Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Možu se bojim povedati, da sem tretjič noseča

CIERPIĄCA KOBIETA

Shutterstock

Družina - objavljeno 09/09/18

Šok ob novici, da je na poti še tretji otrok. Kako novico povedati možu in kako se spopasti z mislijo o splavu?

Vprašanje bralke

Pišem vam, ker sem se znašla v velikih težavah. Z možem sva poročena že dvanajst let. Po dveh otrocih, ki zdaj že obiskujeta osnovno šolo, sva se odločila, da ne bova imela več otrok. Na zunaj smo videti običajna družina. Navadili smo se na rutinsko življenje: služba, šola, dom, obiski, kakšen izlet, počitnice … Z možem pa sva se v zadnjem času močno oddaljila. Zelo malo se pogovarjava, občasno se prepirava. Včeraj sem ugotovila, da sem spet noseča. Bojim se povedati možu, saj vem, da novice ne bo sprejel z veseljem. Otrok bi močno pretresel naše življenje. Najraje bi skrivaj naredila splav, da se izognem novim težavam, in prepričana sem, da bi bil to tudi možev predlog. Prosim vas za nasvet!

Adrijana


BABY

Preberite še:
Izkušnja spontanega splava: ko o tem spregovorita Beyoncé in Nicole Kidman

Odgovarja: Tina Čerin, Zavod ŽIV!M

Draga ga. Adrijana!

Hvala za zaupanje. Prav ste naredili, da ste vprašali za nasvet, preden ste naredili konkreten korak. Prehitre odločitve namreč lahko prinesejo veliko razočaranje ter puščajo posledice, ki jih v naglici ne predvidevamo.

Če prav razumem, vas je novica o tretji nosečnosti zelo pretresla. V ustaljeno življenje, ki kljub navidezni urejenosti ni rožnato, se je napovedalo nenačrtovano bitjece, ki razblinja vaše načrte. S svojo prisotnostjo vas sili, da z možem znova odpreta temo, za katero sta že mislila, da je z vajino odločitvijo končana. In to ravno sedaj, ko je vajin odnos tako občutljiv. Najraje bi iz tega položaja pobegnili in se vrnili v tirnice, ki so vam dobro poznane.

Ustavimo se pri vašem doživljanju nosečnosti v okoliščinah življenja vaše družine in odnosov. Preden sprejmete kakšno odločitev, bi bilo zelo dobro, da se še nekoliko ustavite ob vprašanjih: Kaj ta nosečnost pomeni vam osebno? Kaj čutite v svojem srcu v odnosu do tega otroka? Če si zamislite svoje življenje čez deset, dvajset let, s kakšno odločitvijo bi raje živeli? Ali je ta otrok v vaše življenje res prinesel nemir ali pa vas je s svojim prihodom le nekoliko pretresel in vas postavil pred izziv za nove korake, ki bi lahko izboljšali kakovost vašega življenja in odnosov?


HUG

Preberite še:
Anna je želela narediti splav, nato pa jo je poklical papež Frančišek

baby-1915402_960_720
pixabay


DARJA KALAMAR FRECE

Preberite še:
“Pozabljamo, da je življenje smiselno, ne glede na položaj, v katerem smo”

Obžalovanje

Želela bi vas opozoriti na dve stvari. Pri ženskah, ki naredijo splav, se kljub morebitnemu olajšanju na začetku pozneje pojavi veliko obžalovanje. Številne se še po več letih srečujejo z občutki tesnobe, anksioznosti, pojavljajo se razne zasvojenosti in pogosto jih spremljajo samomorilne misli. Vse to je izraz notranje bolečine zaradi dejanja, ki ga ni več mogoče popraviti. Takšne ženske lahko najdejo upanje v Božjem odpuščanju, a za vas je še priložnost, da se temu izognete.

Druga stvar pa je vaš odnos z možem. Si predstavljate, da se v vajin že nekoliko ranjen in oddaljen odnos vrine skrivnost, s katero boste morali živeti sami? Tudi statistike kažejo na to, da se odnos s partnerjem po splavu navadno poslabša. Morda pa je otrok prišel v vajin odnos prav zato, da vama ponudi priložnost, da se znova ljubeče zbližata? Da sprejmeta nov izziv tako za vajin odnos kot za odprtost novemu življenju?

Želim vam umirjeno odločitev. Odločitev, ki vam bo prinesla notranje zadovoljstvo kljub nekaterim bojem, ki jih morate v svojem srcu še izbojevati. Odločitev, na katero boste lahko nekoč ponosni in bo zgled za spoprijemanje z izzivi življenja tudi vašima starejšima otrokoma. V molitvi sem z vami!

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina. letnik 67, številka 35.


KATARINA NZOBANDORA

Preberite še:
“Če bi res razumeli, kaj ta odločitev pomeni, se zanjo ne bi odločili”


CLAIRE CULWELL

Preberite še:
Dvojčica, ki je preživela splav. Svetu želi sporočiti to …


GIULIA MICHELINI

Preberite še:
“Sin, ki sem ga želela splaviti, mi je rešil življenje”

Tags:
družinanosečnostsplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.