tudi na ljudi, ki jih ne bodo marali. To se jim bo dogajalo tudi pozneje v življenju, a to ni njihova krivda, saj ne morejo nadzorovati drugih ljudi, njihovih misli in dejanj. Kar lahko naredijo, je to, da nadzorujejo svoja dejanja. Zato jih naučite, naj bodo kljub vsemu prijazni, naj se na jezo odzovejo s prijaznostjo, nato pa se odmaknejo.

Pojasnite otrokom tudi, da vsa tista popolnost, ki jo vidijo na družabnih omrežjih, ne pomeni, da te osebe nikoli ne jokajo in da imajo tudi v resnici tako popolno življenje, kot je to videti na fotografijah. Spomnite jih, da nihče ni popoln, nato pa jih spravite v smeh tako, da jim poveste, da vsi hodijo na stranišče ‒ tudi kraljica.

Ne pozabite: Resnica je tisto, kar naši otroci želijo in potrebujejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


MATEJA GOMBOC

Preberite še:
Da dijake zbudi iz dremeža vseenosti, jih včasih malo razjezi


CECILIA FINK

Preberite še:
“Če se vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna. Ustvarjeni smo za druge”

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.