Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 stvari, ki jih nikoli ne smete narediti, če ste tašča

CZEGO NIE POWINNA MÓWIĆ TEŚCIOWA

Shutterstock

Marta Brzezińska-Waleszczyk - objavljeno 20/09/18

Četudi imate najboljše namene, upoštevajte naslednje nasvete, da boste lahko zgradili lep odnos s svojim odraslim otrokom in njegovim oz. njenim partnerjem

Tašče so vir neštetih mitov, šal in stereotipov. V številnih je tudi veliko resnice.

Naredili smo manjšo anketo in ljudi povprašali, kaj je tisto, kar jih pri taščah najbolj moti. A brez skrbi, namen prispevka ni zbrati kopico pritožb in negativnih mnenj, ampak želimo, predvsem taščam, ponuditi nasvet, čemu bi se bilo dobro izogibati, kar zadeva odnos z mladimi v družini.


TEŚCIOWA

Preberite še:
10 razlogov, zakaj je (večinoma) prav fajn živeti z mamo/taščo

1. Ne kritizirajte njihovih oblačil

Začnimo z lahko temo. Negativno komentiranje videza vaše snahe ali zeta je prepovedano. Prav gotovo vašemu gostu ne bi rekli, da vam njegova obleka ni všeč, kajne?

Izpostavljati določene spremembe, še posebej če so te negativne, kot je na primer povečana telesna teža, res ni primerno.

2. Ne kličite vsak dan

Morda se vam to zdi znak skrbnosti, a verjemite, da druga stran tega ne dojema tako. Vaš odrasel otrok si želi in si mora ustvariti svoje življenje na način, kot sam to želi.

3. Ne obsojajte njihovih odločitev in življenjskih izbir

Dejati, da je vaš otrok zase izbral neprimernega moža ali ženo, je zelo neprimerno. To je odločitev, ki jo je sprejel vaš otrok, drži, a hkrati gre za odraslo, avtonomno osebo in to odločitev morate spoštovati.

“Moja tašča večkrat omeni, da je njen sin verjetno zelo nesrečen z mano, ker mu nalagam toliko obveznosti. A sama ne pričakujem nič posebnega. Le običajno sodelovanje v našem vsakdanjem družinskem življenju. Dejstvo, da je v njenih časih za celotno gospodinjstvo skrbela samo ženska, ne pomeni, da mora biti tako tudi v naši družini,” je povedala ena izmed anketirank.


MILENA MIKLAVCIC

Preberite še:
Ko bi ji tašča z veseljem prisolila dve okrog ušes, jo je objela in pomirila

4. Ne komentirajte tega, kako se vam zdi njihova razporeditev obveznosti

To je še ena izmed tabu tem. Če ste v svojem zakonu stvari počeli na določen način, to ne pomeni, da mora biti ravno tako tudi v zakonu vaše hčere ali sina.

5. Ne vsiljujte se

Tašče so seveda že veliko izkusile v svojem življenju, zato imajo v svojem rokavu veliko nasvetov, ki jih z veseljem ponudijo. Tudi takrat, ko jih za nasvet nihče ne vpraša. Občutek, da se lahko na svojo taščo zaneseš in vedno obrneš, je super, a raje počakajte, da vas za oporo ali nasvet prosijo. Nikoli se ne vsiljujte.

6. Ne vmešavajte se v vzgojo otrok

Prihod vnuka ali vnukinje s sabo prinese tudi številne fraze, ki jih kot tašča nikoli ne smete uporabiti. Kar je najpomembnejše. Nikoli ne izpodbijajte odločitev staršev v zvezi  z vzgojo, še posebej ne neposredno pred vnuki.

Seveda lahko svoje nestrinjanje izrazite na miren način, tako da poveste oz. se o tem pogovorite tako z mamo kot z očetom. A zapomnite si, da jima ni potrebno upoštevati vašega nasveta.


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?

7. Ne ustvarjajte lika dobre babica in lika grdih staršev

Nekateri stari starši ne razumejo, da so pravila, ki jih postavijo starši, sveta in nedotakljiva. Če se starši odločijo, da otrok ne sme gledati televizije ali da ne sme sam na igrišče, potem stari starši nimajo pravice tega spreminjati.

Babica ne bo dobra babica, če bo otroku dovolila vse, kar je doma prepovedano. S tem izpodbijate avtoriteto staršev, kar pa je slabo predvsem za otroka. S tem ne boste izboljšali odnosa s svojim vnukom.

8. Ne ponujajte hrane, ki je starši ne dovolijo

Podobno pravilo kot prejšnje. Ne glede na vrsto hrane in razloga, ki stoji v ozadju odločitve staršev, da je to prepovedno, morate slediti pravilom.

***

Najboljša stvar, ki jo lahko storite kot tašča, je ta, da skrbite za svoje življenje in da svoje otroke podpirate pri njihovem družinskem življenju. Večina (odraslih) otrok stare starše z veseljem vključuje v svoje življenje in vedno z veseljem sprejmejo tudi kakšen njihov nasvet, pomoč, predvsem pa ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem


KIDS

Preberite še:
Kaj zmorejo otroci, stari tri in štiri leta?


YOUNG,WOMAN,ARGUMENT

Preberite še:
Sveto zdravilo proti prepirom pod domačo streho

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.