Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasvet iz 13. stoletja, ki ga še danes lahko damo šolarjem

KIDS

Shutterstock

Jaime Septién - objavljeno 18/09/18

Prvi nasvet svetega Tomaža Akvinskega je, da začnemo s preprostimi stvarmi

Smo v drugi polovici septembra in šolarji so že pošteno zakorakali v novo šolsko leto. Nasvetov, kako se spopadati s šolo, učenjem in preostalimi obveznostmi, je nešteto, a zakaj se ne bi osredotočili na tiste prave modrosti, na katere smo danes že skoraj pozabili.

Sveti Tomaž Akvinski je že stoletja nazaj zapisal nekaj nasvetov, ki so brezčasni. Nastali pa so na podlagi vprašanja, ki mu ga je zastavil eden izmed študentov: Kako najti zaklad modrosti?

Odgovor je preprost, kratek in neposreden, prav tako pa še vedno aktualen, čeprav je bil izrečen v 13. stoletju.


MELITA KORDEŠ DEMŠAR

Preberite še:
“Praktične izkušnje dela dajo otroku zdravo samozavest”

Prva stvar, ki je tudi najpomembnejša, je ta ta, da vedno začnemo s preprostimi stvarmi. Tiste bolj zahtevne se bomo naučili reševati sproti. Potem pa so tu še naslednji nasveti:

1. Premislite, preden kaj rečete. Izogibajte se dogodkom, kjer preveč govorite.

2. Prepričajte se, da ne bo dvoličnosti v vaši vesti.

3. Bodite vztrajni v molitvi.

4. Vedno bodite do drugih prijazni in nikogar ne obsojajte.

5. Ne opravljajte. To povzroča le razočaranje in odvračanje.


GIFTED MOVIE

Preberite še:
Idealen film ob začetku novega šolskega leta

HOMEWORK
Shutterstock

CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”

6. Sveti Tomaž Akvinski šolarjem in študentom svetuje, da sledijo temu, kar se dogaja po svetu, a da niso v to dogajanje vpeti preveč.

7. Njegov osrednji nasvet je naslednji: Če se želimo nekaj naučiti poglobljeno, potem si moramo zastaviti jasne cilje in se izogibati razpršenosti. To lahko storimo tako, da sledimo tistim potem, ki so jih pred nami dobro označili.

8. Danes se zelo zanašamo na naš računalnik in pametni telefon, a bi bilo pametno, da sledimo tudi temu nasvetu: “Shranjujete stvari v vaš spomin. Vse, kar dobrega vidite ali slišite.”

9. Z Googlom in Wikipedijo je danes dostop do informacij preprost, a sveti Tomaž Akvinski opozarja, da to ni dovolj: “Poskušajte razumeti. Razrešite vse dvome, ki bi lahko nastali. Svojo glavo napolnite z znanjem, tako kot bi napolnili kozarec. Malo po malo.”

10. Zadnji nasvet pa je: Nujno je, da znamo meriti svojo moč in da nikoli ne gremo prek sebe. Z drugimi besedami, ne odgriznite več, kot lahko prežvečite.

Svoje kratko pismo sveti Tomaž Akvinski sklene z besedami: “Če boste vse to delali, dokler boste živi, boste kot plodna trta v Gospodovem vinogradu. Poleg tega pa boste dosegli vse, kar si boste zadali.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MARINA RUGELJ

Preberite še:
Na turnih smučeh in v hribih, nato pa v šoli kot ravnateljica


STUDENTS

Preberite še:
Kaj greš študirat? Teologijo?! Boš duhovnik? Ne?!


CELEBS

Preberite še:
14 zvezdnikov, ki so obiskovali katoliške šole

Tags:
otrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.