Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Iskrena in brez dlake na jeziku: Ne smemo si lagati, da je vse lepo in fajn

EVA LOZINA

URŠKA GOLOB | PRAV POSEBNO

Barbara Oprčkal - objavljeno 30/08/18

Ženska ženski ‒ mamica, prijateljica, blogerka, Nepopolna mama Eva Lozina

Eva je mamica malega Luke, s katerim sta sama že od samega začetka. Ko se je rodil, je začela na spletu prebirati različne zapise o starševstvu, ki pa so bili daleč od tega, kar je kot novopečena mamica doživljala sama. Zato se je odločila, da začne pisati blog Nepopolna mama, kjer lahko najdete iskrene zapise o materinstvu, tudi o tem, da je včasih težko in daleč od popolnega.

Kot je zapisala, je blog nastal z “željo, da bi mamice, ki se srečujejo z enakimi situacijami v življenju, vedele, da niso same, da niso čudne in da lahko iskreno povedo, da jim je včasih vsega dovolj”. Prav njena iskrenost je tisto, kar najbolj cenijo njeni bralci in bralke.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Se! Redko, ampak se. Nisem jutranji tip, zato se pri meni idealen začetek dneva običajno zgodi okrog poldneva in je videti nekako tako, da si naredim kavo in jo spijem v postelji, zraven pa berem članke, ki si jih zmeraj shranjujem, da jih bom prebrala, ko uspem. Glede na količino shranjenih člankov bi morala taka jutra imeti naslednje tri mesece, da bi prišla na zeleno vejo, a odkar imam Luko, je takih juter, ko me ne zbudi mala budilka na dveh nogah in v luštni pižami, res malo.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“Dobro je, saj nimam danes nič takega!” poleti in “Joj, sem bleda!” pozimi.  Vsaj trikrat na teden obžalujem to, da sem bolj nagnjena k dodatnim 10 minutam spanca kot ličenju, predvsem odkar delam v največjem lepotnem podjetju na svetu.


ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

Preberite še:
“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

EVA LOZINA
URŠKA GOLOB | PRAV POSEBNO


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Včasih je pomembno, da si vsaj videti, kot da imaš življenje pod kontrolo, pa čeprav nosiš cel dan ostanke sinovega zajtrka na srajci. Predvsem se mi zdi, da mame včasih potrebujemo to, da se malo uredimo in se počutimo spet ženske.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Se v novi osebi prepleta tvoja preteklost, genetika, izkušnje in znanje, ki ga na otroka preneseš, in njegova prihodnost. Tisti občutek, da je to tvoj otrok, da je bil del tebe, zdaj pa je mali človek, tisti ponos. Nekaj, kar ti vsi opisujejo, a ne razumeš, dokler ne doživiš.

5. Kako se ob vseh obveznostih, otroku in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite stvarem, tudi osebam, ki vam veliko pomenijo?
Z veliko organizacije, podporo babice, varuško in SMS-poročili. Ta so ključna. Trenutno mineva že drugi mesec, ko nisem videla ene od svojih prijateljic iz otroštva, a kratki esemesi tu in tam, toliko, da obe veva, da to, da sva zdaj obe mami, da imava vsak dan svoje izzive v življenju, ne pomeni, da nisva več tukaj ena za drugo.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Biti mama. Preizkušnja, ki se prične še pred porodom in traja do konca življenja, te uči novih spoznanj o sebi in o svetu vsak dan. Naučila sem se veliko o svojih čustvih, o svojih prioritetah, pa tudi veliko potrpežljivosti sem pridobila, da si ne lažemo, da je vse samo lepo, fino in fajn.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

EVA LOZINA
URŠKA GOLOB | PRAV POSEBNO


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

7. Kot samska mamica – kaj bi dejali vsem tistim mamicam, ki so se tudi same znašle v podobni situaciji in se jim zato zdi, da se jim je podrl svet?
Življenje je dinamično, situacija, v kateri si danes, se lahko spremeni v trenutku, zato nič ni vredno pretiranega sekiranja. In ne glede na partnerja, samska mamica nikoli ni sama. To, da se ti podre svet, nikoli ni bolj pomembno od tega, da ti nekomu predstavljaš ves svet.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Nisem preveč nagnjena k motivacijskim sporočilom, večinoma se iz slabe volje spravljam s čokolado, delom in gledanjem sarkastičnih memetov.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najbolj pomirjeno se počutim, ko obiščem Selce, moj mali raj na Zemlji. Življenje me je že dvakrat ločilo od tega kraja, a se vedno vračam, prepričana, da bom enkrat tam ostala. Tam se življenje zame ustavi.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
Lahko počnemo pet stvari hkrati!

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.