Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Katere začimbe in dišave so uporabljali v Jezusovem času?

BIBLE

BARBARA OPRČKAL | ALETEIA

Veronika Snoj - objavljeno 01/09/18

Od cimeta do drevesaste aloje

Čeprav Sveto pismo ni edino in še zdaleč ne najbolj podrobno pričevanje o začimbah in dišavah, ki so jih pred tisočletji uporabljali na Bližnjem vzhodu, nam vseeno daje zanimiv vpogled na njihov pomen v tedanji kulturi.
Preberite še:
Kaj v Svetem pismu delajo noj, galeb, štorklja, vrabec, …?

Za češčenje v templju, maziljenje in kuhanje

Tako v Stari kot v Novi zavezi naletimo na veliko število raznolikih dišav in začimb, od žafrana in cimeta do drevesaste aloje, ki so jo uporabljali za maziljenje umrlih, tudi pri maziljenju Jezusovega trupla. To sveto kadilo je spremljalo daritev v jeruzalemskem templju, njegov dim pa je predstavljal Božjo prisotnost. Uporabljali so tudi miro, ki je bila sestavni del tempeljskega kadila, uporabljalo pa se jo je tudi za začinjanje vina. Trgovci so omenjene dišave prinašali z juga Arabskega polotoka, Kitajske, Šrilanke in Indije.

Beremo pa lahko tudi o začimbah, ki so jih uporabljali za vsakodnevno začinjanje jedi, kot so kumina, meta in koper. Mano, ki jo je Bog pošiljal na Zemljo izraelskemu ljudstvu v izgnanstvu, so primerjali s semeni koriandra.


FLOWER

Preberite še:
Kakšen pomen ima v krščanstvu vrtnica in kakšnega lilija

Dovolj dragocena celo za kralja Salomona

Začimbe in dišave so bile izredno dragocene, predvsem tiste, ki so jih trgovci prinašali iz oddaljenih dežel. Prekupčevanje z dobrinami, ki se jih je prodajalo po visokih cenah v majhnih količinah, je postal izredno dobičkonosen posel. Ravno takšni skupini trgovcev, ki so se odpravljali v Egipt, so bratje prodali Jožefa.

QUEEN OF SHEBA
PUBLIC DOMAIN

Ko je kraljica iz Sabe obiskala kralja Salomona, mu je poleg večje količine zlata prinesla tudi dišave in dragocene kamne. Salomon verjetno takšnih v življenju še ni videl. Tudi drugi kralji, ki so želeli na lastne oči videti njegovo modrost, so mu med zlatom in orožjem prinašali dišave.


READING BIBLE

Preberite še:
Nekaj načinov, kako lahko berete Sveto pismo

Majhna posodica bila vredna celo premoženje

Dragoceno darilo so predstavljale tudi skoraj tisoč let zatem ob Jezusovem rojstvu. Ko so ga namreč obiskali trije modri z vzhoda, mu niso dali zgolj zlato, temveč tudi miro in kadilo.

O njihovi vrednosti nam veliko pove tudi obisk Jezusa pri Lazarju, ko se mu je približala Lazarjeva sestra Marija s posodico olja iz narde, rastline iz družine baldrijanov, ki raste visoko v Himalaji, in mu vsebino zlila na glavo. Juda Iškarijot, ki je Jezusa spremljal na obisk, ni mogel razumeti, zakaj je po nepotrebnem potratila takšno dragoceno olje, ki bi lahko predstavljalo njeno celotno doto.


CHURCH LABYRINTH

Preberite še:
Ste že slišali za cerkvene labirinte?


HOLY SPIRIT

Preberite še:
Kako Sveto pismo imenuje Svetega Duha?


TATTOO OF JESUS

Preberite še:
Ali Sveto pismo res prepoveduje tatuje?

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.