Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Konjički, slabosti in strasti 12 papežev

POPE FRANCIS

Antoine Mekary | ALETEIA | I.Media

Gelsomino del Guercio - objavljeno 10/09/18

Od lovca do violončelista, od ljubitelja kegljanja do nogometnega navijača. Tako so papeži preživljali svoj prosti čas

Razvade, konjički in kreposti papežev, ki so vodili Cerkev od leta 1900 do danes. Zanimivo jih je spoznati s knjigo Anonymus “Tudi v Vatikanu …” (Založba Ancora), ker v njej odkrijemo še neslišane zgodbe o tem, kako so papeži preživljali svoj prosti čas.


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli

1. Leon XIII. in lov

Leon XIII. (Gioacchino Pecci) je bil strasten latinist, a je imel zelo rad tudi sprehode in lov. Tega je imel celo tako rad, da je v Vatikanske vrtove dal namestiti roccolo (okrogel, z mrežo prepet prostor za lovljenje ptičev, ki ga uporabljajo v severni Italiji). Dodati moramo, da je ptiče, ki so se ujeli, papež pozneje sam izpustil.

2. Točnost Benedikta XV.

Benedikt XV. (Giacomo Della Chiesa) se je rad ukvarjal z grboslovjem. Bil je tudi izjemno točen. Svojim bližnjim je podarjal ure in jim govoril: “Izvoli, da naslednjič ne boš imel izgovora za zamujanje.”


POPE VESPA

Preberite še:
Papež Frančišek kar z vespo in čelado po Vatikanu?

3. Pij IX.: violončelo, cigare in karte

Pij IX. (Giovanni Maria Mastai Ferretti) je bil virtuoz na violončelu in tudi strasten lovec, ki si je v vatikanskih loviščih delal zaloge zajcev in fazanov, kadar mu je urnik to dopuščal. Govorili so, da je rad kadil cigare in igral karte. To je pomenilo težave pri postopku njegove beatifikacije.

POPE PIUS X
Public Domain

4. Sakralna glasba Pija X.

Pij X. (Giuseppe Sarto) je na vprašanje “Kako ste, njegova svetost?” odgovarjal: “Kakor papež.” Pij X. je zelo spodbujal sakralno glasbo in liturgijo.

5. Papež alpinist

Pij XI. (Achille Ratti) je bil strasten plezalec, boljši od Janeza Pavla II. Preplezal je več vrhov v Alpah in bil prvi, ki je 31. junija 1889 preplezal vzhodno steno druge najvišje gore v Alpah, Monte Rosa.


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
Kako se je papež Janez Pavel II. spovedal pri duhovniku klošarju

6. Papagaji Pija XII.

Kadar se Pij XII. (Eugenio Pacelli) ni posvečal iluminiranim rokopisom, je igral na violino ali skrbel za svoje papagaje, ti so prosto letali po njegovi pisarni. Šlo je za dve ari, ki ju je potem, ko sta poginili, papež dal nagačiti.

7. Roncalli “Johnny Walker”

Janez XXIII. (Angelo Giuseppe Roncalli) ali dobri papež, ki je imel vselej “dobro in vzpodbudno besedo za vsakogar”, je hodil iz Vatikana in obiskoval bolne, osamljene in zaprte v ječah. Obiskoval je tudi druge rimske župnije in romarske kraje, kot sta Assisi in Loreto. Rimljani so mu ljubkovalno rekli Sveti Janez – Zunaj obzidja, nekateri pa so ga zaradi teh njegovih sprehodov klicali Johnny Walker, kot se imenuje znani viski.

JOHN PAUL FIRST
CPP - CIRIC

8. Albino Luciani: sonce in kegljanje

Pontifikat Janeza Pavla I. (Albino Luciani) je zaradi njegove nenadne smrti trajal le 33 dni. Zjutraj, ko je vstal, je odprl okna, da je prezračil spalnico in da so vanjo posijali sončni žarki. V svojem prostem času je rad kegljal.


ICECREAM

Preberite še:
Tudi papeži imajo radi sladoled. Kateri je njihov najljubši?

9. Zbiralec avtogramov

Pavel VI. (Giovanni Battista Montini) ni bil le velik ljubitelj slikarstva in kiparstva, ampak je bil tako dober v matematiki, da je znal sestavljati zapletena zaporedja številk, ta so pozneje uporabili za šifriranje sporočil, ki so jih uporabljali nunciji po vsem svetu.

Kljub svojemu strogemu in hladnemu videzu je bil Montini kot vulkan. Vrhovni poveljnik Cerkve je kakor otrok zbiral avtograme znanih oseb. V svoji zbirki je imel podpise Carduccija, Mussolinija, Trilusse, D’Annunzia, Leva Tolstoja in tudi pismo skupine Totò. Vse te dokumente danes hrani Vatikanska knjižnica.

10. Bazen Janeza Pavla II.

Janez Pavel II.(Karol Wojtyla) je bil človek akcije, v mladosti je bil nogometni vratar, na splošno pa dober smučar in športnik. Zelo rad je hodil v gore, nekoč se je fotografiral s Sandrom Pertinijem, sedmim predsednikom italijanske republike. Malo po izvolitvi za papeža je prosil, da mu v Castelgandolfu zgradijo bazen, ki ga je lahko uporabljalo vse osebje. Če je imel kdo pomisleke zaradi razsipnosti, mu je papež ironično odgovoril: “Bazen je veliko cenejši od tega, kar se porabi za volitve papeža.”


CRUZ

Preberite še:
Je papežev odnos do geja res tako senzacionalen?

11. Mačke in klavir

O papežu Benediktu XVI. (Joseph Ratzinger) je znano, da ima zelo rad mačke, da rad pije pomarančni sok in da rad posluša Mozarta in Beethovna. Zelo dobro igra tudi klavir. Nekoč je rekel: “Bogu hvala, da mi je glasbo dal skoraj za sopotnico, ki mi je vedno v tolažbo in veselje.” Nikdar se ni ukvarjal s športom in nikoli ni navijal za nobeno nogometno moštvo.

bergoglio y jovenes – it
AFP PHOTO / Prensa Club San Lorenzo

12. Bergoglio: navijač San Lorenza

Kaj pa konjički papeža Frančiška (Jorge Mario Bergoglio), prvega argentinskega papeža? Zadnji dosedanji Petrov naslednik je znani navijač argentinskega nogometnega kluba San Lorenzo. Pravijo, da mu je zelo všeč argentinski igralec Erik Manuel Lamela, kar potrjuje, da o nogometu veliko ve. Pravijo tudi, da si sam kuha, da hodi spat ob pol desetih zvečer in vstaja ob pol petih zjutraj. Rad pije tudi tipični argentinski napitek mate.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SAMARITANS

Preberite še:
Kdo je bil v resnici usmiljeni Samarijan?


SAD

Preberite še:
Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti


JOHN KRASINSKI,EMILY BLUNT

Preberite še:
Neverjeten način, kako priljubljeni igralec družino vedno postavi na prvo mesto

Tags:
papežpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.