Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Katere so lastnosti najboljše prijateljice?

BŁOGOSŁAWIEŃSTWO IRLANDZKIE

Katika Bele/Unsplash | CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/08/18

Prijateljstvo med dvema ženskama ni vedno lahko, a najboljša prijateljica je pravi zaklad

Tukaj je za nas, ko nam je najhuje, z njo pa se lahko pogovorimo tudi o stvareh, o katerih se ne bi pogovarjale kar s komerkoli. Če želimo biti res dobre prijateljice, se moramo za to truditi in pri tem vedno pomisliti na to, kako bi si me želele, da z nami ravna naša najboljša prijateljica. Tukaj je nekaj lastnosti najboljše prijateljice. Če jih že imamo, si lahko čestitamo; če nam grajenje odnosa še ne gre tako dobro od rok, pa bomo zdaj vedele, v čem se moramo še izboljšati.

Prava prijateljica …

1. … si vzame čas za srečanje z nami

Večina nas je v življenju precej zaposlenih, a za prijateljico si je treba vzeti čas. Redna srečanja, naj bodo to skupni sprehodi, obiskovanje telovadbe ali pa kavica med službenim odmorom, prispevajo k ohranjanju živega odnosa. Vemo, da si za tisto, kar nam je resnično dragoceno, vzamemo čas, pa naj bomo še tako zaposleni.

Res je tudi, da z dobro prijateljico lahko nadoknadimo tisto, kar smo morda izpustile zaradi redkejšega srečevanja, oziroma da lahko nadaljujemo tam, kjer smo prejšnjič (v pogovoru) ostale, kot da vmes ne bi minil niti trenutek.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Želim si zares dobro prijateljico!

2. … razume željo po klepetu ob nenavadnih urah

Kljub temu da se redno videvamo, si imamo s prijateljico veliko povedati tudi v času med srečanji. Takrat pride na vrsto telefonski pogovor ali sporočanje preko Messengerja ali Viberja. Prava prijateljica nas ne bo čudno gledala, tudi če ji bomo ob najbolj nenavadni uri poslale fotografijo koščka torte, ki ga nameravamo pojesti, ali ko jo bomo spraševale, če je tudi ona ta večer postrigla vsega skupaj 60 otroških nohtov. Pravzaprav so tudi prismuknjene “novičke” tiste, ki nas še posebej nasmejijo in povežejo.


WOMEN,FRIENDS,LAUGH,CAFE

Preberite še:
Skrivnost, kako do resnično globokega prijateljstva

WOMEN CHATTING OVER COFFEE
Shutterstock

WOMAN,GETTING,DRESSED

Preberite še:
Odločitve, ki jih mora vsaka ženska sprejeti do 35. leta

3. … ne obsoja naših odločitev, ampak nam je v oporo

Ni nujno, da se s prijateljico o vsem strinjamo. A tudi takrat, ko bi ona ravnala drugače kot me, nas ne obsoja, temveč nam nudi oporo pri naših odločitvah. To podporo zna tudi izraziti. Ljubezen je namreč tudi to, da sprejemamo drugačno razmišljanje nekoga drugega. Prijateljstva ne smemo pogojevati z obveznim strinjanjem ali s tem, da bi nekdo moral nujno ravnati tako, kot mi mislimo, da je prav.

4. … pove po resnici, a na obziren in ljubeč način

Kadar pravo prijateljico vprašamo za mnenje, ga zna obzirno in utemeljeno podati, tudi če gre za stvar, ki je osebne ali občutljive narave. Resnica je resnica in pravo prijateljstvo resnico ceni. Ker nas ima rada, nas ne bo želela prizadeti, zato bo izbrala način in besede, s katerimi nam bo svoje mnenje izrazila ljubeče in spoštljivo. Je dobronamerna.


SOPHIE HABSBURG

Preberite še:
Sophie Habsburg: Današnja moda uničuje našo ustvarjalnost

5. … pomaga s konkretnimi dejanji

Dejanja povedo več kot tisoč besed. Prava prijateljica se pojavi na naših vratih, kadar začuti, da smo v resni stiski. Takrat nam vzame iz rok jokajočega otroka in ga previje, nam pa skuha čaj in namesto nas zloži perilo, da si lahko vsaj malo odpočijemo.

Prijateljica nam posodi oblačila, kadar nimamo nič primernega za na službeni razgovor; podari otroške čevlje, ki so njenim otrokom že premajhni, ter ne gleda na to, kolikokrat je ona plačala čaj in kolikokrat me. Vemo, da se lahko zanesemo nanjo in da bo vedno tam za nas.

6. … nas resnično spoštuje in ceni, pri tem pa se ne primerja z nami

Prava prijateljica nas resnično ceni in spoštuje. Zaveda se vsega, kar smo v življenju že dale skozi, in je bila ob nas ob preizkušnjah in padcih. Ob tem, ko se zaveda naše vrednosti, pa se zaveda tudi lastne, zato se ne primerja z nami, niti ni zavistna ali ljubosumna. Sebi in nam zmore privoščiti le najboljše.


GROUP,FRIENDS,BAR

Preberite še:
Kako pridobiti prijatelje ‒ po nasvetu “najprijaznejšega” svetnika na svetu
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole


SADNESS,DEPRESSION

Preberite še:
Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.