Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti

SAD

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 10/09/18

Kako uvesti disciplino v našo vzgojo, ne da bi pri tem izzvali sram pri otroku?

Malček, ki se grdo vede in ne uboga, ni nekaj sramotnega, niti ne gre za vedenje, zaradi katerega bi moral biti kaznovan. Gre za klic po pozornosti, klic po spanju ali klic po trdnejšem in odločnejšem postavljanju meja, pravi Janet Lansbury, strokovnjakinja na področju vzgoje otrok.

Ob tem poudarja, da otrok brez dvoma potrebuje disciplino. Pomanjkanje discipline namreč ne pomeni prijazne vzgoje, ampak zanemarjanje.

Izbrali smo nekaj njenih priporočil.


MOTHER AND DAUGHTER TALKING

Preberite še:
Spolna vzgoja otrok naj se začne doma

1. Predvidljivo okolje in realna pričakovanja

Predvidljiva dnevna rutina omogoča otroku, da bo vnaprej vedel, kaj se od njega pričakuje. To je začetek discipline. Za majhne otroke je zato najbolje, da večino časa v dnevu preživijo doma. Seveda ga kdaj vzamemo tudi s seboj, ko moramo po opravkih, a ne moremo pričakovati, da se bo lepo obnašal na večerji s prijatelji ali ves popoldan v nakupovalnem centru.

2. Grdega obnašanja ne vzemite osebno

Če se otrok obnaša grdo, starši pogosto izrazijo strahove, da je njihov otrok nevzgojen, razvajen ali nasilnež. Takšne nalepke so lahko zelo nevarne, saj se lahko zaradi tega otrokovo vedenje še poslabša.

Če otrok v vas vrže žogo, to ni za to, ker vas ne bi maral ali ker bi bil slab otrok. Prosi vas (v malčkovem slogu), da mu postavite omejitve, ki jih potrebuje, in mu jih najverjetneje še niste postavili.


URŠKA GOLOB

Preberite še:
Ko se rodi poseben otrok: “Sprejemanje prihaja počasi, po tihem”

SAD
Shutterstock

MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”

3. Odzovite se mirno

Postavljanje meja s primernim tonom glasu potrebuje nekaj vaje, a se vse da. Predstavljajte si, da ste lastnik podjetja in želite svojim zaposlenim povedati, da so nekaj naredili narobe. To storite odločno, samozavestno in z nekoliko ukazovalno učinkovitostjo. Pozabite na negotov, dvomljiv, jezen ali pretirano čustven ton.

Otrok mora čutiti, da nismo nervozni zaradi njegovega vedenja ali negotovi v zvezi s postavljanjem pravil. Otroka bo naša odločnost pomirila.

“Ne bom dovolila, da to počneš. Če boš žogo vrgel še enkrat, ti jo bom vzela,” je najboljši stavek, ki mu ga namenite v prej opisani situaciji in zraven dodajte še kretnjo, s katero preprečite, da bi metal žogo. Pomembno je le, da se odzovete takoj.

4. Govorite v prvi osebi

Starši pogosto o sebi govorijo v tretji osebi. “Mamica bo huda!” ali “Oče bo žalosten!” Temu se izogibajte.

WEB3 FRENCH QUOTES 4 CHILD ANGRY UPSET PARENT TANTRUM Shutterstock
Shutterstock

MARKO JUHANT

Preberite še:
Otroci so vztrajni. Če nam to ni všeč, pravimo, da so trmasti

5. Posledice

Malček se bo naučil discipline tako, da bo izkusil naravne posledice svojega dejanja. In ne prek kazni, ki mu jo bodo postavili starši.

Če otrok naokoli meče hrano, je obrok zanj končan. Če se otrok noče obleči, potem danes ne bomo šli v park.

6. Ne kaznujte otroka zaradi joka

Otrok potrebuje pravila zaradi vedenja, a čustveni odzivi morajo biti kljub vsemu dovoljeni. Otroci včasih potrebujejo tudi to, da izrazijo svojo jezo, frustracijo, zmedenost, izčrpanost ali razočaranje. Še posebej če ne dobijo tistega, kar želijo, zato ker smo jim postavili meje. Otrok potrebuje svobodo, da izrazi svoja čustva brez obsojanja. Če bo zato moral udariti v blazino, mu jo podajte.

7. Brezpogojna ljubezen

Če bomo pozornost, ki jo sicer dajemo otroku, izrabili za to, da ga kaznujemo, je to lahko ena največjih napak, kar jim bomo storili, saj bo otrok s tem dobil občutek, da naša ljubezen do njega izgine zaradi trenutnega slabega vedenja.

Kako lahko tako gojite občutek za varnost?

Otroci si zaslužijo naš neposreden in odkrit odziv. Le tako se bodo naučili, kaj je prav in kaj narobe, ter razvili samodisciplino, ki jo bodo potrebovali za to, da bodo znali spoštovati druge in bodo spoštovanja tudi sami deležni.


BOY DRESSING UP

Preberite še:
Malček in jutranje oblačenje brez prerekanja?


woman crying

Preberite še:
Česa se naši otroci učijo, ko nas vidijo jokati?


KAREL GRZAN

Preberite še:
“Pri otrocih želimo le odličnost. Prepoznati jih moramo v njihovi nemoči”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.